RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo (64)

Tom Mulder en De Oude Garde

Op deze plek had een lofzang kunnen staan voor de man achter 50 pop of een envelop, Radio 10, de koffie is bruin en de hits zijn goud, een bak galm op je stem, die grote bril, de Havermoutshow, Tros, Tommie Mulder, Klaas Vaak, Cable One en nog vanalles waar we hem van kunnen herinneren. Feit blijft dat ik alleen weet dat er heel veel mensen Tom als voorbeeld zagen en dus ook zo gingen klinken. Hij werd ziek en overleed op 72 jarige leeftijd.

Ik word altijd een beetje ongemakkelijk als ik mijn leeftijdsgenoten ineens god, hemel en aarde zie bewegen online om maar duidelijk te maken dat ze echt wel fan van Mulder waren en ooit een blauwe maandag met hem samengewerkt hebben. Veenstra, Beelen: Laat dat toch over aan collega’s die echt met hem begaan waren. Zo las ik op de Twitter van De Zwart en op de Facebookpagina van Eddy Keur een stuk tekst uit het hart, prachtig. Niet uit effectbejag om ook maar genoemd te worden in ‘radiomakers reageren op overlijden Tom Mulder’. Zo doorzichtig. Zodra een artiest of collega overleden is: gauw, fotootje zoeken waar ik met hem op sta en op social media, misschien haal ik nog De Telegraaf!

Ik had op deze plek een heel stuk tekst kunnen schrijven over hoe fantastisch Mulder was of hoe hij als baas niet door iedereen gewaardeerd werd. En hoe het me na meerdere pogingen om hem ook in de interviewreeks RadioHelden te spreken te krijgen het alsnog niet lukte. Maar feit blijft dat ik hem gewoon niet ken of kende, nooit gesproken heb en die paar keer dat ik hem op de radio hoorde me vooral opviel hoe warm en spontaan hij met bellers omging. Dus hier houdt het stukje over de begin dit jaar overleden Tom Mulder (72) op.

Wat we in deze wel als aanknopingspunt kunnen nemen is het feit dat voor mensen als Tom Mulder, Ferry Maat, eerdergenoemde Eddy Keur, Will Luikinga, Peter Teekamp en iemand als Luc van Rooij bar weinig ruimte werd en wordt gemaakt op de landelijke Nederlandse radio. Terwijl ze in Engeland hoe ouder en ervarener je wordt altijd een plekje vrij houden voor je, moet Keur genoegen nemen met een programma in de week bij het regionale NH Radio en is Van Rooij gedegradeerd tot nieuwslezer bij WNC. Op het moment dat iemand overlijdt prijzen we hem of haar de hemel in, maar daarvoor? Daarvoor kiezen programmaleiders liever voor ‘jong talent’ want dat schijnt zo lekker af op hun eigen naam (‘kijk eens wie ik ontdekt heb’) of ze zijn nog zo lekker te kneden in een vorm zoals jij wil dat het moet klinken.

Ja, NPO Radio 5 is het station waar nog wat Grote Namen van Toen een plekje krijgen, maar ook maar bij God’s Gratie als je lekker ligt en niet in je roemruchte verleden een akkefietje hebt gehad met een van de 40 mensen die het voor het zeggen hebben bij het station. Bart van Leeuwen, (bijna) Jan van Veen, Hans Schiffers, Jeroen van Inkel: ze zijn er te horen, maar niet op FM. De FM band wordt gereserveerd voor met name mensen die een kopie vertegenwoordigen van het origineel. Mulder zat vorig jaar 50 jaar in het vak. 50 jaar ervaring op ons mooie medium. Het telt helaas maar mondjesmaat.

Ik snap heus wel dat als je een jonge doelgroep wil aanspreken je geen vijftig plusser dagelijks aan het woord laat op je zender. Maar andersom is ook een bedenkelijke zaak. Zo hoorde ik op Radio Veronica tot voor kort in het weekend iemand platen afkondigen waar hij geen idee van had wie of wat het waren, laat staan hoe je het uit moet spreken. Ook tijdens de Top 4000 op Radio 10 vielen er hier en daar wat types door de mand. Om maar te zwijgen over de onervarenheid die er vanaf druipt bij veel (telefoon)gesprekken, interviews en talks die je bij 538 en 3FM hoort.

Klink ik nu als een oude zeur, die beweert dat vroeger alles beter was? Misschien in jouw oren, maar ik wil op deze plek alleen het punt maken dat we eens wat respectvoller moeten omgaan met onze meest ervaren radiomakers in Nederland, de mannen en vrouwen die de weg voor ons hebben vrijgemaakt. Het liefst nu ze er nog zijn. Iemand als Bert Kranenbarg valt te prijzen met zijn rubriek RadioReuzen, maar het zou nog veel beter kunnen.

Maak zendtijd in de weekenden vrij op Radio 10 en maak er een sterrenweekend van met alle eerdegenoemden. Keur, Maat, Donkervoort, Van Rooij, Westbroek (Henk), Teekamp, De Zwart, De Bisschop, Luikinga. Niet alleen in muziek het sentiment en de herinneringen ophalen, maar ook met de helden van toen. Ouderwets? Wat dacht je van nostalgisch, ervaren, bekend, toegankelijk en een feestje om naar te luisteren! Je ziet (en hoort) hoe veteranen Staverman, Stenders en De Wild NPO Radio 2 marktleider maken. Waarom voor minder bekend en minder ervaren kiezen?

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo (63)

Timur en Mark op 3FM, gaat het werken? Ik probeer het echt hoor, een positief Lees verder

Kicken op radio en zo (62)

Stenders haat hitlijsten Paniek in de tent: Rob Stenders kapt tijdens zijn uurtjes van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 61 (video)

Evers als invaller Wat een succes, Edwin Evers tijdens de Top 4000 op Talpa’s Radio Lees verder

Kicken op radio en zo (60)

538 DJ Daniël Lippens, gesjeesd en geschorst Wat gebeurt er toch allemaal daar bij dat Lees verder

Kicken op radio en zo (59)

Over honderd jaar radio Nou dat was me het feestje wel he? Honderd jaar radio. Lees verder

Kicken op radio en zo (58)

Extreme stress bij deejays Als iemand een been gebroken heeft, doen we daar niet moeilijk Lees verder

Kicken op radio en zo (57)

De ondergang van 538 Iets wat door velen al werd gevreesd toen het vertrek van Lees verder

Kicken op radio en zo (56)

Iets wat me in twintig jaar landelijke radio is opgevallen is hoe druk radiomakers toch Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x