RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo – 67

Rob van Someren heeft gelijk

Het begint een beetje op de Zwarte Pieten discussie te lijken he, de Gouden RadioRing verkiezing. Ieder jaar meer gezeik. Gelukkig worden er ook nog verstandige dingen gezegd, door prominente jocks. Ruud de Wild noemde het sneu, al dat gebedel om stemmen. En Radio 10’s Rob van Someren sprak zich afgelopen zondag in De Perstribune op NPO Radio 1 ook uit.

Van Someren, die met zijn team ook genomineerd was voor de RadioRing met het programma Somertijd zei ‘laat de luistercijfers meewegen in de bepaling van wie de RadioRing wint’ en daar heeft hij natuurlijk 100% gelijk in. Wilfred Genee kon wel roepen vantevoren ‘als Bram Krikke dit jaar weer wint bewijst het het failissement van de RadioRing’ maar hij heeft eigenhandig de radioprijs bijna de nek om gedraaid, door zo fanatiek campagne te voeren bij de kijkers van zijn TV programma en de bijbehorende app dat het hem als radiomaker en winnaar van de prijs eigenlijk ongeloofwaardig maakt.

Ik zag Wilfred bij Jinek van de week zeggen dat dit zijn radioprogramma eindelijk op de kaart zet. Maar ik durf te beweren dat het juist averechts werkt. Luisteraars hun harten veroveren doe je één voor één, stuk voor stuk, niet door te zeggen ‘kijk eens hoe goed wij zijn’. Dat aloude truukje uit de marketingwereld (roepen ‘wij zijn de beste’) werkt nou net niet in de radiowereld. Mensen laten zich niet wijsmaken dat iets of iemand de beste is, dat willen ze graag zelf uitvinden. Natuurlijk gun ik Wilfred en zijn team de prijs van harte, maar op deze manier had zelfs twee uur lang een pieptoon uitzenden de prijs nog gewonnen. En twee keer zoveel stemmen als de nummer twee, zei Genee bij Jinek. Met nog niet eens één derde van het aantal luisteraars van concurrent Somertijd op dat tijdstip, hmm.

Over hoe het dan zou kunnen schreef ik vorige week deze column, dus daar gaan we het nu niet meer over hebben. Maar het idee van Van Someren is een hele reële. Wat is het volgende waar kanshebbers volgend jaar voor gaan kiezen, reclamezendtijd barteren bij bevriende zenders? Shirtsponsor worden van een voetbalclub? Een bommelding bij concurrerende radioshows? Het wordt steeds gekker. En een grote ijdelheidsstrijd. Het enge eraan vind ik nog steeds: wanneer draait het nou toch eens om de luisteraar?

Ja Wilfred is een goeie interviewer, zijn werklust is te prijzen, maar als ik de radiovariant van Veronica Inside hoor, dan hoor ik toch veel ‘bn’ers praten met bn’ers, over bn’ers’. En mijn ervaring na twaalf jaar Radio Veronica, waaronder ook op hetzelfde tijdstip als Genee’s radioshow is: dat vindt de Radio Veronica luisteraar maar mondjesmaat interessant. Die hoort liever zichzelf terug op de zender, die wil zich herkennen in verhalen van medeluisteraars. Die houdt niet van ‘radio vanaf de hoge troon’. En heeft niet zoveel op met ‘sterren’. Doe maar normaal, laat maar zien dat je ons als luisteraar hoog hebt zitten in plaats van Bekend Nederland te bellen, bespreken, bellen en bespreken.

Het gekke vind ik dat Wilfred op TV nou precies wel dát doet wat een radioshow ook succesvol maakt: constant de kijker erbij betrekken met hun namen en opmerkingen in beeld. En als het over bekende mensen of stervoetballers gaat, dan worden ze al heel gauw terug naar aarde gehaald als ze ook maar iets vertonen van sterallures of ander belachelijk gedrag. Heerlijke TV, een feestje om naar te kijken.

Ik weet dat ik me er al jaren over opwind en waarschijnlijk met weinig resultaat, maar als ik op Twitter al zie dat een radiostation een tweet de deur uitstuurt met ‘Luisteraar Richard wil U2 horen’ dat ik denk ‘hou toch op met dat onderscheid’. Gewoon ‘Richard uit Utrecht wil U2’. Je plaatst jezelf, hoe subtiel dan ook, wéér boven ‘de luisteraar’. En dat doe je ook door diezelfde luisteraar maar de hele tijd te vertellen wat voor winnaar je bent, dat ie toch vooral naar je moet luisteren, of dingen als ‘je mag me nu bellen’. Goh, dankjewel meneer van de radio, dat ik je ‘mag’ bellen.

We dwalen af. Wilfred, ik hoop van ganse harte dat de Radio Veronica luisteraar je na het winnen van deze prijs massaal in hun harten sluit. Maar iets in mij zegt dat daar veel meer voor nodig is. Bel die luisteraar zelf terug als hij een klacht heeft. Ga eens ergens langs om de prijzen zelf te brengen. Zend live uit vanaf Utrecht Centraal en maak met iedereen een praatje. Zo win je luisteraars voor je, een voor een. En zo heb je een volgend jaar niet meer de kijkers van je TV programma Veronica Inside nodig of je hele achterban aan BN’ers om je die prijs te gunnen, dan is ie ook écht z’n gewicht in goud waard.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 66

De RadioRing 2.0 Het is zaterdagavond 26 januari, zo’n krap weekje voordat de Gouden Radioring, Lees verder

Kicken op radio en zo – 65 (video)

Kaj van der Ree, niet de enige Het is me nu al het jaartje wel Lees verder

Kicken op radio en zo (64)

Tom Mulder en De Oude Garde Op deze plek had een lofzang kunnen staan voor Lees verder

Kicken op radio en zo (63)

Timur en Mark op 3FM, gaat het werken? Ik probeer het echt hoor, een positief Lees verder

Kicken op radio en zo (62)

Stenders haat hitlijsten Paniek in de tent: Rob Stenders kapt tijdens zijn uurtjes van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 61 (video)

Evers als invaller Wat een succes, Edwin Evers tijdens de Top 4000 op Talpa’s Radio Lees verder

Kicken op radio en zo (60)

538 DJ Daniël Lippens, gesjeesd en geschorst Wat gebeurt er toch allemaal daar bij dat Lees verder

Kicken op radio en zo (59)

Over honderd jaar radio Nou dat was me het feestje wel he? Honderd jaar radio. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x