fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo (52)

John de Mol en de Chinezen

Ik had een enge droom vannacht. Ik droomde dat één man in Nederland 4 grote TV stations in handen had plus de 4 grootste landelijke commerciële radiozenders. Ook had hij een vinger in de pap bij twee andere landelijke stations, een groot youtubeplatform, een handvol goed gelezen tijdschriften en de nieuwsdienst ANP. Hij bediende daarmee een groot deel van de Nederlandse bevolking en kon ze dus naast reclame ook bestoken met andere ideeën.

Ik schrok wakker in 2019. En het bleek geen enge droom ze zijn, maar werkelijkheid. In een land waar vrijheid van meningsuiting een van de belangrijkste waarden is heeft de regering, door een hoop gelobby, toch toegestaan dat één commerciële partij meer dan twee FM pakketten in bezit heeft. Met als resultaat een verlamde radiobusiness met bange medewerkers en één partij die markt bepaalt. Maar wat als deze man het nou ineens in zijn bol krijgt en het hele land onder zijn duim wil krijgen?!

Stel je dit scenario eens voor: John de Mol gaat uit eten bij de Chinees. En zijn Foe Yong Hai is koud. De Babi Pangang niet te vreten zo taai. Bij het dessert zitten er maar twee lychees in zijn grote coupe met vanille ijs. En ze zijn de slagroom vergeten. Een normaal mens zou dan gewoon geen fooi geven en nooit meer bij dat restaurant gaan eten. Maar als je zo stinkend rijk bent als De Mol en zo ontzettend veel mediakracht in je achterzak, zou het dan niet mogelijk zijn, dat hij, in een moment van teleurstelling denkt ‘dit zet ik jullie betaald!’.

Hij begint als hij thuiskomt van dit restaurantdebacle de playlists van Radio 10, Radio Veronica, Radio 538 en Sky Radio te bekijken. ‘Alles wat ook maar iets te maken heeft met China, eruit!’. Chinese producers, tekstschrijvers, artiesten. ‘China in your hand’ van T’Pau, op hold. En owee als iemand nog ‘China Girl’ van David Bowie durft te draaien! roept John nog tegen zijn mobiel als hij ophangt met de muziekdirecteur van Radio 10.

Heel even voelt ie zich opgelucht. Maar dat duurt niet lang, als John ineens last krijgt van zijn darmen door de niet gare Babi Pangang. Na een vluchtig toiletbezoekje belt hij het hoofd van de nieuwsdienst ANP: ‘Zet eens heel gauw een bericht op de telex dat Chinezen hun handen nooit wassen. Verzin er maar een onderzoek omheen!’. Verder broedt Ome John nog op een list. Wacht, we plaatsen een oude Chinees in ‘Ik hou van Holland’ en die zetten we een koptelefoon op zodat het publiek hem kan uitlachen als hij met een liedje meezingt!

Dan de redactie van ‘Man Bijt Hond’. “Ja met John, ik wil graag een terugkerend item waarin jullie onverwachts bij Chinese restaurants binnenvallen met jullie camera, laten zien hoe slecht Nederlands die mensen praten. En vraag Rob Geus terug, die kan mooi mee de keuken in om te laten zien wat voor smerige janboel het daar is!’. De buik van John de Mol is inmiddels wat rustiger geworden en hij gaat met een tevreden gevoel slapen.

Een dag later zit het hem nog steeds niet lekker. Hoeveel Chinezen heb ik eigenlijk op de payroll staan, vraagt hij zicht af? Hij belt met zijn HR manager die hem belooft voor twaalf uur de lijst met medewerkers te sturen. Het blijkt bij de hele Talpagroep om 85 Chinezen te gaan. ‘Eruit ermee, hef hun functie maar op!’ is de zin die de HR manager per e-mail terugkrijgt. De hoofdredacteur van Hart van Nederland zit op de gang te wachten en wordt met een wenk naar binnengewuifd. ‘Kun jij eens een item gaan draaien hoeveel Nederlanders eigenlijk last hebben van hun Chinese buren? Stankoverlast, hard gepraat, luid geluid van de Chinese staatstelevisie, dat soort dingen’. ‘Komt voor de bakker John’.

Coen en Sander krijgen ook lucht van het ‘Foe Yong Hai incident’ en doen er, om hun contract veilig te stellen, nog een schepje bovenop en bellen iedere dag in hun show op 538 een Chinees op die ze voor de gek gaan houden met Chinese scheldwoorden. Het tijdschrift LINDA pakt een maand later groot uit met de volgende kop: ‘Wat ik allemaal tekort kwam toen ik getrouwd was met een Chinese man’. 

En de muziektak van Talpa, Talpa Music, heeft inmiddels alle Chinese danceproducers on hold gezet en rapper Boef ingehuurd die binnen no time op nummer 1 staat in de 538 Top 50, door volop airplay van zijn nummer ‘Kut Chinees’. Bij Net5 gaat het in de nieuwe talkshow van Merel Westrik over een verbod op de beroemde loempiakraampjes. Dat schijnen volgens ‘ingewijde bronnen’ terroristische cellen te zijn die overal in ons land op het punt staan te ontploffen, bij drukbezochte winkelcentra.

Er gaat een half jaartje voorbij, het grootste deel van de Chinezen in Nederland wordt inmiddels met de nek aangekeken en ineens is het verkiezingstijd in Nederland. John de Mol is lijsttrekker van het Forum voor Democratie, na het vertrek van Thierry Baudet. Dankzij het anti-Chinese geluid en volop aandacht op al zijn websites plus radio- en tvzenders wint FvD glorieus de Tweede Kamerverkiezingen. En levert dus ook de Minister-President. Mark Rutte kan vertrekken en John de Mol neemt zijn positie in. Heel Chinees Nederland houdt zijn adem in. Zou John het incident met de koude Foe Yong Hai inmiddels zijn vergeten?

Het antwoord is nee. In het regeerakkoord met het CDA heeft De Mol laten vastleggen dat er geen nieuwe Chinese restaurants of loempiakraampjes meer geopend mogen worden en de huidige streng onder de loupe worden genomen. Weer een half jaar later discussieert de Tweede Kamer hevig over het voorstel van het Forum voor Democratie om alle Chinezen het land uit te zetten en op Schiphol geen bami meer te verkopen zodat er geen enkele Chinees meer overstapt. De paar Talpa medewerkers die verkering hadden met een Chinese jongedame hebben hun verkering verbroken..

Natuurlijk is dit een belachelijk scenario. Maar het zou zomaar kunnen! De geschiedenis wijst uit dat wie de media in zijn achterzak heeft, een groot deel van de publieke opinie kan beïnvloeden en daarmee een land een bepaalde richting uit kan duwen. Zie Poetin in Rusland en Netanyahu in Israël. Om maar te zwijgen wat het doet met de mondigheid van de werknemers en de salarissen waarvoor ze hun kunstje moeten komen vertonen.

De Nederlandse media en zeker de Nederlandse radiowereld zou er bij gebaat zijn als de boel weer opgesplitst en aan verschillende partijen verkocht werd. Zelfs onze dierbare democratie. Alvast een oproep aan álle Chinese restauranthouders in Nederland: als iemand van de Familie de Mol bij je komt eten, geef hem, haar of hun dan de grootste VIP behandeling die je maar kunt verzinnen! Je weet maar nooit…

° Patrick Kicken – Spreekbuis.Nl


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo (51)

Ik lees in een artikel dat Igmar Felicia op zoek is naar een sidekick voor Lees verder

Kicken op radio en zo – 50 (audio)

Lachen met Wietze Chapeau, Wietze de Jager doet de 538 ochtendshow. Stand in voor Frank Lees verder

Kicken op radio en zo (49)

Junkiegedrag bij deejays Alhoewel de titel van dit schrijfsel doet vermoeden dat ik hier een Lees verder

Kicken op radio en zo (48)

Timur, Coen en de telefoontjes Het zal je niet ontgaan zijn. Timur Perlin, deejay bij Lees verder

Kicken op radio en zo (47)

Mijn naam is Gerard Ekdom Ik zit in de bioscoopzaal bij een filmpremière met veel Lees verder

Kicken op radio en zo (46)

Waarom de nieuwe ochtendshow van 100% NL niet aanslaat De nieuwe ochtendshow van Barry Paf Lees verder

Kicken op radio en zo (45)

De nieuwe ochtendshow van Barry Paf en Patricia van Liemt bij ‘s lands meest oranje Lees verder

Kicken op radio en zo (44)

Het is iets wat je als radiomaker ontzettend trots maakt. Dat wat je zit uit Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in gekeuvel, nederland
Blad 260: Geluidshuis, Patrick en Bruce (video)

Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis – 11

Blad 259: Corneel, Carina, ROI en Hilversum (video)

Het is vandaag 7 september… 1978 (audio)

Nostalgische column Hans Knot – 87 (audio)

Het is vandaag 6 september… 2001 (audio)

Sluiten