fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo (60)

538 DJ Daniël Lippens, gesjeesd en geschorst

Wat gebeurt er toch allemaal daar bij dat 538? Een vraag die iemand me stelde vandaag op de app. Ik zei hoezo? Nou na het mysterie rondom Coen Swijnenberg zit er nu een volgende deejay uit de dagprogrammering thuis! Waarom dan? Nou hij rijdt als een idioot en hij laat dat ook nog trots op internet zien, via een livestream! Maar sinds wanneer werkt Giel Beelen bij 538? appte ik terug.

Het ging dit keer niet om Giel maar om Daniël Lippens (foto), een discjockey uit de avondprogrammering die dankzij een onbesuisde stunt op Twitch (de gamevariant van YouTube) nu geen radio mag maken bij de zender. Het hele nieuws staat er bol van. Schandalig zegt de een. Wat een idioot zegt de ander. Terwijl we allemaal weten dat jonge gasten over het algemeen allemaal lak hebben aan verkeersregels, als ze eenmaal dat befaamde papiertje te pakken hebben.

Ik hou altijd al extra afstand als ik weer zo’n petjesfiguur in een zwarte Golf zie aan komen scheuren op een kruising of nog erger in mijn achteruitkijkspiegel. Het enige wat je kunt doen met zo’n wegpiraat is hem er gauw langs laten, ook al is het op een weg waar je niet mag inhalen en maar hopen en bidden dat hij zich niet binnen 6 maanden om een boom vouwt.

Toch vind ik de reactie van 538 op dit gebeuren ongepast. Dit is nou wat er gebeurt als je van je discjockeys verwacht dat ze én supergevat zijn op de radio én naam maken voor zichzelf op social media. Denk je dat er ook maar één iemand je gaat volgen als je iets genuanceerds twittert, een brave familiefoto op je Insta post of een livestream start als je met je hondje gaat wandelen?

Nee. De vloggers die naam maken halen stunts uit. Klimmen op treinen. Bezoeken Area 51 na sluitingstijd. Of eten een stukje mensenvlees. Het politiek correcte gedoe laten ze over aan de Tim Hofman’s van deze wereld. Het lijkt wel alsof als je tegenwoordig een menselijke fout maakt het zo snel mogelijk weggepoetst moet worden of nog erger: je verketterd moet worden. Al die perfecte mensen die zelf nooit iets fout doen, zouden ze werkelijk bestaan of alleen maar online?

Wat me nog het meest tegenvalt is dat deze jonge radiomaker geschorst wordt voor iets wat niet on-air of bij de zender heeft plaatsgevonden. Denken we even terug aan eerdergenoemde Giel Beelen die zijn rijbewijs moest inleveren omdat hij met een slok teveel op achter het stuur zat? Amper een half jaar geleden dames en heren. Waar hij zelfs nog onderuit probeerde te komen door in hoger beroep te gaan. Is hij toen geschorst? Nee. Zou 538 ochtenddeejay Frank Dane voor hetzelfde geschorst worden? Betwijfel het. En tel er ook nog eens bij op dat jocks tegenwoordig bij hun beoordelingsgesprek echt wel een vinkje meer of minder krijgen voor hun zichtbaarheid op sociale media. Zou de druk om te scoren daarom niet een beetje in het bolletje geschoten zijn bij onze vriend Lippens?

Ik ben zelf ook eens geschorst in mijn Tros tijd, ook om iets wat ook weinig tot niets met de radio te maken had. Ik had een succesvolle website (kicken.com), wat al langer een doorn in het oog van mijn toenmalige werkgever was. Op het moment dat ik er een CD van uitbracht, genaamd Kicken.Com Funny Files, met grappige liedjes, was het hek van de dam. Hup, blijf jij maar een weekend thuis. Ik wist al dat dit het begin van het einde was. Want als men een stok zoekt om je mee te slaan dan is het maar een kwestie van tijd of hij wordt gevonden.

Het boterde al langer niet tussen mij en de omroep, aangezien ik ‘veel te veel aan de overkant was’. Zat in de 3FM muziekredactie, deed een nachtshow in ‘gezamenlijke zendtijd’. En had geen poster van Frans Bauer boven mijn bed. Ik vond het allemaal prima, al mijn initiatieven om vernieuwing te brengen op de radio werden wel gewaardeerd op het Mediapark, niet op de Lage Naarderweg. En na een jaartje of wat na de schorsing en een hoop andere pesterijtjes verder werd mijn contract bij De Grootste Familie van Nederland niet verlengd en werd mijn plek ingenomen door een kleurloze deejay die wel netjes naar de pijpen van de leiding danste.

Hopelijk is dit niet ook het begin van het einde voor Daniël Lippens. Eigenlijk vind ik het schandalig hoe tegenwoordig met deejays wordt omgegaan. Je ligt al onder een vergrootglas wat je allemaal op de radio doet, nu dus ook nog wat er in je privéleven gebeurt. En ja ik ken dat lulverhaal over ‘voorbeeldfunctie’ ook wel maar dat is gewoon een wassen neus. De jeugd vindt Daniël nu juist ‘iemand van hun’ want ze rijden zelf ook allemaal als Max Verstappen door het centrum, een paar nerds daargelaten.

Pak dan ook maar meteen alle computergames aan waarin je mensen overhoop mag rijden voor extra punten, films als Fast & The Furious ook in de ban en een gedragscode voor alle vloggers die hun piemel in een bak met ijsblokjes steken. Kennen we de serie Jackass nog? Wat die gasten niet allemaal uithalen en uithaalden. Als je wil lachen moet je eens navraag doen naar of zelf opletten wat er allemaal gebeurt bij de komende kerstborrel van grote landelijke bedrijven, waaronder ook radiozenders. En hoe het management zich daar gedraagt. Hoeveel van die types gewoon achter het stuur van hun auto kruipen, ondanks alles wat ze net weggesnoven hebben op het damestoilet, rechtstreeks van de dij van hun secretaresse.

Oh en dan hebben we ook nog Frank van ’t Hof, van de vroege ochtend op Nederlands best beluisterde radiostation NPO Radio 2. In augustus van dit jaar raakte hij zijn rijbewijs kwijt, door meermaals veel te hard te rijden. Bij BNN/VARA reageerden ze op mediavragen als volgt: “Dit betreft een privé aangelegenheid waar wij vanuit BnnVara niet op reageren.“. Op de landelijke Publieke Zender zelf werd er on-air vooral lacherig over gedaan. “Wil je weer met mij meerijden straks Frank? Ahahahah”

Bij 538 moeten ze weer zonodig het braafste jongetje van de klas spelen. Daniël moet voor straf een podcastserie over verkeersveiligheid gaan maken. Waarschijnlijk om Talpa’s muziek- podcastplatform JUKE boven de 100 bezoekers per dag te trekken. Nee ik geloof niet dat ik heel veel waardering kan opbrengen voor dit allemaal. Tuurlijk moet zo’n jongen even de wacht aangezegd worden maar steek dan ook hand in eigen boezem op de Bergweg in Hilversum en vraag je af wat je eigenlijk allemaal vraagt van je radiodiscjockeys.

Of is het hinken op twee gedachten: Ja we halen Giel Beelen in huis, maar nee hij mag geen negatieve pers scoren. Ja we willen een coole avondshow die de tongen losmaakt, maar o wee als er iets gebeurt wat slecht op ons afstraalt. Het zou me niks verbazen als de opvolger van Lippens al lang en breed klaarligt op het buro van de programmabaas en dit nou net even handig uitkwam om het dossier tegen hem compleet te maken. Zo gaat dat namelijk, in Hilversum.

Patrick Kicken
twitter.com/kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo (59)

Over honderd jaar radio Nou dat was me het feestje wel he? Honderd jaar radio. Lees verder

Kicken op radio en zo (58)

Extreme stress bij deejays Als iemand een been gebroken heeft, doen we daar niet moeilijk Lees verder

Kicken op radio en zo (57)

De ondergang van 538 Iets wat door velen al werd gevreesd toen het vertrek van Lees verder

Kicken op radio en zo (56)

Iets wat me in twintig jaar landelijke radio is opgevallen is hoe druk radiomakers toch Lees verder

Kicken op radio en zo (55)

Is radio ouderwets? Het grote radioavontuur dat effectief zo’n dertig jaar in beslag nam voor Lees verder

Kicken op radio en zo – 54 (video)

Van radio naar podcast! Zaterdag 28 september, was het podcastfestival in Amsterdam, waar enthousiastelingen over Lees verder

Kicken op radio en zo (53)

Lekker los in de Nieuwe Revue Ik schrijf dit stukkie op de dag dat het Lees verder

Kicken op radio en zo (52)

John de Mol en de Chinezen Ik had een enge droom vannacht. Ik droomde dat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in deejays, nederland
Het is vandaag 10 december… 1976 (audio)

Het radiodagboek van 10 december – 343 (video)

Blad 353: TuneIn, Radio 2, Kompas (video)

Benny Brown: gezocht en teruggevonden (audio)

Het is vandaag 9 december… 1979 (audio)

2011: Zwaardere boetes voor Nederlandse piraten

Sluiten