RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kicken op radio en zo (62)

Stenders haat hitlijsten

Paniek in de tent: Rob Stenders kapt tijdens zijn uurtjes van de Top 2000 een nummer 1 hit uit 2004 af. Na 60 seconden was het ‘genoeg’ volgens de Almeerse deejay, met boegeroep uit het Top 2000 café, een hoos aan haattweets en nieuwsartikelen tot gevolg. Zonde of een mooie manier je jaarlijkse luistercijferversteviger nog wat in de kijker te spelen?

Ik ken Rob nou zo’n 25 jaar. Toen ik als klein puisterig menneke halverwege de jaren ‘90 bij de Tros aan de slag mocht kreeg ik al gauw te maken met ‘de schrik van alle zenders, Rob Stenders’. Ik presenteerde samen met hem de Interactieve Cyber Top 50 op vrijdagmiddag bij 3FM. Keek natuurlijk enorm tegen hem op en scheet zeven kleuren stront.

Op een middag had Rob besloten dat het leuker was om de 50 hits waarop gestemd was via internet niet van 50 naar 1 te draaien, maar een bingomachine te laten bepalen welk nummertje wanneer gedraaid werd. Op zich een leuk idee maar ‘de omroep’ vond dat ik om 16u tijdens het tweede deel van de hitlijst gewoon met nummer 25 moest beginnen, dus deed ik dat braaf. Stenders was woest en noemde me een landverrader.

Door de jaren heen heb ik desondanks veel aan Rob te danken gehad. Hij haalde me bij de 3FM muziekredactie, zorgde mede dat ik een horizontale nachtshow kreeg en toen ik kon vertrekken bij de Tros o.a. door al dat ‘gevlei met de overkant’ adopteerde hij mij voor zijn nieuwe ochtendshow Stenders Vroeg, als producer/sidekick.

Je kunt dus wel stellen dat ik een beetje weet hoe Rob in elkaar steekt. Hij is gewoon wars van iedere radioregel. Geef hem de opdracht jaren ‘80 muziek te draaien en hij begint met Paul Elstak. Vertel hem dat het beter werkt als je na de eerste plaat van het uur iets zegt, dan draait hij er drie nonstop achterelkaar.

Het heeft hem ver gebracht, deze eigenzinnigheid. Nog altijd 4 dagen per week te horen op een prominent tijdstip bij het nummer 1 station van Nederland. Maar tijdens een hitlijst, zeker zo’n enorm spektakel als de Top 2000, sta je 100% in dienst van de luisteraar. Als ik dit geflikt had tijdens een van de vele hitlijsten bij Radio Veronica en zeker tijdens de Top 1000 Allertijden in december, dan was ik op z’n minst geschorst of nog erger. Sterker nog: had Rick van Velthuysen dit afgelopen nacht geflikt op NPO Radio 2 dan had hij ook op het matje moeten komen. Waarom komt Rob er dan wel steeds mee weg, deze vorm van anti-radio?

Omdat Rob Rob is zeggen stationmanagers dan. Zeker nu zijn vriend en oud baas bij BNN/Vara Peter de Vries opperhoofd van de toko is geworden kan hij nog meer potjes breken dan voorheen. Toch pleit ik voor een Rob Stenders vrije Top 2000 de komende editie. Geef die man toch vrij als het overduidelijk is dat dit gewoon niet in zijn DNA zit, braaf een hitlijst presenteren. Hij wil gewoon lekker freaken overdag met Hard To Find classics, onder de noemer ‘u vraagt, wij draaien’. 

Een autoriteitsprobleem is Stenders niet vreemd, iets wat ongetwijfeld zijn oorsprong in zijn jeugd zal hebben. Dat krijg je er toch niet meer uit en dat is ook de reden dat Rob nooit goed zal functioneren onder De Mol’s paraplu. Laten zitten waar hij zit en in december lekker met z’n vriend Fred en dienstmeid Caroline op reis sturen naar een platenbeurs in Memphis, Tennessee. Er moeten toch nog wat B-kantjes te vinden zijn waarmee je prima kunt openen op een koude woensdagmiddag in januari. Of je moet Rob de opdracht geven vantevoren nummers af te kappen waar hij een hekel aan heeft, dan draait ie ze braaf allemaal van begin tot eind. Zo werkt dat nou eenmaal bij een puberbrein, ook als het meerderjarig is.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 61 (video)

Evers als invaller Wat een succes, Edwin Evers tijdens de Top 4000 op Talpa’s Radio Lees verder

Kicken op radio en zo (60)

538 DJ Daniël Lippens, gesjeesd en geschorst Wat gebeurt er toch allemaal daar bij dat Lees verder

Kicken op radio en zo (59)

Over honderd jaar radio Nou dat was me het feestje wel he? Honderd jaar radio. Lees verder

Kicken op radio en zo (58)

Extreme stress bij deejays Als iemand een been gebroken heeft, doen we daar niet moeilijk Lees verder

Kicken op radio en zo (57)

De ondergang van 538 Iets wat door velen al werd gevreesd toen het vertrek van Lees verder

Kicken op radio en zo (56)

Iets wat me in twintig jaar landelijke radio is opgevallen is hoe druk radiomakers toch Lees verder

Kicken op radio en zo (55)

Is radio ouderwets? Het grote radioavontuur dat effectief zo’n dertig jaar in beslag nam voor Lees verder

Kicken op radio en zo – 54 (video)

Van radio naar podcast! Zaterdag 28 september, was het podcastfestival in Amsterdam, waar enthousiastelingen over Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 31 december… 1979 (audio)

Blad 371: WDR , NRJ en Vlaamse Ardennen (video)

Nieuwste gemeentelijke melkkoe: belasting op masten en pylonen

Sluiten