fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo (51)

Ik lees in een artikel dat Igmar Felicia op zoek is naar een sidekick voor zijn weekendshow. En er ook al een op het oog heeft. Het eerste wat ik denk is ‘waarom heeft die jongen eigenlijk een sidekick nodig’. Het tweede wat ik denk is ‘wat koopt de luisteraar daar eigenlijk voor’. En het derde wat ik denk is ‘als het maar niet weer zo’n onderons feestje wordt’.

Het fenomeen sidekick is niet meer weg te denken uit de radiowereld. Ooit ontstaan in Amerika in de ochtendshows. En in Nederland toen Veronica op vrijdag zuinig met hun zendtijd moest omspringen en dus discjockeys ook een gedeelte samen liet doen. Bart en De Zwart, Curry en later Stenders en van Inkel. Allebei anderhalf uur dus dan ook maar wat overlap.

Vorige maand mocht ik zelf eens aanschuiven als sidekick bij een oude rot in het vak, Eddy Keur op NH Radio. Alhoewel ik het superleuk vond om te doen bedacht ik me eigenlijk dat Eddy het niet nodig had. Hij is in zijn eentje al gevat genoeg. Dus dat kunnen we ook weer van het lijstje strepen. Ik ga niet meer iets zitten doen waar we al teveel van hebben of wat niks toevoegt. Het valt me vaker op dat een sidekick weinig toevoegt. Hij of zij zit er vooral om de onzekerheid van de jock te verbloemen, hem te ondersteunen en waar nodig (hopelijk oprecht) om hem te lachen. Maar on-air?

Toegegeven, het geeft sfeer zo’n tweede of zelfs derde stem, alleen haalt het wel de vaart eruit die op sommige tijdstippen gewoon nodig is. Als solojock kun je een talk precies zo timen, insteken en afmaken als je zelf wil. Bovendien heb je als deejay altijd al een sidekick, ook al zie je hem niet en dat is je luisteraar! Die kun je ook gebruiken als klankbord in een leuk telefoongesprek, al heb je het teruggeknipt naar één zin waarin een soort van dialoog op gang komt.

Wat je ook vaak hoort gebeuren is dat er bij gebrek aan sidekick maar lekker gekeuveld wordt met de file- of nog erger nieuwslezer. Natuurlijk hoeft het allemaal niet meer zo statisch als in de jaren ‘70, maar een nieuwslezer is geen sidekick! Dus ga je hem of haar niet onverwacht overvallen met allerlei vragen of seksueel getinte opmerkingen. Daarmee degradeer je je nieuwslezer tot een lulletje rozenwater die de mensen echt niet meer serieus nemen als hij of zij ineens vertelt dat de Russen Nederland zijn binnengevallen. Giel, lees je mee?

Terug naar Igmar. Een vrolijke, energieke jock die makkelijk solo vaart kan maken en het tempo en energie hoog kan houden. Iets wat we zo missen op de radio in Nederland. Gelukkig hebben ze bij stations als Slam, Veronica en 100%NL nog die befaamde spraakclausule zodat jocks verplicht worden intro’s te pakken, talks kort te houden en niet te vervallen in oeverloos gezwets over een gezellig bedje van Bert Kaempfert.

Toegegeven, had ik het mezelf makkelijk gemaakt met een klankbord naast me dan had ik de vier uur durende middag+avondshow bij Veronica destijds langer volgehouden. Maar ik wilde het op mijn manier doen. Je kunt namelijk ook in je eentje sfeer creëren. Rechtstreeks met je luisteraar communiceren in plaats van via een omweg. ‘Het oude ambacht’ zoals mijn vriend Jan Paparazzi dat noemt. Wat mij betreft de beste sidekick van Nederland trouwens.

Wat hem zo goed maakte? Luister maar eens een oude show van Jensen! of Kicken Wordt Wakker! terug. Hij weet feilloos dat te zeggen wat een talk sterker maakt, zijn mond te houden als het nodig is en achter de schermen had je ook wat aan hem. Altijd opgewekt, altijd sfeer, nooit met een lang gezicht als zijn microfoon niet open stond.

Daarover gesproken: realiseer je als jock dat als je je producer één keer hebt laten meekletsen je hem of haar daarna altijd met vragende ogen zal zien kijken, zo van ‘zet je mij ook weer open?’. Als je dat de weken daarna niet doet dan zit de kans er dik in dat hij of zij een beetje verveeld op de telefoon of het scherm gaat zitten kijken, waarschijnlijk net op het moment dat jij die kant op kijkt tijdens een talk.

Want dat kan natuurlijk niet, mij niet openzetten terwijl ik het zo goed deed de vorige keer! Altijd prachtig ook om te zien, die videofragmenten uit studio’s met meerdere sidekicks. De betrokkenheid als de microfoon niet openstaat is ver te zoeken. Lekker naar het scherm kijken of appen met vrienden, laat de jock maar lekker voelen dat je microfoon open moet!

Waar zijn toch de dagen gebleven van Wessel van Diepen en Koen van Tijn, die in hun hoogtijdagen bij 538 je wegbliezen met hun jock kwaliteiten. ‘Niet meer van deze tijd’ hoor je dan wat mensen zeggen. Dezelfde jocks die keer op keer de boel stil laten vallen, kaal praten na een snelle track (voor de attentiewaarde) en bellers het liefst live doen want ‘dat is goed voor de sfeer’.

Is er dan ook goed nieuws? Ja. De jocks bij talentschool XM van 538 krijgen te horen dat talks niet langer dan twintig seconden mogen zijn en ze het tempo hoog moeten houden. He he. Eindelijk. Eindelijk krijgen we weer nieuwe discjockeys in Nederland in plaats van oersaaie kaalpraters. Jocks die snappen dat je met je stem en energie meebeweegt in het intro van een nummer en de boel op gang houdt met snelle, strakke stationsvormgeving.

Er is dus hoop. Laten we het sidekickvirus bestrijden met nog minder spreektijd, nog meer tracks per uur en een bonus voor iedere jock die het voorelkaar krijgt om te boeien in twintig seconden waar anderen nog aan het vertellen zijn dat het vrijdagmiddag is, hoelaat het is, dat het leuk is dat je luistert en je vooral mag of nog erger moet appen wat je aan het doen bent. Domien, lees je mee? Je maakt een strakke show, je stem klinkt top, je gebruikt de juiste vormgeving maar alsjeblieft: is dát het beste wat je kunt verzinnen? App wat je aan het doen bent?!

Zucht, zaaddodende radio. Overigens overal te vinden op de FM band, zeker overdag. App wat je wil horen, app wat je aan het doen bent, bel als je de sirene hoort een duur betaalnummer en win een t-shirt dat na twee keer wassen niet meer past. Nee dan snap ik wel dat je een sidekick nodig hebt..

Patrick Kicken – Spreekbuis.nl


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 50 (audio)

Lachen met Wietze Chapeau, Wietze de Jager doet de 538 ochtendshow. Stand in voor Frank Lees verder

Kicken op radio en zo (49)

Junkiegedrag bij deejays Alhoewel de titel van dit schrijfsel doet vermoeden dat ik hier een Lees verder

Kicken op radio en zo (48)

Timur, Coen en de telefoontjes Het zal je niet ontgaan zijn. Timur Perlin, deejay bij Lees verder

Kicken op radio en zo (47)

Mijn naam is Gerard Ekdom Ik zit in de bioscoopzaal bij een filmpremière met veel Lees verder

Kicken op radio en zo (46)

Waarom de nieuwe ochtendshow van 100% NL niet aanslaat De nieuwe ochtendshow van Barry Paf Lees verder

Kicken op radio en zo (45)

De nieuwe ochtendshow van Barry Paf en Patricia van Liemt bij ‘s lands meest oranje Lees verder

Kicken op radio en zo (44)

Het is iets wat je als radiomaker ontzettend trots maakt. Dat wat je zit uit Lees verder

Kicken op radio en zo (43)

Ik had een afspraak bij een wegrestaurant, in verband met eventuele deelname aan een tv-programma. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in nederland
JLB gaat (soms) naar zee (41)

Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis – 9

Blad 245: Contact, Willy, YDL en ‘100 Jaar’ (video)

Nostalgische column Hans Knot – 85 (audio)

Blad 243: Babyboomers, YDL, Joris en StuBru (video)

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

Sluiten