fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kicken op radio en zo (42)

Radiomakers en hun mobieltje

Ruud de Wild riep laatst dat jonge radiomakers er niks tot weinig van bakken en dat dat allemaal de schuld is van verjongingsdrift bij de radio. Te snel voor de leeuwen geworpen. Te weinig begeleiding door ervaren mensen. Hoe zeer ik hem ook gelijk zou willen geven, al was het maar omdat hij de meest sexy failliete vrouw van Nederland heeft geschaakt: Ruud, je hebt het mis. De oorzaak is de mobiele telefoon. De combinatie jonge radiomakers en hun mobieltje.

Ik zit wat op YouTube rond te kijken en zie bij de suggesties ineens een livestream uit de studio van de Vlaamse Qmusic. Ik denk leuk, eens kijken hoe die jock daar lekker bezig is. We kennen allemaal nog de beelden van Jeroen van Inkel ten tijde van Hitradio 1224, wat ’s ochtends ook bij Veronica op TV te zien was. Van Inkel verkleed als piraat, met een zwarte band om zijn hoofd, een ratelende fax in beeld en aan de gang met De Geheime Ochtendshow. Heerlijk om te zien hoe hij bezig was en er ook voor de kijker een showtje van maakte.

Niets is minder waar bij het Vlaamse Qmusic. Ik zie de dienstdoende deejay een beetje verveeld achter het dj meubel hangen, kijken en typend op z’n telefoon. De overgangen zijn al gemaakt in de computer, hij kijkt geïrriteerd als de muziek bijna afgelopen is en hij wat moet gaan zeggen. Het kan zijn omdat het een vrije dag was (tweede paasdag) en hij moest werken in een pand waar voor de rest niemand was, maar het was overduidelijk dat deze jongen er geen zin in had. En dat was te horen ook. Zijn eigen mobiele telefoon was belangrijker dan de uitzending.

Ook in Nederland zijn de mobieltjes niet weg te slaan uit de radiostudio. Ik herinner me beelden van Michiel Veenstra en ook Domien bij 3FM waar ze hetzelfde gedrag vertoonden op de livestream. Niek van 538, ooit Q, Veronica en nu weer 538, heeft een stok aan zijn mobiele telefoon gemaakt zodat hij familieleden kan laten zien dat hij echt weer bij 538 mag werken, op Instagram. Wat daar mis mee is? Nou heel veel. In een ver grijs verleden (vier jaar terug) toen ik zelf nog dagelijks radio maakte had ik er werkelijk waar geen tijd voor om de hele tijd te gaan zitten appen met vrienden, mezelf te filmen of doelloos op Facebook te scrollen. Er is namelijk tijdens de show altijd wat te doen.

Je bent daar met een uitzending bezig (als het goed is), dus je probeert overgangen nog net wat strakker te maken, je neemt ieder telefoontje aan en op om er iets waardevols voor je luisteraar uit te halen. Je checkt nog ff Google of er nieuws is over een artiest. Overlegt met je producer. Oefent een tekstje. Maakt een kort leuk item. Neemt wat op met een collega die toevallig in de studio is. Je denkt eens vantevoren na waar je met een break heen wil of verzint een goeie grap. Content en waarde creeëren. Dat is niet: jezelf filmen in een leren jasje alsof je een of andere superster bent. Of wat doelloos op je telefoon zitten te scrollen.

Wat voor signaal geef je ook af aan de 200+ kijkers van je live videofeed. ‘Ik vind er geen reet aan en jij waarschijnlijk ook niet’. Moet je je voorstellen dat je aan de kassa van een supermarkt wordt geholpen door iemand die op zijn of haar mobiel zit te kijken, of aan de balie bij het gemeentehuis. ‘Ja maar ik zoek uw info op op mijn mobiel, werkt sneller’.

Dan nog geeft het een verkeerd signaal af. Weg met dat ding en kijk me aan! Ook jocks van de ‘meer muziek uren’ hoeven zich niet te vervelen tijdens de uitzending. Wat dacht je van zelf appjes van luisteraars beantwoorden, ook al is het van vannacht tijdens de nonstop uren? Als je je naam erbij zet als afzender heb je er een vriend bij voor het leven. En nee dat maakt je geen streber. Dat toont je betrokkenheid bij het station en de luisteraar.

Er zijn ook sidekicks en producers die hun Facebook & WhatsApp feed op de telefoon belangijker vinden dan wat er in de uitzending gebeurt. Zo iemand zou je toch aan die lange blonde haren de studio uit willen trekken en richting het UWV sturen?! Je wil gewoon niet in een radiostudio zijn, je vindt je plek als producer of sidekick minderwaardig, mag de jock waarmee je werkt niet of geilt gewoon zo op jezelf dat je beter fotomodel had kunnen worden. En dat geldt ook voor sommige jocks. Sociale media zijn secundair. Die kun je ook bijwerken voor of na je show. 

Tijdens de uitzending hou je je (hoe verrassend ook) bezig met: de uitzending. Dat je op een scherm checkt wat er aan appjes en reacties binnenkomt, ja natuurlijk, dat versterkt de uitzending. Maar dat nonchalante gehang, geapp en gefilm in die radiostudio’s van nu: die houding maakt dat wat je op de radio doet klinkt als een natte krant. Slap. Onvoorbereid. Ongeïnteresseerd. Ongeïnspireerd. En dus saai om naar te luisteren, laat staan kijken.

Als je weet dat er ook een videofeed van je show wordt uitgezonden, hou er dan op z’n minst rekening mee en kies een actieve houding. Ga staan en doe op z’n minst alsof je dit het leukste vindt op aarde om te doen. Mag best hoor, lol hebben in je werk. Zeker als je met muziek en dus entertainment bezig bent. Veel jocks kijken alsof ze dit nog eventjes doen maar toch vooral wachten op het moment dat ze de studio weer uit mogen. Geen moment dat ze denken ‘goh, ik moet er wel wat van maken’. Nee dat is niet ouderwets, enthousiast zijn en doen, dat is waarom je daar bent. Goede radio is van niets iets maken.

Ik wist op het moment dat ik meer met mijn telefoon bezig was en verveeld naar het scherm zat te kijken dat het tijd werd voor iets anders. Radio komt alleen over als de maker(s) er volledig voor gaan. Paul de Leeuw heeft thuis in de gang een mand staan waar zijn visite de telefoon in moet doen. Zodat het echt gezellig kan worden. Zou bij de radio ook een goed idee zijn. Lever je iPhone 10 of Samsung 12 maar in bij de programmaleider, krijg je ‘m na de les uitzending weer terug. Kijken of jonge jocks dan op het idee komen minder met zichzelf en meer met de luisteraar bezig te zijn.

° Patrick Kicken (Spreekbuis.nl 06/05/19)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo (41)

Podcasten is vrijwilligerswerk Nu podcasting zo in de lift zit gaan ineens allerlei tweedehands autoverkopers Lees verder

Kicken op radio en zo (40)

‘BLOG: Bullshit banen in de media’  Weinig tot niets toevoegen Bij de VPRO weten ze Lees verder

Kicken op radio en zo – 39 (video)

‘Over de magie van radio! En tinnitus/hyperacusis’ Van de nood een radiodeugd! Krokusvakantie, dan toch Lees verder

Kicken op radio en zo (38)

‘Waarom een reclamevrije publieke omroep een heel goed idee is’ Inspelen op het gevoel M’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 37 (video)

‘(Giel Beelen) Met een sixpack achter het stuur’ Begrip tonen Ik heb te doen met Lees verder

Kicken op radio en zo (36)

Vlaanderen rukt op (uit: Spreekbuis Podcast Report - 1) Waarom? Het lijkt erop dat onze Lees verder

Kicken op radio en zo (35)

Don’t be better, be different Ik mag dan bij de radio vandaan komen maar volgens Lees verder

Kicken op radio en zo (34)

Twee lichaamsdelen Het mag alom bekend zijn dat ik regelmatig ziek ben geweest en dat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in gekeuvel
Johan Vanhee versus BB – 4 (video)

Johan Vanhee versus BB (3)

Retro-interview: Erwin Deckers (audio)

JLB gaat een laatste keer naar zee (37)

JLB gaat (soms) naar zee – 36 (audio)

JLB gaat (soms) naar zee – 35 (video)

Sluiten