RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 69

3FM en Veronica, kinderen van de rekening

En daar waren ze, de nieuwe luistercijfers over december ’19 en januari ’20. Schrikbarend hoge cijfers voor NPO Radio 2. Schrikbarend lage cijfers voor NPO Radio 3FM. Torenhoge luistercijfers voor Talpa’s Radio 10. Nog steeds geen beweging in de minimale luistercijfers voor Radio Veronica. Is dit toeval of mogen we het topmanagement van alle 4 de zenders daar op aanspreken?

Laten we beginnen met 3FM. Vraag het aan eenieder die er ooit gewerkt heeft en de conclusie is (anoniem) unaniem: NPO zenderbaas Jurre Bosman heeft, in de tijd dat hij baas was van NPO Radio 2 en nog geen NPO opperbaas, 3FM geslachtofferd om van ‘zijn’ zender de grootste te maken. En of dat gelukt is. Maar met nevenschade natuurlijk: dat je met een zender opgescheept zit waar geen touw meer aan vast te knopen valt en niemand meer naar lijkt te luisteren. NPO Radio 2 is een sterrenclub geworden waar iedereen bediend lijkt te worden, tussen de 20 en 54 jaar. Voor ouderen hebben we NPO Radio 5. En dat 3FM is doodgebloed, ach ‘dat hebben we ingecalculeerd’. Onmogelijke opgave daar nog leven in te krijgen.

Bij Talpa lijkt iets soortgelijks aan de hand. Door constant gezwalk in programmering en muzikale koers bij Radio Veronica krijgt Radio 10 alle wind in de zeilen en wordt omarmd door een hoop mensen die ooit hun heil bij Radio Veronica vonden. Ze hadden beiden op een gezonde 8 of zelfs 9% marktaandeel kunnen zitten, wat bij elkaar opgeteld nog altijd een dikke 3% meer is dan de marktaandelen van beide stations nu. Ja het is cool dat Radio 10 het zo goed doet, maar aan het einde van de streep, als je alles bij elkaar optelt doet Talpa Radio het natuurlijk helemaal niet zo goed. Radio 538 op een vierde plek, Sky Radio er net boven. En een marktaandeel voor NPO Radio 2 dat je nooit meer voor mogelijk had gehouden in deze tijd: 19%!

Probleem blijft natuurlijk dat, ook al hoor je bij dezelfde organisatie, dat niet automatisch betekent dat de neuzen dezelfde kant op staan. Discjockeys blijven discjockeys, programmaleiders blijven programmaleiders. En als het met ‘mijn’ clubje voor de wind gaat, waarom zou ik me dan druk maken over wat er een etage hoger of een deur verder gebeurt? Toch zou je dat wel moeten doen. Want wat is een succes waard als het ten koste gaat van je broer of zus? Stel je voor dat mijn ouders iedere week boodschappen deden maar de voedzame middelen toch vooral aan m’n broer hadden gevoerd en mij op een dieet hadden gezet van oud brood en melk van over de datum. Niet zo heel gek dat mijn broer dan uitgroeide tot een sterke, volwassen vent en ik als mager scharminkeltje iedere keer het onderspit moet delven bij een wedstrijd of ander soort gevecht.

Dat gebeurt bij de NPO en Talpa eigenlijk net zo. Marketingbudgetten gaan naar ‘de grootste’, want die moet wel ‘de grootste’ blijven. Als de NPO nou écht de zaak weer vlot zou willen trekken bij 3FM, dan werd zo’n Top 2000 gewoon voorzien van een wat jonger jasje en bij 3FM uitgezonden in de maand december. Deze zender kan het namelijk goed gebruiken, zo’n luistercijferbooster aan het einde van het jaar. Zelfde geldt eigenlijk ook voor de Top 4000 van Radio 10. Ja je wil iets programmeren tegenover de Top 2000, maar gun die eer dan aan Radio Veronica en laat hun meeprofiteren van zo’n luistercijferverlenger.

En dan hebben we het nog niet eens over de stervoetballers (discjockeys) die je in huis hebt. Ja die willen graag bij de grootste club horen, maar waarom zet je die niet in op plekken waar ze echt nodig zijn? Waarom Edwin Evers niet bij Veronica een maand lang programmeren, in plaats van twee weken op 10 en daarna 4 weken op 538? Vanuit breed perspectief zijn dat slimme manieren om de krachten te bundelen en álle zenders van een radiogroep vooruit te helpen, niet alleen het clubje waar het toch al goed mee gaat. Zelfde geldt natuurlijk ook voor die steunzenders die Radio 10 erbij heeft gekregen in Brabant: dat had Radio Veronica ook héél goed kunnen gebruiken, want die zijn op een frequentie in Eindhoven na ook nauwelijks op FM te ontvangen in het Brabantse land.

De geruchten laaien weer op dat Giel nu toch écht met zijn laatste weken/maanden Radio Veronica in de ochtend bezig is. Wat zou dan nou slim zijn om Veronica eindelijk weer eens op de rit te krijgen? Genee naar de ochtend? Ik weet niet of dat het verschil gaat maken. Het enige dat dit station weer op de rit krijgt is Stenders én Evers overdag programmeren en het muzikale format richting dat van NPO Radio 2 ombuigen. Maar er zijn bij Talpa Radio natuurlijk ook grote zorgen rondom Radio 538, dat hard moet knokken om hooguit de nummer 2 positie te halen.

Dan zou de oplossing gewoon zijn Radio Veronica van de hand te doen en bijvoorbeeld De Persgroep (eigenaar van QMusic) het te laten doen met wél genoeg marketingbudget en geloof om van Radio Veronica weer dat sterke radiomerk van toen te maken. Met een beetje geschuif in de programmering, een nieuw likje verf en 10 nieuwe titels op de playlist ga je dat never nooit niet meer redden. Zelfs Giel, de bekendste naam in radioland, redde het niet de boel omhoog te krijgen. Dat is echt niet alleen zijn schuld, je bent zo goed als het radiostation waarvoor je werkt en als dat in zwaar weer zit, dan zit jij ook in zwaar weer, simpel als dat.

3FM is onder deze omstandigheden, met Jurre Bosman aan het opperroer, bijna niet meer te repareren. Niemand bij NPO Radio 2 zit erop te wachten marktaandeel in te leveren om het kleine broertje te redden. Dan zit er maar een ding op en dat is dood laten bloeden en helemaal opnieuw te beginnen. Laat de zendtijd dan maar over aan de generatie van nu, online en hak die knoop door en laat NPO Radio 5, al dan niet in mono, uitzenden op FM.

Zo breng je in ieder geval nog iets van concurrentie in de ether voor Talpa’s Radio 10 zodat de marktaandelen weer een beetje normaal in verhouding komen te staan tot elkaar. Want dit beeld is, hoe leuk het succes ook is voor de makers bij 2 en 10, een vertekend beeld door mismanagement en een wel heel kromme verdeling van je mankracht, radio knowhow, talent en marketingbudgetten. Iedereen die ooit van 3FM een succes maakte zit nu een deur verder z’n talent te vertonen. En bij 3FM mogen ze het verder uitzoeken met weinig ervaren mensen, bij Radio Veronica leidt een man de boel die in de tussentijd nog even maandelijks 10% pakt van alle radiodiscjockeys die hij managed, ook van andere radiozenders.

Lekker hoor. Beide stations zouden een zeer toegewijde ervaren leider moeten hebben, zie wat een Dick Advocaat voorelkaar krijgt bij het tot voor kort beschimpte Feyenoord. Kan bij radio ook, alleen moet je dan wel iemand aan het roer zetten die dit bewezen kan. En hem of haar ook de bevoegdheid te geven dat te doen, carte blanche.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 68 (video)

DJ Lex Gaarthuis is geen racist En het volgende relletje in radioland is een feit: Lees verder

Kicken op radio en zo – 67

Rob van Someren heeft gelijk Het begint een beetje op de Zwarte Pieten discussie te Lees verder

Kicken op radio en zo – 66

De RadioRing 2.0 Het is zaterdagavond 26 januari, zo’n krap weekje voordat de Gouden Radioring, Lees verder

Kicken op radio en zo – 65 (video)

Kaj van der Ree, niet de enige Het is me nu al het jaartje wel Lees verder

Kicken op radio en zo (64)

Tom Mulder en De Oude Garde Op deze plek had een lofzang kunnen staan voor Lees verder

Kicken op radio en zo (63)

Timur en Mark op 3FM, gaat het werken? Ik probeer het echt hoor, een positief Lees verder

Kicken op radio en zo (62)

Stenders haat hitlijsten Paniek in de tent: Rob Stenders kapt tijdens zijn uurtjes van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 61 (video)

Evers als invaller Wat een succes, Edwin Evers tijdens de Top 4000 op Talpa’s Radio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
25 februari 2020 - 19:17 19:17

Misschien moet StuBru het 3FM pad verschuiven naar digitaal en op FM voluit voor het NPO Radio 2 pad kiezen.

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie(@luc_van_coillie)
26 februari 2020 - 13:12 13:12
Antwoord aan  Dimitri

Of een mix van NPO Radio 5 en Classic 21?
Is het doelpubliek van StuBru niet verder aan het overschakelen naar streaming-diensten zoals Spotify?

Dimitri
Dimitri
27 februari 2020 - 23:56 23:56
Antwoord aan  Luc Van Coillie

Mocht StuBru een NPO 2 worden zou het mij ergens logisch lijken dat Radio 2 wat opschuift naar een NPO 5. Met eventueel nog een extra low budget digitale StuBru2 erbij voor de rap & club muziek hebben ze voor ieder wat in de aanbieding.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x