fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo (35)


Don’t be better, be different

Ik mag dan bij de radio vandaan komen maar volgens mij gelden er bij TV veel dezelfde wetten. Zo is het nog nooit een radiozender gelukt om het publiek van het ene station naar het andere station te trekken door precies hetzelfde te gaan doen. Ook al haal je alle personalities weg bij je concurrent. 

‘Don’t be better, be different’ is een veelgehoorde kreet bij Amerikaanse radio-goeroe’s. Veel mensen uit medialand zitten dan ook angstvallig te kijken naar wat Dhr. de Mol allemaal doet met z’n geld. Succes opkopen. Succes verplaatsen. Als waren het tweedehands auto’s die best nog een kilometer of 100.000 mee kunnen. 

Mensen zijn emotionele wezens

Toch is er ook nog zoiets als je thuis voelen bij een zender. Als ik me eenmaal thuis voel bij RTL4, RTL7 of Discovery Channel dan komt dat door veel meer dan alleen maar de koppen die ik daar zie. Het komt door de feel van een zender. De vormgeving. De jarenlange band die we hebben opgebouwd. De mooie dingen die ik in het verleden heb gezien bij een TV kanaal. 

Zo zal RTL4 bij mij áltijd nog een streepje voor hebben omdat ik er in het verleden zo genoten heb van Barend en Van Dorp. En dan met name de bijdragen van Boudewijn Buch. En dat ze de eerste commerciële zender waren in mijn jeugd. De eerste soap brachten. Jan de Hoop er nog steeds werkt. De 5 uur show. Allemaal sentiment, maar mensen zijn nou eenmaal emotionele wezens. Daarna pas rationeel.


Lid van de club

John vergeet ook voor het gemak even dat wij mensen kuddedieren zijn. Die geprogrammeerd zijn om bij de groep te horen en te blijven. Dat zit in ons oer-brein. Als we vroeger de groep kwijtraakten waren we gedoemd te overlijden. Dat zie je nu nog overal terug. Slimme marketeers spelen in op deze basale behoefte van de mens door je lid te maken van hun club. 

Zo merk ik bijvoorbeeld dat sinds de verplaatsing van Voetbal Inside van RTL7 naar Veronica ik er steeds minder naar kijk. Terwijl het nagenoeg hetzelfde programma is. Gek he? De omgeving waar ze zitten lijkt te vloeken met het gevoel wat het hele RTL7 voorheen bij me op riep. Een goede slogan. Meer voor mannen. Een heel goede voice-over. Gedurfde programma’s. Het was ‘mijn’ zender.

Als een familielid

Iets waar Ome John zich ook een beetje op verkijkt is de aversie die het oproept dat hij schoon schip maakt bij SBS6 en mensen eruit kiepert waar de trouwe SBS kijker al 20 jaar lang zijn of haar leven mee deelt. Dat voelt bijna hetzelfde als een familielid dat verbannen wordt. 

Zie wat er bijvoorbeeld gebeurde met het radiostation Veronica toen de populaire middagdeejay Rob van Someren moest vertrekken: een hele meute trouwe luisteraars keerde de zender de rug toe. Ze voelden zich verraden.

Kies een gedurfde stijl

Zo was Giel Beelen populair bij 3FM omdat hij bij die club hoorde. Bij Veronica lijkt die transplantatie afgestoten te worden. Ook zijn wij Nederlanders een beetje wars van iemand die denkt dat met geld alles te koop is. Dat voelt niet fair. Zeker niet in een tijd dat banken en andere financiële instellingen met argwaan bekeken worden. 

En in de landen om ons heen de aanval op de elite definitief geopend lijkt te zijn. Om tot slot terug te komen op wat er in Amerika wél lukt bij het (her)starten van een nieuw TV station: kies een gedurfde stijl waar mensen graag bij wíllen horen. De Mol kan dan wel van de ‘Tokkies met een bierbuik’ af willen bij SBS6, maar wie moet daar dan voor terugkomen? 

Iets wat er nog niet is

De hoger opgeleide TV kijker stelt al lang zijn eigen TV avond samen via NLZiet, YouTube en Netflix. Het enige waar ik de live TV nog voor aan zou zetten is een gedurfd station waar ik op m’n wenken bediend zou worden met kwalitatief goede interviews, spannende reportages en degelijke documentaires. Iets wat er nog niet is in die vorm.

Natuurlijk is kopiëren of wegkopen makkelijker dan zelf iets verzinnen, maar wat is daar nou voor lol uit te halen? Om je eigen ijdelheid hoog te houden? Kijk eens wat ik kan met m’n knaken? Ik ga het beter doen? Of het oud zeer van de mislukte zender Sport7 en het half gelukte Tien later Talpa wegpoetsen? 


Alles wat u al kende

Het is al erg genoeg dat het commerciële radiolandschap zo te lijden heeft onder de opkoop/bemoeizucht van Dhr. de Mol, moet het TV landschap nu ook zo uitgehold worden? Wéér Linda. Wéér Wendy van Dijk. Wéér Gordon. Misschien is dat dan wel een mooie slogan voor het hernieuwde SBS6: ‘weer meer van hetzelfde..!’. Alles wat U al kende maar dan met een nieuw likje verf en op een andere zender.

Met weemoed denk ik terug aan de dagen dat bij ons thuis Veronica magazine op de mat viel. M’n broer en ik maakten ruzie over wie het blad als eerste mocht lezen. En dagen dat Veronica op TV was waren een feestje. Vanaf het moment dat je wakker werd en naar school ging zat je je al te verheugen op Miami Vice, Knightrider, MacGyver of Airwolf. 

Zeker niet iemand die zich zo aan me opdringt

Als er nou een TV (of radio) zender zou zijn die dát gevoel weer bij mij weet los te maken dan ben ik van de partij. Nu verheug ik me op de volgende aflevering van The Bridge, op Netflix, het kanaal dat me ook voorziet in goede docu’s over maatschappelijke thema’s, me trakteert op topseries als Breaking Bad, Stranger Things en La Casa de Papel en zelden teleurstelt. 

Ja, ik ben verliefd op Netflix. Daar komt niemand tussen, zeker niet iemand die zich zo aan me opdringt.

Patrick Kicken – (februari 2019 – spreekbuis.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 75

Rumag op de radio Zo dat was even een mokerslag van Arjen Lubach, richting het Lees verder

Kicken op radio en zo – 74

Als je sidekick je baas wordt De kogel is door de kerk. Interim opperbaas van Lees verder

Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen Lees verder

Kicken op radio en zo… 73 (video)

Het fiasco Ruud de Wild Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep Lees verder

Kicken op radio en zo – 72

Waar blijft de NPO corona podcast? Het zijn bange tijden. Niemand weet wat er vandaag Lees verder

Kicken op radio en zo – 70

De misplaatste arrogantie van Veronica In mei schijnt het zestig jaar geleden te zijn dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 69

3FM en Veronica, kinderen van de rekening En daar waren ze, de nieuwe luistercijfers over Lees verder

Kicken op radio en zo – 68 (video)

DJ Lex Gaarthuis is geen racist En het volgende relletje in radioland is een feit: Lees verder

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
hans knot Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
hans knot
Gast
hans knot

Jammer dat bij herhaling ook hier het woord ‘zender’ wordt misbruikt. Televisienet of televisiestation. Of is het een manier om te kicken?

Meer in nederland
Het Avondblad van 11 februari (video)

Het Middagblad van 10 februari (video)

Het Avondblad van 9 februari (audio)

Muziekgeschiedenis herleeft bij NPO Radio 5

Het Avondblad van 8 februari

Nostalgische column Hans Knot – 57 (video)

Sluiten