fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kicken op radio en zo (43)

Ik had een afspraak bij een wegrestaurant, in verband met eventuele deelname aan een tv-programma. Ja ja, een radiohoofd op televisie, het blijft een risico. Ik ga na afloop van de meeting even plassen (op het genderneutrale herentoilet) en uit de speakers komt Sky Radio, met love songs. Althans, dat hoor ik de voiceover van Sky Kas van Iersel zeggen. Eerste gedachte die in me opkomt is: is het Valentijnsdag? Of heeft Sky een andere themadag? Themaweek?

Het bleek geen themadag maar een thema-stream te zijn. Lekker voor zo’n restaurant, gratis muziek zonder reclame! Maar wat koopt Sky Radio er eigenlijk voor? Een station dat jarenlang bezig geweest is om van het imago ‘het station voor je moeder met alleen maar Celine Dion’ af te komen. Enfin, ik was mijn handen en ga weg. 

Overigens zijn ze met Kerst wel slim bezig bij Sky en zetten ze hun reclameloze thema-stream Sky Radio Christmas eventjes een paar weken uit als de programmering on-air óók allemaal kerstmuziek is. Je gaat je eigen station toch niet beconcurreren? Onderweg naar huis bedacht ik me dat dit niet de eerste keer is dat ik in een grote zaak een online themazender en variant van een landelijk station hoor, in plaats van de daadwerkelijke zender zelf.

Toen ik een jaartje of wat geleden met mijn dochter in een redelijk groot, overdekt zwembad lag hoorde ik Radio 10 uit de speakers. Althans, dat dacht ik. Alleen een beetje vreemd dat de deejay zijn mond de hele tijd hield en ik alleen maar ‘foute’ muziek hoorde. Na drie kwartier kwam ik erachter dat het hier ook geen themadag betrof waarbij de deejay geen spreektijd meer had maar de thema-stream Radio 10 Guilty Pleasures. 

In een restaurant waar ik later die week zat hoorde ik Sublime Smooth of een van hun andere online stations, Sublime 500. Ik vroeg nog aan de eigenaar of hij geen eigen muzieksysteem had? ‘Heb ik weggedaan, veel goedkoper dit. En nauwelijks reclame, ideaal!’.

Allemaal leuk en aardig, ik begrijp dat je als radiozender je merk verder wil uitbouwen en de boot niet wil missen als het om online muziek verspreiden gaat, maar zou het niet veel slimmer zijn al deze thema-streams een eigen, aparte naam en dito voice over en vormgeving te geven? Je moet voor de grap eens kijken hoeveel soorten en merken chocolade Nestlé heeft, merken chips en frisdrank ze bij Pepsi en Coca Cola hebben. 

Daar heet 7up echt geen Pepsi 7up, of Coca Sprite. Ze snappen daar dat zoiets alleen maar voor verwarring zou zorgen bij de klant en het veel beter is om aan eigen sterke merken te bouwen. Zeker met DAB+ in het vooruitzicht en alle andere versnipperende uitzendmogelijkheden.

Iets als Qmusic Nonstop heb ik nooit begrepen. Ja je wil Sky Radio een hak zetten, dat begrijp ik er nog wel uit, maar waarom zou je je on-air product zonder reclame, nonspotacties en discjockeys zo uitkleden en gratis weggeven? Bouw er dan een geheel nieuw station omheen, of geef het een merk online zoals ze nu met het Vlaamse Joe gedaan hebben door het ook in Nederland te introduceren. Veel slimmer. 

De thema-streams die ik overigens wél begrijp zijn die van Radio Veronica. Zij bouwen hun imago als pop/rockzender met alleen maar goede (gitaar)muziek verder uit, met een Top 1000 station, een tweetal rock stations en andere thema-streams die niet zo heel ver afwijken van het originele on-air product. Ook is door Veronica een paar jaren geleden geëxperimenteerd met een online station met een eigen naam, Wave Radio, met alternatieve muziek en gepresenteerde programma’s.

Als we het zouden doortrekken naar televisie dan is het waar dat RTL ook kiest om haar naam aan het cijfer 4, 5, 7 en 8 te verbinden, ondanks de totaal verschillende programmeringen en doelgroepen. Maar RTL zal het niet in haar hoofd halen om een reclamevrije RTL4 aan te bieden, gratis op internet en haar thema-streams RTL Crime, Lounge en Telekids krijg je echt niet gratis van ze, die zitten in de duurdere betaalpakketten. 

Ik denk dat het probleem bij radio hier is dat iedereen naar elkaar zit te kijken en denkt ‘zij hebben thema-streams online, dan wij ook!’. En dus schieten alle landelijke radiozenders zichzelf in de voet door hun merk te beschadigen met off-format stations of reclamevrije, nonstop versies van hun belangrijkste verdienmodel: het originele radiostation. 

Welke zender durft het aan hier eens kritisch naar te kijken? Een betere oplossing te verzinnen voor gratis nonstop muziek aanbieden volgens een duidelijk format, met amper reclame, die wél iets opbrengt? Met bijvoorbeeld een eigen naam en website die in de toekomst nog wel eens aan een andere partij verkocht kan worden, om maar een verdienmodel te noemen.

Spreekbuis.nl


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo (42)

Radiomakers en hun mobieltje Ruud de Wild riep laatst dat jonge radiomakers er niks tot Lees verder

Kicken op radio en zo (41)

Podcasten is vrijwilligerswerk Nu podcasting zo in de lift zit gaan ineens allerlei tweedehands autoverkopers Lees verder

Kicken op radio en zo (40)

‘BLOG: Bullshit banen in de media’  Weinig tot niets toevoegen Bij de VPRO weten ze Lees verder

Kicken op radio en zo – 39 (video)

‘Over de magie van radio! En tinnitus/hyperacusis’ Van de nood een radiodeugd! Krokusvakantie, dan toch Lees verder

Kicken op radio en zo (38)

‘Waarom een reclamevrije publieke omroep een heel goed idee is’ Inspelen op het gevoel M’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 37 (video)

‘(Giel Beelen) Met een sixpack achter het stuur’ Begrip tonen Ik heb te doen met Lees verder

Kicken op radio en zo (36)

Vlaanderen rukt op (uit: Spreekbuis Podcast Report - 1) Waarom? Het lijkt erop dat onze Lees verder

Kicken op radio en zo (35)

Don’t be better, be different Ik mag dan bij de radio vandaan komen maar volgens Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Denemarken: 1 kandidaat voor landelijk FM-kavel (video)

Het is vandaag 28 mei… 2001 (audio)

Blad 158: Kim, Ferry en veel hitlijsten (audio)

Sluiten