fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo – 39 (video)

‘Over de magie van radio! En tinnitus/hyperacusis’

Van de nood een radiodeugd!

Krokusvakantie, dan toch maar weg ondanks klimaatdiscussies, of gewoon thuis en lekker niets doen? Het is allemaal niet zo belangrijk, bij iedereen moet de rem er wel eens af, een week zonder ‘Kicken’ zouden we dan ook wel overleven. Er was immers niet meteen een schrijfsel van Patrick voorradig, om in deze stormachtige dagen voor te schotelen.

Het woord ‘storm’ is meteen de hint om naar stormachtige figuren uit de radiowereld te zoeken. Je kent ze wel: vaak even groots opgehemeld, daarna genadeloos vergruisd. Michel Follet is er één van, al zullen uitgevers en uitvoerders van instrumentale muziek, of van dat ‘vergeten’ Nederlandstalige lied, enkel enthousiast blijven over hem. 

Stormachtige Follet

De Vlaamse presentator heeft zich al een tijd teruggetrokken in een meer rustige omgeving, en dat om verschillende redenen. Het bekende gehoorprobleem tinnitus/hyperacusis is er één van, de magie van de radio een andere. Een stormachtige Follet, over de magie van radio, regels en fouten, zijn eigen manier van leven. 

Het is altijd beter om de man in kwestie daarover zelf aan het woord te laten, en zo zijn eigen visies duidelijk te laten maken. Dat moet ook Patrick Kicken hebben gedacht, daarom heeft hij hem vorig jaar opgezocht. Dat was dan ook nog eens vlak nadat het nieuwe Vlaamse frequentieplan in voege was getreden. 

Citaten

Het volledige interview hoort bij de reeks ‘Radiohelden’, interviews die Patrick Kicken maakte, en die hier allemaal te bekijken en te beluisteren zijn. Een paar citaten van Follet: 

Over het taalgebruik: ‘Als je bv. hoort ‘U mag zich verwachten aan volgende platen…’ dat is een gallicisme van ‘s’attendre à’. Zich verwachten aan, dat is gruwelijk Nederlands! ‘U mag deze platen verwachten’! Simpelweg! Dat klinkt toch veel mooier? ‘U mag zich verwachten aan’… eeuuuuhhhh!” 

Over zijn gehoor: “Het feit dat ik mijn carrière in allerlei bochten heb moeten wringen heeft te maken met het feit dat ik al 24 jaar geplaagd wordt door tinnitus/hyperacusis. Het ene heeft echt alles met het andere te maken. Ik zeg altijd: ik heb een leven voor en een leven na, het is echt een breekpunt geweest”.  

Over het feit dat bepaalde Nederlandstalige muziek niet meer mag gespeeld worden, tenzij in ‘Foute Muziek’: “Wat is foute muziek: Ik vind ACDC ongelooflijk foute muziek, maar dat gaat een ACDC-fan helemaal niet vinden. Highway to Hell vind ik echt een fout nummer, maar wat is een fout nummer?”

Tenslotte over moderne media: “Ik heb geen smartphone. Ik heb geen televisie, ja met DVD…”. 

Patrick Kicken – (januari 2018 – ‘Radiohelden’)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo (63)

Timur en Mark op 3FM, gaat het werken? Ik probeer het echt hoor, een positief Lees verder

Kicken op radio en zo (62)

Stenders haat hitlijsten Paniek in de tent: Rob Stenders kapt tijdens zijn uurtjes van de Lees verder

Kicken op radio en zo (59)

Over honderd jaar radio Nou dat was me het feestje wel he? Honderd jaar radio. Lees verder

Kicken op radio en zo (57)

De ondergang van 538 Iets wat door velen al werd gevreesd toen het vertrek van Lees verder

Kicken op radio en zo (56)

Iets wat me in twintig jaar landelijke radio is opgevallen is hoe druk radiomakers toch Lees verder

Kicken op radio en zo (55)

Is radio ouderwets? Het grote radioavontuur dat effectief zo’n dertig jaar in beslag nam voor Lees verder

Kicken op radio en zo – 54 (video)

Van radio naar podcast! Zaterdag 28 september, was het podcastfestival in Amsterdam, waar enthousiastelingen over Lees verder

Kicken op radio en zo (53)

Lekker los in de Nieuwe Revue Ik schrijf dit stukkie op de dag dat het Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder – 66 (video)

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 4 (video)

Nostalgische column Hans Knot (61)

Dick is (nog steeds) radio actief – 25 (video)

JLB gaat (onverwacht) naar zee

Kicken op radio en zo (38)

Sluiten