RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo (4)

Alles valt je op

Lekker dit warme weer. Overal barbecues. En als je geluk hebt word je voor eentje uitgenodigd. Zo ook afgelopen zaterdagavond bij een vriend en vriendin in Limburg. Half zes present zijn. Ik kom de tuin in en voel de bui al hangen: Qmusic staat aan. Iedere radiomaker met een beetje ervaring zal herkennen dat dit een kwelling zou kúnnen worden. Want als radio in je bloed zit kun je niet normaal met een half oor naar de radio luisteren, alles valt je op. Zo is daar een jongeman genaamd Bas zijn uiterste best aan het doen. 

Geen Q

Ik hoor wat foute muziek, de hele tijd ‘we zitten live in Brabant en de deuren gaan zo open’. Ik hoor zelden Qmusic uit de mond van de jock, zelfs de jingles bevatten alleen ‘live vanaf de Brabanthallen’, geen Q. Hmm, vreemde manier van je station promoten dacht ik nog.

Blij als zoiets voorbij is

Maar het klapstuk kwam aan het einde van de vier uur durende shift van deze jongeheer. Hij ging twee luisteraars tegelijk live in de uitzending halen. Altijd spannend. Eerst een jongen, waarvan Bas zelf al alles vertelde wat interessant zou kunnen zijn en de luisteraar alleen nog maar ja en amen mocht zeggen. Daarna kwam een krakende, overstuurde verbinding met een vrouw tot stand die gelukkig iets meer zelf aan het woord kwam. Maar het gesprek miste alles wat een leuk telefoongesprek op de radio nodig heeft: opbouw, spanning, de juiste vormgeving, een duidelijke clou. Je bent blij als zoiets voorbij is.

Niet bij Q

Nu zijn phoners op de radio ook lastig. Die moet je vooral veel doen voordat je het vertrouwen hebt om de luisteraar ook daadwerkelijk aan het woord te laten. Dus experimenteer je er lekker op los in de nacht of avond, of gebruik je het apparaat ‘de voxpro’ om zo de benodigde rust in een gesprek en het leukste uit een beller te halen. Maar niet bij Q.

Kaal geklets

Na zessen ging het feestje nog lekker door maar werd het duopresentatie. Geen idee wie, want jocks daar klinken allemaal hetzelfde en mogen blijkbaar niet hun eigen naam zeggen. Het meisje wat erbij zat wist nog enigszins structuur te brengen in verder ook oeverloos, kaal geklets. Het werd heel even interessant na twee uur lang kwelling, om 19:30 uur, toen iemand bij de ingang van de Brabanthallen een quizje ging spelen met wat bezoekers.

Hé eindelijk een beetje sfeer dacht ik nog. Daarvoor hoorde ik veel te onervaren, inhoudsloze stemmen wat kaal met elkaar babbelen over koetjes en kalfjes alsof ze al jaaaaren de beste vrienden zijn terwijl ze muziek draaien uit een tijd dat ze zelf nog niet geboren waren. En natuurlijk nog een paar foute telefoongesprekken tussendoor. Ohh, zou dat de grap zijn!

Tenenkrommende radio

Jij bent gewoon een ouwe lul en niet de doelgroep voor Q. Zou kunnen. Maar ik weet wel het verschil tussen boeiende radio en saaie, voorspelbare en bij tijden tenenkrommende radio. Maakt niet uit hoe oud je bent, dat valt je ook op als je achttien bent. Ook lijkt het wel alsof de ‘jocks’ die ik hoorde zich schamen om zelf Qmusic te zeggen. Ze slikken het gauw in aan het begin van een talk of zeggen het helemaal niet.

Nu is ex-538’s Dave Minneboo daar net begonnen als stationmanager en hij heeft de programmering flink omgegooid. Benieuwd hoelang het duurt voordat hij, naast Domien en Marieke, nog wat meer ervaring toevoegt aan een club jocks die veel te snel voor de landelijke leeuwen wordt gegooid.

Naar de nacht

Opvallend, iemand met wél veel ervaring en een goeie stem en lekkere flow, Martijn Kolkman, wordt naar de nacht gebonjourd. Valt misschien teveel op hoe goed hij is tussen al dat talentloze, nietszeggende, onervaren gepruts eromheen?

Patrick Kicken – radio.nl


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

‘Het lijkt allemaal zo makkelijk, goede radio maken’

Zit je ook zo te genieten van de sfeer met kerst? OK, we mogen nergens Lees verder

Heeft de radio nog wel toekomst?

Het is de vraag die me het meest gesteld wordt als ik met collega’s of Lees verder

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x