RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo (38)

‘Waarom een reclamevrije publieke omroep een heel goed idee is’

Inspelen op het gevoel

M’n hart maakte een sprongetje toen ik het hoorde. Eindelijk. Eindelijk gaat het gebeuren. Eindelijk ziet de publieke omroep in dat geld verdienen niet haar primaire taak is. Dat er in Nederland eigenlijk op dit moment niet echt een publieke omroep is. Alleen hele commerciële omroep en halve commerciële omroep. Ik zal proberen uit te leggen waarom.

Reclame is gebaseerd op één ding: jou vertellen dat je iets nodig hebt. Jou vertellen dat je beter wordt van iets. Jou vertellen dat je geluk afhangt van spullen kopen. Maar subtieler nog proberen slimme marketeers in te spelen op het gevoel waar veel mensen mee rondlopen: ‘Ik ben niet goed genoeg. ik ben pas goed genoeg als ik die nieuwe iPhone heb. Als ik me die dure jeans kan veroorloven. Als ik die Mercedes kan rijden. 

Het voortouw nemen

Tot die tijd ben ik niet volwaardig en moet ik nóg beter m’n best doen totdat ik het wél kan aanschaffen’. En zie daar een hele generatie jongeren die kampt met burn-out, faalangst, prestatiedrang en ongelukkig zijn. Hoe mooi zou het dan zijn als de omroep van het publiek het voortouw neemt en zegt: 

‘Het is mooi geweest. We stellen ons publiek niet meer bloot aan zulke onwaarheden, we gaan doen waarvoor we uitgevonden zijn: informeren, verdiepen, vermaken en aan het woord laten van ons publiek’. 

Mensen vinden reclame vervelend

Overigens richten de meeste adverteerders zich ook op die oh-zo belangrijke doelgroep 20-34, omdat je vaak na die leeftijd er zelf al achter komt dat wat ze je in reclame vertellen op z’n minst met een korreltje zout genomen moet worden en je helemaal niet gelukkig wordt van meer, nieuwer, beter.

Behalve deze reden is er natuurlijk ook een veel praktischere reden waarom een reclamevrije publieke omroep een top-idee is: mensen vinden reclame gewoon ook simpelweg vervelend. Het is een tune-out factor. Sterker nog: het doet ze pijn, al die subtiele boodschappen van ‘niet goed genoeg zijn en altijd maar wat moeten aanschaffen of doen’. 

Buiten een verdienmodel om

Een van de redenen dat NPO Radio 2 het zo goed doet is ook het ontbreken van een reclamebreak ‘op het halve uur’ zoals dat bij de commerciële stations wel het geval is. 

De NPO kan bij een reclamevrije variant natuurlijk ook ophouden met karrevrachten aan luisteraars te móeten trekken, want marktaandelen, doelgroepen en luistercijfers spelen ineens niet meer de rol die het bij commerciële omroepen speelt. 

Dus kan de NPO heerlijk vrijuit de luisteraar gaan verrassen en bedienen buiten een verdienmodel om. Eindelijk eens op zoek gaan naar wat er leeft in de maatschappij in plaats van achter de zoveelste (bedachte) trend of marketingstunt aanhobbelen.

‘Boodschappen van algemeen nut’

Ik zou er graag aan meebetalen, een reclamevrije variant van de NPO. Dat doe ik nu eigenlijk al door mijn abonnement op NLZIET. Ik keek laatst nog eens een blokje reclame als ware het een stukje entertainment. Toegegeven, het ziet er allemaal prachtig uit, maar de boodschap is nog steeds hetzelfde: Geloof ons nou, je wordt blij als je dit koopt. 

Je zou zelfs kunnen stellen dat als de NPO stopt met reclame en alleen (net als de Vlaamse Publieke omroepen) ‘boodschappen van algemeen nut’ uitzendt ze automatisch ook meehelpen aan de vermindering van de plastic soep en de opwarming van de aarde. 

Commercials links laten liggen

Waarom zou de NPO mededelingen moeten uitzenden van bedrijven die vaak amper belasting betalen door slimme internationale constructies en meehelpen kinderen en andere mensen in arme landen uit te buiten en de aarde zo uit te knijpen dat er dadelijk nergens meer een winter over is?

Ja dit klinkt allemaal heel ‘Groen-links’ achtig maar als je een beetje je verstand gebruikt zie je dit toch, ongeacht je politieke voorkeur. Ik denk zelfs dat áls de NPO ervoor kiest om de commercials links te laten liggen en hun zendtijd niet meer te verkopen aan slim reclamevolk, ze ook in hun content veel vriendelijker en minder cynisch kunnen worden. 

Maak reclamevrij

Want je hoeft niet meer op de zoveelste hype mee te liften, je publiek slecht nieuws te verkopen en in te spelen op de angst van ‘tekort’ of ‘pas goed op’. Je kunt mensen gaan vertellen dat ze al die troep niet nodig hebben om gelukkig te zijn en ze kennis laten maken met allerlei producten, muziek of andere cultuur die niet primair gemaakt is om er geld mee te verdienen. 

Dus: Den Haag, wil je iets doen aan het échte welzijn & geluk van de Nederlander en ondertussen ook het klimaat? Maak de NPO zo spoedig als mogelijk reclamevrij. En kijk eens over een jaar hoe een heel nieuwe Publieke Omroep tot leven is gekomen die als herboren hun publieke taken perfect kan uitvoeren.

Patrick Kicken – (maart 2019 – BLOG spreekbuis.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Lees verder

Radio 538: lood om oud ijzer

Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze Lees verder

Hé Timur, maak van Sharid Alles je nieuwe sidekick! (audio & video)

Iedereen in radioland had het erover. Van alle kanten kreeg ik een linkje doorgeappt met Lees verder

Hommeles bij NPO Radio 1 en dit is waarom (audio & video)

Er komt na de nieuwe programmering bij NPO Radio 2 ook een nieuwe opstelling bij Lees verder

‘Een publieke radiozender op nummer 1 hoort niet’

Qmusic, de nieuwe nummer 1 van Nederland, met dank aan John de Mol Wat al Lees verder

De druppeltjes van Giel Beelen

Met dank aan Meneer de Mol die alle zenders heeft opgekocht Onze vriend Giel Beelen Lees verder

Hommeles bij NPO Radio 1 en dit is waarom (audio & video)

Er komt na de nieuwe programmering bij NPO Radio 2 ook een nieuwe opstelling bij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x