RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo (63)

Timur en Mark op 3FM, gaat het werken?

Ik probeer het echt hoor, een positief stukje te tikken over ’s lands grootste subsidieslurper 3FM. Maar het lukt me maar niet. Met als gevolg dat sommigen denken dat het me om het 3FM bashen gaat. Maar ze maken het me ook niet makkelijk daar. Nu weer de beslissing om Timur Perlin en Mark van der Molen samen de middagshow te laten doen. Wie verzint zoiets?

Kun je je de tijd nog herinneren dat je rond reed in een lesauto? Met een instructeur naast je die ook een gas, koppel en rempedaal had? Zo voelt het als je twee jocks samen één programma laat doen. De een zal zich altijd afgeremd voelen door de ander. Hoeveel je ook overlegd of hoe graag je elkaar ook mag, er moet echt sprake zijn van een goede dynamiek tussen host en co-host. Daar is het wat mij betreft ook misgegaan tussen Patricia van Liemt en Barry Paf. Beide jock. Beide gewend het tempo van de show te bepalen. Waar de een linksaf wil, gaat de ander rechtsaf. Met frustratie tot gevolg.

Ik heb in het verleden ook wel eens een showtje gepresenteerd samen met Mark van der Molen. Die toen was toegevoegd aan het team van Somertijd. Hij schikte zich in de rol van sidekick en dus ging het prima. Maar deze beste man heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij een show goed in zijn eentje kan doen. Overigens kreeg hij toen hij de show Somertijd zelf mocht vervangen wel meteen wat nare trekjes die je eigenlijk pas verwacht van jocks die al 30 jaar in het vak zitten: zodra hij zijn laatste aankondiging gedaan had stormde hij de studio uit, of z’n opvolger nou al binnen was of niet. Lekker collegiaal en een vorm van arrogantie en geen teamplayer zijn die hij zich hopelijk in de tussentijd heeft afgeleerd.

Maar hoe zit het dan met Bart en De Zwart, Curry en Van Inkel en later Stenders en Van Inkel? Dat waren toch ook twee jocks die samen een show deden? Ja, met de kanttekening dat het maar 1 keer in de week was en ze beiden 1,5u van de 3u stonden te schuiven. Waarbij dus logischerwijs eerst Jeroen en daarna Adam of Rob in de lead was. Benieuwd hoe dat dadelijk met Timur en Mark gaat. Je zou eigenlijk verwachten dat diegene met de meeste ervaring (Timur) de kar gaat trekken en Mark een stapje opzij doet. Net als in een goed voetbalelftal hoor je samen te scoren en doet het er niet toe wie de voorzet geeft en wie hem er uiteindelijk intrapt.

Wat me wel verbaast is dat de ziek thuiszittende Limburger Rámon Verkoeijen zélf gevraagd schijnt te hebben aan Timur of ie even wilde bijspringen. Wacht eens even, gaat Mark daar niet over? Gaan de sidekicks nu zelf hun vervanging regelen? Lijkt me een onverstandige zaak en ook een redelijke blijk van onvermogen richting Van der Molen, alsof ie het niet in zijn eentje kan. Nota bene een show van 2 uurtjes. Of zou er meer aan de hand zijn bij het kwakkelende 3FM en zijn ze bij BNN/Vara niet zo blij met een soloshow van Mark? Als het overigens de keuze is van Mark van der Molen zelf omdat hij het niet in zijn eentje trekt dan zakt hij bij mij al bij voorbaat door het ijs, da’s natuurlijk de reinste onzin. 

Van der Molen is een hele goede verhalenverteller, hopelijk kan Perlin net zo goed luisteren als lullen. Sowieso een talent wat we moeten koesteren, een radiomaker die niet alleen maar reageert op wat hij hoort maar écht luistert naar wat de jock of een beller te vertellen heeft, daar ruimte voor geeft en praat om het verhaal sterker te maken, met een oprechte vraag of andere reactie. Niet maar praten om het praten omdat hij of zij anders thuis na afloop te horen krijgt ‘goh, wat was jij weinig aan het woord vandaag?’

Het typeert wel hoe het vaak gaat bij (publieke) radio. Vriendjes worden naar voren geschoven, niet op de eerste plaats vanwege talent of het unieke vermogen een jock te ondersteunen en scherper of beter te maken, nee, we gooien wat mensen bijelkaar in een hok en de luisteraar moet verder maar afwachten of het gaat klikken on-air of dat ze om de microfoon gaan zitten vechten.

En die gekke Timur gaat dus binnenkort 7 dagen per week radio zitten maken, want hij blijft ook nog van 09 tot 12 te horen in het weekend op NPO Radio 2. Dadelijk kunnen we ook hem net als Swijnenberg en Verkoeijen een fruitmand sturen of een ballon met ‘get well soon!’. Het is maar goed dat 3FM een stevig marktaandeel heeft en zich een eventuele nieuwe mismatch in de middag na Frank van der Lende op dat tijdstip makkelijk kan veroorloven. Oh wacht, das war einmal..

Het blijft toch wonderbaarlijk hoe 3FM keer op keer risico’s blijft nemen in muziek, programmering en akties. In plaats van eens wat minder hap snap beleid, strakkere jocks en een duidelijke profilering moet nu de 43 jarige Timur Perlin de boel weer komen helpen. Ik hoorde ook dat ze zich bij 3FM niet zo druk maken om de luistercijfers, want de sfeer is goed op de vloer. En wij maar meebetalen aan die scoutingclub daar. Voor wie zitten ze dan toch radio te maken? Voor zichzelf, de buurvrouw om de hoek of de platenmaatschappijen? Familie en vrienden? Wie het weet mag het zeggen.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo (62)

Stenders haat hitlijsten Paniek in de tent: Rob Stenders kapt tijdens zijn uurtjes van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 61 (video)

Evers als invaller Wat een succes, Edwin Evers tijdens de Top 4000 op Talpa’s Radio Lees verder

Kicken op radio en zo (60)

538 DJ Daniël Lippens, gesjeesd en geschorst Wat gebeurt er toch allemaal daar bij dat Lees verder

Kicken op radio en zo (59)

Over honderd jaar radio Nou dat was me het feestje wel he? Honderd jaar radio. Lees verder

Kicken op radio en zo (58)

Extreme stress bij deejays Als iemand een been gebroken heeft, doen we daar niet moeilijk Lees verder

Kicken op radio en zo (57)

De ondergang van 538 Iets wat door velen al werd gevreesd toen het vertrek van Lees verder

Kicken op radio en zo (56)

Iets wat me in twintig jaar landelijke radio is opgevallen is hoe druk radiomakers toch Lees verder

Kicken op radio en zo (55)

Is radio ouderwets? Het grote radioavontuur dat effectief zo’n dertig jaar in beslag nam voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x