RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo (44)

Het is iets wat je als radiomaker ontzettend trots maakt. Dat wat je zit uit te zenden ook daadwerkelijk aankomt bij de luisteraars. Dat ze thuis aan de eettafel over je show gaan praten. Dat ze hun collega’s gaan vertellen er ook naar te luisteren. De succesvolle show ‘Somertijd’ bij Radio 10 is zo’n programma. Na het stoppen van Edwin Evers en Evers Staat Op is Rob van Someren zo’n beetje de discjockey die het langst succesvol op de radio is. En dat is te horen ook!

We leven in een tijd dat (vooral nieuwe) radiodiscjockeys een soort wegwerpartikelen zijn geworden. Scoor je niet snel genoeg? Dan hebben we al iemand anders klaar zitten voor je. Gelukkig zijn er ook nog programma’s en deejays die de tijd krijgen uit te groeien tot een fenomeen. Somertijd met en van Rob van Someren is er zo een. Maar wat maakt die dagelijkse middagshow nou zo goed?

Allereerst is dat natuurlijk het belangrijkste bindmiddel met luisteraars: humor. En dat is drie uur lang onmiskenbaar het hoofddoel van Radio 10’s middagshow: jou aan het lachen maken. Iets wat ze heel slim uitbouwen op de rest van het station met brede acties als ‘De Lach van 10’. Humor is universeel en niet leeftijdgebonden, Somertijd wordt dan ook door jongere én oudere luisteraars gewaardeerd. En ook al luister je het programma niet, je kent het wel. ‘Oh ja dat zijn die gasten die..’, precies. 

Wat het programma ook goed maakt is de chemie. Je hoort overduidelijk een aantal mensen het ontzettend leuk hebben met elkaar. Ik heb de middagshow in het verleden regelmatig als invaller gepresenteerd en die sfeer die je op de radio hoort heerst ook in de studio tijdens de muziek. Er worden wat geinige YouTube video’s gekeken, gelachen om nieuwsberichten en onderling verder gegeind. 

Rob’s trouwe sidekick DJ Sven, al meer dan tien jaar zijn vaste rechterhand, is iemand die naast goed luisteren en reageren op Van Someren ook zelf een boeiend verhaal kan vertellen. Een kwaliteit die je als radiomaker echt in huis moet hebben. Verder is hun consistentie natuurlijk te prijzen, je weet wat je krijgt, al jaren lang. Waar andere radioshows soms heel leuk zijn om naar te luisteren, maar soms ook niet, stelt Somertijd niet teleur. Zelfs al hebben ze een mindere dag, dan nog ga je lachen. Of is er op z’n minst de belofte dat ze je aan het lachen gaan maken.

Wat Somertijd ook goed maakt is dat het niet alleen een show is waar je naar mag luisteren, nee, het is en voelt ook als -jouw- show. De inhoud wordt mede bepaald door jou als luisteraar. Je kunt bijna bij ieder item meedoen. Reacties worden voorgelezen en er wordt hartelijk (niet hatelijk) om gelachen. Dat is echt een hele grote kracht. Een luisteraar is supertrots als zijn of haar bijdrage de show haalt en er ook nog eens smakelijk om gelachen wordt. Iets wat ze bij Veronica Inside op televisie ook doen.

Ze organiseren jaarlijks een barbecue in de Radio 10 tuin waar je als vaste luisteraar bij mag zijn. Echt in contact kan komen met je helden van de radio. Hiermee kweek je ontzettend veel goodwill en extra exposure voor je show. Waar andere jocks en shows vooral druk zijn met BN’ers te vriend te houden, richt Somertijd zich op waar het echt om draait: de luisteraar te vriend houden! Ambassadeurs creeëren voor je show en station.

Verder druipt de ervaring van Van Someren als radiomaker er natuurlijk vanaf. Hij zit niet voor niets al meer dan dertig jaar landelijk op de radio. Hij weet ook dat het een kwestie van volhouden is en de dingen die je doet iedere dag weer, op een zelfde tijdstip, met hetzelfde enthousiasme en positieve energie serveren aan je luisteraar. Hij ziet zichzelf niet als superster, plaatst niet iedere dag foto’s van zichzelf op social media en (ook heel belangrijk) heeft naast radio nog een gewone baan als politieagent. Ik kan me zo voorstellen dat de dingen die hij daar meemaakt er ook voor zorgen dat je niet naast je schoenen gaat lopen en denken dat de wereld om jou draait. Iets waar je als (succesvolle) radiodeejay gauw in kunt verzeild raken.

Het programma Somertijd heeft inmiddels zo’n claim gelegd op ‘de middagshow waar je kunt lachen’ dat andere stations het zwaar hebben op dit tijdstip. Ook al zou je de beste moppentappers van Nederland uitnodigen om ook om 16:10 uur moppen te gaan vertellen bij een ander station, Rob en zijn crew krijgen er de credits voor. Idem voor gezellig gepraat met meerdere (mannen)stemmen.

Dat is ook de reden dat toen ik een klein jaartje tegenover Somertijd op 10 geprogrammeerd stond bij Veronica ik dacht ‘laat ik het maar eens helemaal anders doen’. Dus een solojock, met korte, snelle talks, veel luisteraars in de uitzending, korte nieuwsberichten. Geen lollige muziekjes op de achtergrond maar strakke, snelle tunes. Het heeft geen zin om hetzelfde te gaan zitten doen, of een slechte kopie. Radiogoeroe Dan O’Day hamert steeds op ‘don’t be better, be different’. Je ziet het ook aan een show als 6 Inside. Je redt het niet door RTL Boulevardje te gaan zitten spelen, op hetzelfde tijdstip.

Conclusie: Somertijd op Radio 10 kan nog jaren mee. Humor is tijdloos. Het team is goed. Van Someren heeft de lach aan zijn kont en een karrevracht aan ervaring. Hij en zijn team hebben de aanzet gegeven om Radio 10 de grootste zender van Nederland te maken. En dat zonder overdreven veel marketing voor de makers of het programma, puur op inzet en talent. En stiekem, ook al werk ik er niet, doet me dat heel veel deugd. Hoe zeer je ook op een tekentafel een radioprogramma gaat verzinnen of probeert door middel van postercampagnes de luisteraar door de strot te duwen: laat het organisch ontstaan en over aan de makers, die zitten aan het front en weten wat werkt en wat niet. 

Het is nu precies vijf jaar geleden dat Van Someren voor het laatst op Radio Veronica te horen was. Mede dat vertrek heeft het station geen goed gedaan, veel vaste Veronica luisteraars zijn begin 2015 met hem mee vertrokken naar Radio 10. Van Inkel en daarna ik kregen het niet voor elkaar dezelfde groep luisteraars terug te winnen of vast te houden. Als je dat kan dan ben je voor een station heel waardevol. En eerlijk is eerlijk: Somertijd is bij Radio 10 helemaal op zijn plek. Van Someren kan zijn voorliefde voor bandjes uit de 70’s en gekke novelty plaatjes er helemaal kwijt.

En het hernieuwde succes bij de zender waar Rob dertig jaar geleden ook al eventjes werkte voordat hij samen met Dekker naar de Tros vertrok heeft het team vleugels gegeven. Laten we hopen dat ze nog lang doorgaan, zodat er tenminste nog één radioshow op de landelijke radio is waar programmaleiders niet eerst een ‘proefversie’ van willen horen of zich tot achter de komma met ieder detail mee willen bemoeien. Somertijd hoeft geen perfect programma te zijn volgens allerlei radioregeltjes, luisteraars hebben het in hun hart gesloten en dan kun je heel veel bij ze maken.

Laat ik tot slot er nog eentje van Dan O’Day tegenaan gooien, de man die me zo ontzettend veel geleerd heeft wat eigenlijk allemaal verplichte kost zou moeten zijn voor iedereen die bij de landelijke radio werkt. ‘You don’t win by removing negatives, you win by adding more positives’. Met andere woorden: niet alles op je station of in je show hoeft aan te slaan. Zolang je de luisteraar maar genoeg andere redenen geeft om terug te komen.

Dus al dat gemiereneuk achter de komma (‘deze talk was te lang, deze winnaar niet goed, dit bedje wil ik niet meer horen..’) is niet de manier een station succesvol te maken. Dat is baasje spelen. Wees als radiocoach en programmadirecteur zoals voetbaltrainer Guus Hiddink met zijn spelers omgaat en ging: bevestig het positieve, wat ze goed doen, dan gaan ze dat automatisch meer doen voor je en vallen alle mindere dingen vanzelf weg.

° Spreekbuis.nl


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo (42)

Radiomakers en hun mobieltje Ruud de Wild riep laatst dat jonge radiomakers er niks tot Lees verder

Kicken op radio en zo (41)

Podcasten is vrijwilligerswerk Nu podcasting zo in de lift zit gaan ineens allerlei tweedehands autoverkopers Lees verder

Kicken op radio en zo (40)

‘BLOG: Bullshit banen in de media’  Weinig tot niets toevoegen Bij de VPRO weten ze Lees verder

Kicken op radio en zo – 39 (video)

‘Over de magie van radio! En tinnitus/hyperacusis’ Van de nood een radiodeugd! Krokusvakantie, dan toch Lees verder

Kicken op radio en zo (38)

‘Waarom een reclamevrije publieke omroep een heel goed idee is’ Inspelen op het gevoel M’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 37 (video)

‘(Giel Beelen) Met een sixpack achter het stuur’ Begrip tonen Ik heb te doen met Lees verder

Kicken op radio en zo (36)

Vlaanderen rukt op (uit: Spreekbuis Podcast Report - 1) Waarom? Het lijkt erop dat onze Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x