fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kicken op radio en zo (34)

Twee lichaamsdelen

Het mag alom bekend zijn dat ik regelmatig ziek ben geweest en dat dat mijn radiocarrière me op z’n zachtst gezegd aardig de nek om heeft gedraaid. De een noemt het burn-out, een andere vriend bore-out (zo verveeld raken van het werk dat je doet dat je er van opbrandt). 

Ik kan nu, na drie jaar niet meer zo heel radioactief te zijn geweest, de conclusie trekken dat er twee lichaamsdelen zijn die er voor zorgen dat ik nog maar mondjesmaat live te horen ben. En dat zijn mijn oren.

Iedere dag een koptelefoon

Allereerst is er daar de kwaal genaamd tinnitus, een constante pieptoon in beide oren. Iets waar heel veel deejays, waaronder Erik de Zwart en Paul Rabbering mee rondlopen. Maar ook Bono van U2, Phil Collins en Ludwig von Beethoven. 

‘Hoort bij het vak’ zeggen ze dan. Je hebt nu eenmaal jarenlang keihard muziek staan maken of draaien en iedere dag een koptelefoon op je harses gehad.

De piep

Met de tinnitus kan ik nog wel leven. Overdag als er genoeg omgevingsgeluid is hoor je het niet of nauwelijks. Voor het slapengaan heb ik een heel ritueel ontwikkeld om mezelf zó af te matten dat ik wel in slaap moet vallen. 

Nee, dat betreft geen seksuele handelingen maar flink wat podcasts luisteren met een koptelefoontje, vaak hele saaie, bijvoorbeeld van Michiel Veenstra. Maar inderdaad: ‘gewoon’ naar bed gaan (liggen en in slaap vallen) is er niet meer bij door de piep.

Werkelijk alles horen

Waar ik meer moeite mee heb is mijn hyperacusis. Overgevoeligheid voor geluid. Ik heb me door een arts wel eens laten uitleggen dat door het iedere dag onder prestatiedruk bezig te zijn geweest met geluid, ik mijn brein geleerd heb op ieder detail wat ik hoor alert te zijn. 

Een mooie overgang, het volume van een jingle, hoe klinkt een telefoongesprek etc. Dat zorgt er in het dagelijks leven voor dat ik werkelijk álles hoor. En het dus mijn aandacht trekt. 

Het maakt me alert

In de praktijk betekent dit dat ik bijvoorbeeld niet meer naar een bioscoop kan, want ieder krakend zakje chips trekt me uit de film. Maar ook het dichtslaan van een (auto)deur bij de buren, een blaffende hond, een vaatwasser die uitgeruimd wordt en het geluid van een stofzuiger maakt me alert. 

Als je met mij naar een restaurant gaat bereid je er dan maar op voor dat de kans erin zit dat we bij het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht steeds aan een andere tafel zijn gaan zitten, i.v.m. schreeuwende kinderen en hard sissende koffiemachines.

Constant ‘aan’ staan

‘Divagedrag’, zo noemde een psycholoog het ooit. Jij wil gewoon altijd de beste plek, het minste overlast en je ‘frustratietolerantie’ is naar een belachelijk niveau gedaald omdat je door je bekendheid en beroep gewend bent geraakt om altijd voorgetrokken te worden. 

Ik kan alleen maar zeggen dat constant ‘aan’ staan je behoorlijk afmat, ook omdat je steeds probeert harde geluiden te vermijden. Niet leuk voor je omgeving als je als klein kind je vingers in je oren stopt als iemand op het punt staat de deur dicht te doen.

Verre van relaxed

Ik heb altijd oordoppen bij me en als ik ze vergeten ben rij ik er voor terug. Grote rode geluidsbeperkende koptelefoons die ze normaal op de bouw gebruiken, daar heb ik er drie van in huis voor het geval er een feestje is bij de buren. 

Want ik raak in paniek van onverwacht geluid. De laatste tijd kan het zien van een graafmachine bij de overburen in de tuin er al voor zorgen dat ik bij mijn vriendin ga slapen. Op zich gezellig, maar de manier waarop is verre van relaxed.

Soms in paniek raken

‘Je moet opletten dat je niet audiofoob wordt’, zei de man bij Beter Horen. ‘Dus weg met die oordoppen en koptelefoons, stel je brein gewoon bloot aan geluid’. Makkelijker gezegd dan gedaan als je van geluiden letterlijk bang wordt en soms zelfs in paniek raakt.

Tot slot is er ook nog misofonie wat ik aan mijn jarenlang deejay spelen over heb gehouden. Niet tegen eetgeluiden kunnen. 

Een gevoel van rust

Als er naast me iemand nootjes zit te eten, dan maak ik echt dat ik weg kom voordat ik hem of haar de zak met nootjes uit de hand trek. Of als m’n dochter zit te smakken aan tafel als ze bij me is. Onpasselijk, gespannen en soms zelfs boos word ik ervan. Nee, gezond is het niet. Maar wat doe je eraan?

Het enige wat tot dusver helpt is een online radiostream die ik vond met relaxte muziek genaamd ‘Powerstation Buddha’, overigens gerund door Veronica DJ Dennis Ruyer. Die dan maar constant aanzetten om een gevoel van rust op te wekken en omgevingsgeluid te maskeren.

Risico lopen

Conclusie: weet waar je aan begint als je je op het terrein van dagelijks radiomaken begeeft. Professioneel muzikant wordt. Of producer. Natuurlijk is het leuk om van je hobby je werk te maken, maar als je al wat gevoeliger van aard bent, zoals veel creatieve mensen, dan loop je het risico er kapotte oren, angsten en constante stress aan over te houden. 

Dat ik tijdens mijn ochtendshow aan de redacteur vraag of hij alsjeblieft wil ophouden met de hele tijd met z’n pen te klikken is geen divagedrag, het is pure noodzaak als je wil dat ik geconcentreerd met m’n werk bezig kan zijn.

Patrick Kicken – (januari 2019 – spreekbuis.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 81

Waarom de NTR beter kan stoppen met Dream School Wat?! Gaat Kicken zich ineens in Lees verder

Kicken op radio en zo – 79

Arme Mark Labrand, arme Coen Swijnenberg Alsof de coronatijd nog niet verdrietig genoeg is, is Lees verder

Kicken op radio en zo – 78

10 en Veronica, Romp of Ramp programmering? Wat al een tijdje in de lucht hing Lees verder

Kicken op radio en zo – 77

Waarom Slam! een prijs verdient Dat we in Nederland niet hoeven te verwachten dat de Lees verder

Kicken op radio en zo – 75

Rumag op de radio Zo dat was even een mokerslag van Arjen Lubach, richting het Lees verder

Kicken op radio en zo – 74

Als je sidekick je baas wordt De kogel is door de kerk. Interim opperbaas van Lees verder

Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen Lees verder

Kicken op radio en zo… 73 (video)

Het fiasco Ruud de Wild Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in nederland
Jan van Veen alweer ontslagen bij Radio 5 (audio)

Het Avondblad van 2 februari (video)

Het Avondblad van 1 februari (video)

Het Ochtendblad van 1 februari (audio)

Nieuw: het DAB+ weekrapport (1)

Het Avondblad van 29 januari

Sluiten