fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo (40)

‘BLOG: Bullshit banen in de media’ 

Weinig tot niets toevoegen

Bij de VPRO weten ze in het programma ‘Tegenlicht’ regelmatig de vinger op de zere plek te leggen. Zo deden ze dat een paar zondagen geleden in een aflevering over de ‘bullshit baan’. Banen waarvan mensen zelf totaal niet het idee hebben dat het iets toevoegt, maar het verdient lekker en zolang niemand iets zegt blijven we het gewoon doen. 

Met vaak onproductiviteit, verveling en zelfs burn-out tot gevolg. Hoe zit dat in radio- en televisieland eigenlijk? Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat er in medialand heel veel functies weinig tot niets toevoegen. Grote sociale media afdelingen, waar de hele dag vergaderd wordt over het wel of niet plaatsen van een tweet. 

Een dolle, gezellige boel

Marketingafdelingen die vooral druk zijn met elkaar documentjes e-mailen de hele dag, slingers ophangen als er iemand jarig is, roddelen, taartjes laten maken met foto’s van collega’s erop die een baby hebben gehad: het is me een dolle, gezellige boel daar op sommige kantoren. 

Om maar niet te spreken over de dagen dat mensen ‘thuis werken’, ‘op locatiebezoek zijn’ of onder leiding van een veel te duur betaalde coach een kudde schapen staan te drijven op de Hilversumse hei. (waargebeurd).

De ene na de andere flutfunctie

Allemaal prima natuurlijk, maar het zal toch betaald en terugverdiend moeten worden en nog veel erger: de mensen die werkelijk de hete kolen uit het vuur halen, de content creators, producers, deejays, muzieksamenstellers, cameramensen, regisseurs etc. kan dit wel eens tegen de borst stoten en zelfs demotiveren. 

Voor mij was het in ieder geval een van de redenen om het dagelijks met radio maken bezig te zijn vaarwel te zeggen. Waarom zou ik me iedere dag weer keihard moeten inzetten, met steeds meer concurrentie en minder ondersteuning, terwijl de ene na de andere flutfunctie erbij wordt gecreëerd die aan het on-air product weinig tot niks bijdraagt? 

Wie houdt wie dan voor de gek?

Het eindproduct niet bovenop de agenda

Wat uit dat programma van de VPRO ook naar voren komt is dat bij bezuinigingen ten behoeve van de efficiëntie zelden, tot nooit, de management- of marketing-laag ingekrompen wordt. Nee, dan moet de uitvoerende harder gaan werken voor minder geld. 

Natuurlijk is het te kort door de bocht om te zeggen dat al dat vergaderen, overleggen, druk doen met Excel-sheets, bosdagen, inspiratieweekenden, dure consultants en interessant-doenerij van reclamemensen z’n functie niet heeft. 

Maar: uiteindelijk zal wat op het scherm te zien is of uit de speakers te horen is het állerbelangrijkste moeten zijn bij een mediabedrijf, als bijvoorbeeld Talpa. Toch hoor je ook uit die hoek geluiden dat het eindproduct echt niet bovenaan de agenda staat. 

De tijd van top down orders is voorbij

Het is toch vooral het gedoe eromheen. De cijfers. De toekomstvisie. De nieuwe tarievenkaart. De huisstijl. De stoeltjes in de kantine. Met acht man beslissen over de nieuwe TV commercial en er dan zoveel plasjes overheen doen dat wat overblijft weinig impact heeft.

Hoe zou medialand eruit zien als de medewerkers aan het front, de uitvoerenden, eens wat vaker gevraagd werd wat ze nodig hebben, hoe ze denken beter te kunnen werken of meer luisteraars en kijkers te bereiken. De tijd van ‘top down’ orders uitdelen is voorbij. 

Maar daar wil de gemiddelde senior social media management executive advisor natuurlijk niet aan. Want dan wordt wel pijnlijk duidelijk wie er nou het hardst aan het werk is en wie alleen maar dagelijks doet alsof ie aan het werk is. 

Het hoge gehalte aan bullshitbanen

Dus blijven we maar in het oude model rond hobbelen, en worden de traditionele media links en rechts ingehaald door briljante initiatieven uit het buitenland, waar Nederlandse content-makers naar hartenlust hun gang kunnen gaan, zonder bemoeienis van die ‘oh zo belangrijke’ managementlaag.

Het probleem is niet het gebrek aan creativiteit in Nederland. Het probleem is het hoge gehalte aan bullshitbanen, ook in de media, die de creativiteit de kop indrukken met hun bemoeizucht, regeltjes, formats en protocollen en budget opslokken wat naar de makers zou moeten gaan. 

Wie durft dat op de agenda zetten? 

En zelf lekker met de leasewagen door de carwash in de baas z’n tijd, flirten met de receptioniste, lunchen buiten de deur en interessant doen de hele dag in een iets te groot maatpak. Liefst zonder sokken, want dan lijk je zo lekker hip. 

En al bellend naar buiten lopen he, met je iPhone X van de zaak, want dan ziet iedereen hoe retedruk je bent! Zelfs de NPO zou met de helft van het reclamegeld toe kunnen komen, als al deze overbodigheid eens weggesaneerd zou worden. 

Maar wie of wat durft dát nou eens op de agenda te zetten? De VPRO gaf in ieder geval een goede aanzet.

Patrick Kicken – (maart 2019 – BLOG spreekbuis.nl)


Spotlight
TVV Sound
Belgian Radio Day
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Over honderd jaar radio Nou dat was me het feestje wel he? Honderd jaar radio.
De ondergang van 538 Iets wat door velen al werd gevreesd toen het vertrek van
Iets wat me in twintig jaar landelijke radio is opgevallen is hoe druk radiomakers toch
Is radio ouderwets? Het grote radioavontuur dat effectief zo’n dertig jaar in beslag nam voor
Van radio naar podcast! Zaterdag 28 september, was het podcastfestival in Amsterdam, waar enthousiastelingen over
Lekker los in de Nieuwe Revue Ik schrijf dit stukkie op de dag dat het
John de Mol en de Chinezen Ik had een enge droom vannacht. Ik droomde dat
Ik lees in een artikel dat Igmar Felicia op zoek is naar een sidekick voor

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder – 69 (video)

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 7 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 64 (video)

Dick is (nog steeds) radio-actief (28)

Johan Vanhee versus BB – 2 (audio)

Groen Licht – 2 (audio)

Sluiten