fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo (36)

Vlaanderen rukt op (uit: Spreekbuis Podcast Report – 1)

Waarom?

Het lijkt erop dat onze zuiderburen het op podcastgebied de laatste jaren beter doen dan de Nederlandse Publieke Omroep. Waar gesteggel over teveel omroep profilering de podcastontwikkeling bij de NPO de eerste jaren enigszins heeft doen stagneren zijn ze in Vlaanderen volop aan het experimenteren geslagen. En niet zonder succes.

Veel Vlaamse podcasts vinden ook hun weg naar Nederlandse oren. Diverse podcasts van Klara (de Klassieke Radio) waarin Johan Op de Beeck en Bart van Loo belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis behandelen doen het goed. Storytelling is sowieso een hit, al weken staat de podcast ‘De Brand In Het Landhuis’ van de NTR/NPO op nummer 1 bij Apple Podcasts.

Gratis muziek

Ook het hernieuwde KINK van en met Michiel Veenstra neemt een flink aantal plaatsen in beslag in Apple’s Podcast top 200. Ze hebben er dan ook minstens 10 gelanceerd, waarvan de Kink Outlaw 41 het goed doet. Kan ook bijna niet anders, want ze bieden in een flink aantal van de KINK podcasts gratis muziek aan.

3FM ontbreekt

Een van de redenen dat Talpa Radio en QMusic huiverig zijn podcasts in die vorm aan te bieden, vanwege te hoge kosten aan Buma/Sena rechten. Alleen de highlights van Radio 10’s Somertijd, De Mobiel van Giel op Veronica en een hardlopers podcast door Sky Radio worden gratis aangeboden. Qua regionale omroepen doet Omroep Gelderland het (het) best op podcastgebied. BNR NieuwsRadio en NPO Radio 1 zijn flink aanwezig. 

Opvallende ontbrekende in de Apple iTunes Chart is 3FM. Geen enkele podcast van ’s lands jongerenzender weet de Top 200 te bereiken. Anders is dat met jongerenstation Slam! die het goed doen met twee podcasts: eentje vol muziek genaamd ‘The Boom Room’ en een van Slam! dj Jordi Warners waarin hij over gezondheid praat met zijn personal trainer.

Relevante onderwerpen

Dat jongeren wel degelijk geïntereseerd zijn in podcasts over voor hun relevante onderwerpen bewijst de waaier aan publieke initiatieven op dit gebied. Podcasts over seks, geld, sport, gaming, bitcoins, series en films worden goed beluisterd. Opvallend is ook dat de keuzemogelijkheid ‘podcasts’ niet te vinden is op de uitgebreide voorpagina van NPO 3FM, terwijl dat bij alle andere publieke radiostations wel het geval is. Zelfs bij NPO Radio 5. 

Apple’s podcastlijst

Kranten zijn ook goed vertegenwoordigd in podcastland. De Telegraaf, NRC, Nu.nl en Algemeen Dagblad: allemaal goed aanwezig, sommigen met meerdere specials over sport, media en cultuur.
Qua losse publieke omroep is de VPRO nog altijd het best vertegenwoordigd in Apple’s podcastlijst, waarbij vooral de podcast Future Shock van het TV programma Tegenlicht het goed doet.

Een goede tweede is de Evangelische Omroep, die veel jongeren weet te bereiken met hun nieuwe podcast ‘Eerst Dit’ waarin iedere dag 7 minuten wordt voorgelezen uit de Bijbel. Van (ex) radiodeejays en presentatoren doen de podcasts van Robert Jensen, Jan Roos, Michael Pilarczyk, Domien Verschuuren, Adam Curry, Michiel Veenstra en Patrick Kicken het goed.

Wanneer John de Mol?

NPO Radio 2 is met twee podcasts te vinden in de Top 200, de interviewpodcast ’30 minutes’ van Ruud de Wild en die van Spijkers met Koppen. Opvallende nieuwkomers in Apple’s podcastlijst zijn de Rabobank en het Van Gogh Museum. De grote vraag blijft of en wanneer John de Mol’s Talpa heil ziet in het maken, distribueren of overnemen van podcasts, bijvoorbeeld ter promotie en (her)profilering van het vernieuwde Net5, Veronica en SBS6.

Patrick Kicken – (februari 2019 – spreekbuis.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 127

De oplossing voor 3FM is niet zo heel moeilijk In bijna ieder gesprek wat je Lees verder

Kicken op radio en zo – 126

Wat ik van Bart van Leeuwen vind? Tijdje terug ontving ik dit bericht: Hi Patrick. Wat Lees verder

Kicken op radio en zo – 125

Wie o wie gaat er toch naar het weekend van Radio 10? In deze barre Lees verder

Blad 727: Luisterrijk, Joke FM en Giel B. (video)

Uw kans op proevertjes van Nederlandstalige audioboeken. Joke FM lacht dan toch niet met heel Lees verder

Kicken op radio en zo – 124

Slaat NPO radiobaas Jurre Bosman de plank faliekant mis? Eindelijk was het zover. Eindelijk ging Lees verder

Kicken op radio en zo – 123

Laten we toch stoppen met die RadioRing Ik had me voorgenomen om niks te schrijven Lees verder

Kicken op radio en zo – 122

Rellende jongeren, mede de schuld van een falend 3FM Ja ik geef toe dat dit Lees verder

Kicken op radio en zo – 121

Gerard Ekdom blijft bij Radio 10 Het was de vraag die iedereen bezig hield aan Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Zijn podcasts hoorspelen? (audio)

Het Avondblad van 18 februari (video)

Tomorrowland lanceert One World Radio ook op DAB+

Sluiten