fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo (41)

Podcasten is vrijwilligerswerk

Nu podcasting zo in de lift zit gaan ineens allerlei tweedehands autoverkopers zich er ook mee bemoeien. Daar moet geld in zitten hoor je ze denken. Terwijl de makers ermee worstelen of ze wel geld wíllen vragen voor hun kindjes. Neem een Alexander Klöpping van Blendle die hardop roept dat podcasters dezelfde fout maken als kranten in de jaren negentig, door hun content maar gratis weg te geven op internet. Ik zal in deze blog proberen uiteen te zetten waarom dat een hele slechte vergelijking is en geld en podcasts een slechte combinatie is.

Ten eerste. Geld is maar een ruilmiddel. Toegegeven, het populairste, maar zeker niet het enige. Zo bestaat er ook nog zoiets als tijd. En de tijd die de luisteraar je gunt om überhaupt naar je podcast te luisteren is óók een ruilmiddel. Ik maak iets en jij luistert ernaar. Faire deal. Overigens is het enthousiasme waarmee je luisteraars als ambassadeur optreden voor je podcast ook stiekem een vergoeding. Je podcast groeit omdat mensen er hun vrienden, buren en familie over gaan vertellen.

Ten tweede en dat geldt zeker voor de vele interviewpodcastmakers, waar ik er een van ben: gasten nemen de moeite om met jou in gesprek te gaan. Coaches, auteurs, acteurs: noemmaarop. Ze nemen het OV, de auto en de moeite om jou op te zoeken in je studio of stellen hun huis (en tijd!) beschikbaar om hun kennis (gratis!) met jou en de luisteraars van je podcast te komen delen. Ik bestel dan ook iedere maand een stapel goodiebags die ik aan mijn gasten in Leven Zonder Stress geef als bedankje en tegemoetkoming in de reiskosten. Wel zo eerlijk. En leuk. Want zeg nou zelf, is geven niet veel leuker dan krijgen?

Ten derde: na tien jaar podcasten kan ik niet anders zeggen dat het mijn leven énorm verrijkt heeft. Ik heb er vele vrienden, kennissen, opdrachten, mooie ontmoetingen, inspiratie en zelfs mijn huidige relatie aan overgehouden en het heeft me als mens een enorme boost gegeven. Alsof ik stage mocht lopen voor een middag bij honderden mensen en ze het hemd van het lijf vragen. Durf dat maar eens geen vergoeding te noemen! Het heeft me zelfs het vertrouwen gegeven dat radiomaken ook anders kan en mag. Ik niet persé maar plaatjes aan hoef te kondigen. Ik heb me dankzij podcasts opnieuw kunnen uitvinden. Enorm kado hoor!

Natuurlijk zal je ook ergens van moeten leven

Maar dat moet niet op de eerste plaats podcasts maken zijn. Dit doe je erbij. En als je er al je beroep van wil maken zie het dan als een manier om je interviewskills, je montageskills of eerder genoemd netwerk een boost te geven. Om daarna met die skills in de traditionele media te gaan werken of verder te komen.

Het enige model wat ik tot nu toe heb uitgeprobeerd en waarvan ik denk: dat zou wel eens een mooi verdienmodel kúnnen zijn is als je een groot bereik hebt mensen te laten betalen om langs te komen in je podcast. Die iets te verkopen hebben. Een cursus. Een boek. Een retraite. Een bedrijf. Een visie. Maar ga dit alsjeblieft niet bij de luisteraar neer leggen. Die al de keuze heeft uit zóveel gratis content. Die al via belastinggeld meebetaalt aan de NPO dus gewoon lekker van hun podcasts mag genieten. Niks mis mee. Eindelijk wat terug voor mensen die radio of tv vaarwel hebben gezegd.

Reclame in podcasts kan, maar wees er voorzichtig mee. Voor mij is het een grote tuneout factor als ik eerst naar een introtekstje van vijf minuten moet luisteren waarin de sponsors opgenoemd worden. Kies er dan voor om gewoon in je podcastshow met je eigen stem je enthousiasme te uiten over een product wat je kado hebt gekregen. Dat snappen mensen heus wel en wie weet geloven ze je ook nog. Overigens heb ik de afgelopen jaren regelmatig mogen genieten van een gratis etentje, gratis cd’s en dvd’s en zelfs een gratis vakantieverblijf. Niet om gevraagd. Allemaal aangeboden door de luisteraars van mijn andere podcast, Praten over Bewustzijn, omdat ze eens wat terug wilden doen. 

Hoe gaaf is het dat er iets ontstaat waarbij we geld als ruilmiddel helemaal niet meer nodig hebben. Maar daarvoor moet je wél vertrouwen hebben en houden in dat er áltijd iets naar je terugkomt. Zonder al te spiritueel te worden, maar een mens is gemaakt om te delen. Dat is ook de reden waarom zoveel mensen een podcast starten. Ze kunnen en willen dingen niet voor zichzelf houden. Mooie dingen die je ontdekt willen gedeeld worden. Het draait bij podcasten niet om wat je er voor krijgt, maar wat je ermee geeft.

Laatste commentaar wat ik aan wil stippen is: ja maar we geven onze content gratis weg aan die grote Amerikaanse en Zweedse bedrijven (zoals Apple en Spotify). Mag ik je er even aan herinneren dat deze bedrijven enorme datacenters hebben, een boel personeel en software ontwikkelen en bereik voor je creeëren zodat jij je stem, mening, kennis en informatie mág delen? Podcasts zijn het perfecte voorbeeld van een wereld waarin geld niet meer de drijfveer is maar samenwerken. Laat het een voorbeeld zijn voor de rest van de maatschappij.

° Patrick Kicken (Spreekbuis.nl)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 81

Waarom de NTR beter kan stoppen met Dream School Wat?! Gaat Kicken zich ineens in Lees verder

Kicken op radio en zo – 79

Arme Mark Labrand, arme Coen Swijnenberg Alsof de coronatijd nog niet verdrietig genoeg is, is Lees verder

Kicken op radio en zo – 78

10 en Veronica, Romp of Ramp programmering? Wat al een tijdje in de lucht hing Lees verder

Kicken op radio en zo – 77

Waarom Slam! een prijs verdient Dat we in Nederland niet hoeven te verwachten dat de Lees verder

Kicken op radio en zo – 75

Rumag op de radio Zo dat was even een mokerslag van Arjen Lubach, richting het Lees verder

Kicken op radio en zo – 74

Als je sidekick je baas wordt De kogel is door de kerk. Interim opperbaas van Lees verder

Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen Lees verder

Kicken op radio en zo… 73 (video)

Het fiasco Ruud de Wild Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in podcast
Radioblad 112: ‘Sociale’ lijst, Audiobot en NRJ (video)

Radioblad 110: Wack Jacko, Podcast & Veronica (audio)

Radioblad 107: Max van Weezel, Ruud de Wild, Paul Severs (audio)

Radioblad 98: Joe, CSA en Peter van de Veire

Radioblad 95: Joe, Sven Gatz, Instagramkanaal NWS

Radioblad 94: Podcasts, Radio 2 en TOPradio

Sluiten