fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kicken op radio en zo (4)

Alles valt je op

Lekker dit warme weer. Overal barbecues. En als je geluk hebt word je voor eentje uitgenodigd. Zo ook afgelopen zaterdagavond bij een vriend en vriendin in Limburg. Half zes present zijn. Ik kom de tuin in en voel de bui al hangen: Qmusic staat aan. Iedere radiomaker met een beetje ervaring zal herkennen dat dit een kwelling zou kúnnen worden. Want als radio in je bloed zit kun je niet normaal met een half oor naar de radio luisteren, alles valt je op. Zo is daar een jongeman genaamd Bas zijn uiterste best aan het doen. 

Geen Q

Ik hoor wat foute muziek, de hele tijd ‘we zitten live in Brabant en de deuren gaan zo open’. Ik hoor zelden Qmusic uit de mond van de jock, zelfs de jingles bevatten alleen ‘live vanaf de Brabanthallen’, geen Q. Hmm, vreemde manier van je station promoten dacht ik nog.

Blij als zoiets voorbij is

Maar het klapstuk kwam aan het einde van de vier uur durende shift van deze jongeheer. Hij ging twee luisteraars tegelijk live in de uitzending halen. Altijd spannend. Eerst een jongen, waarvan Bas zelf al alles vertelde wat interessant zou kunnen zijn en de luisteraar alleen nog maar ja en amen mocht zeggen. Daarna kwam een krakende, overstuurde verbinding met een vrouw tot stand die gelukkig iets meer zelf aan het woord kwam. Maar het gesprek miste alles wat een leuk telefoongesprek op de radio nodig heeft: opbouw, spanning, de juiste vormgeving, een duidelijke clou. Je bent blij als zoiets voorbij is.

Niet bij Q

Nu zijn phoners op de radio ook lastig. Die moet je vooral veel doen voordat je het vertrouwen hebt om de luisteraar ook daadwerkelijk aan het woord te laten. Dus experimenteer je er lekker op los in de nacht of avond, of gebruik je het apparaat ‘de voxpro’ om zo de benodigde rust in een gesprek en het leukste uit een beller te halen. Maar niet bij Q.

Kaal geklets

Na zessen ging het feestje nog lekker door maar werd het duopresentatie. Geen idee wie, want jocks daar klinken allemaal hetzelfde en mogen blijkbaar niet hun eigen naam zeggen. Het meisje wat erbij zat wist nog enigszins structuur te brengen in verder ook oeverloos, kaal geklets. Het werd heel even interessant na twee uur lang kwelling, om 19:30 uur, toen iemand bij de ingang van de Brabanthallen een quizje ging spelen met wat bezoekers.

Hé eindelijk een beetje sfeer dacht ik nog. Daarvoor hoorde ik veel te onervaren, inhoudsloze stemmen wat kaal met elkaar babbelen over koetjes en kalfjes alsof ze al jaaaaren de beste vrienden zijn terwijl ze muziek draaien uit een tijd dat ze zelf nog niet geboren waren. En natuurlijk nog een paar foute telefoongesprekken tussendoor. Ohh, zou dat de grap zijn!

Tenenkrommende radio

Jij bent gewoon een ouwe lul en niet de doelgroep voor Q. Zou kunnen. Maar ik weet wel het verschil tussen boeiende radio en saaie, voorspelbare en bij tijden tenenkrommende radio. Maakt niet uit hoe oud je bent, dat valt je ook op als je achttien bent. Ook lijkt het wel alsof de ‘jocks’ die ik hoorde zich schamen om zelf Qmusic te zeggen. Ze slikken het gauw in aan het begin van een talk of zeggen het helemaal niet.

Nu is ex-538’s Dave Minneboo daar net begonnen als stationmanager en hij heeft de programmering flink omgegooid. Benieuwd hoelang het duurt voordat hij, naast Domien en Marieke, nog wat meer ervaring toevoegt aan een club jocks die veel te snel voor de landelijke leeuwen wordt gegooid.

Naar de nacht

Opvallend, iemand met wél veel ervaring en een goeie stem en lekkere flow, Martijn Kolkman, wordt naar de nacht gebonjourd. Valt misschien teveel op hoe goed hij is tussen al dat talentloze, nietszeggende, onervaren gepruts eromheen?

Patrick Kicken – radio.nl


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Is radio ouderwets? Het grote radioavontuur dat effectief zo’n dertig jaar in beslag nam voor
Van radio naar podcast! Zaterdag 28 september, was het podcastfestival in Amsterdam, waar enthousiastelingen over
Lekker los in de Nieuwe Revue Ik schrijf dit stukkie op de dag dat het
John de Mol en de Chinezen Ik had een enge droom vannacht. Ik droomde dat
Ik lees in een artikel dat Igmar Felicia op zoek is naar een sidekick voor
Lachen met Wietze Chapeau, Wietze de Jager doet de 538 ochtendshow. Stand in voor Frank
Alhoewel de titel van dit schrijfsel doet vermoeden dat ik hier een boekje open ga
Timur, Coen en de telefoontjes Het zal je niet ontgaan zijn. Timur Perlin, deejay bij

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder – 31 (video)

De Playa Papers – 1 (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 25 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 29 (video)

De Coverack Dossiers – 9 (video)

Plaatje maar weer (20)

Sluiten