fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo (33)

Spraakmakende dingen

Er wordt me regelmatig gevraagd hoe het nou komt dat we er de laatste jaren zo weinig écht bekende deejays meer bij krijgen. Het stikt van de vakkenvullers die niemand kent. Hoe komt dat nou? Het antwoord is denk ik simpel en tweeledig. 

Allereerst komen jocks nog maar weinig in het nieuws met écht spraakmakende dingen. Ja als ze een baby krijgen. Of gaan trouwen. Zelden met iets spannends wat aan ze zou kunnen blijven kleven. Trouwen en een baby krijgen doet minstens de helft van de Nederlandse bevolking. 

Spannend, slecht of saai

Leuke vulling voor De Telegraaf maar het maakt jou alleen maar meer doorsnee en wat je nou net niet wil is een nietszeggende naam zijn op je zender. ‘Ja maar als jock of station moet je ook geen spannende publiciteit willen. Want het zou wel eens negatief kunnen uitpakken’. 

Wat mij betreft bestaat er niet zoiets als slechte publiciteit. Wel saaie. Kijk eens wat er allemaal over René van der Gijp en Johan Derksen gepubliceerd is de afgelopen jaren. Het helpt hun programma, kijkcijfers en TV zender alleen maar.

Alleen jezelf streelt alleen je ego

Artiesten doen hun stinkende best om bekend te worden. Maar wel bekend óm iets. Om dat ene bekende nummer. Of dat ene legendarische optreden. Niet alleen maar bekend. Dat kan ook niet, mensen moeten je ergens van kennen. Alleen een bekende naam is niet genoeg. Zo werkt dat in een mensenbrein. 

Bakken met marketing geld wordt er uitgegeven aan een merk om het te ‘laden’ met iets unieks. Jij als jock bent net zo goed een merk. Alleen maar foto’s van jezelf op Instagram zetten iedere dag doet niks, hoeveel likes je ook krijgt. De helft van Nederland doet dat. Hoe sexy je ook probeert te kijken of hoeveel filters je er ook overheen gooit, het streelt alleen je ego. Niet je luistercijfers.

Wat is dat éne?

Waar kennen we Domien van? Niek van der Bruggen? Ivo van Breukelen? Mark Labrand? Barry Paf? Sander Hoogendoorn? Annemieke Schollaardt? Wat is dat éne wat alleen zij kunnen? Waar zij alleen goed in zijn? Of wat zij voor elkaar gekregen hebben?

Zo zorgde ik in mijn jaren op de radio en in de ochtend dat er een Michael Jacksonstraat kwam in Almere. Dat Mark van Bommel toch mee mocht naar het WK. Ik gaf zakjes wiet weg op de sterfdag van Bob Marley. Dat ik dagelijks met een verstandelijk gehandicapte jongen belde (Ivo) die de harten stal van de luisteraars. Dat ik de eerste was met een website in de nineties met grappige (audio)fragmenten. 

‘Jij bent toch die jongen die…’

Daarna miljoenen views kreeg op YouTube in het pre-vloggers tijdperk met animaties bij audiofragmenten. Ik liet m’n nieuwslezer Arend Langenberg meezingen met muziek. Ik zond iedere dag cabaret uit. 

Allemaal dingen die anderen niet deden en als ze het deden ik er de credits voor zou krijgen. En waar mensen me 10 jaar later nog steeds van kennen. Niet dat ik zo strak een intro vol sprak, die lekkere doorstart of die ene enthousiaste winnaar. ‘Jij bent toch die jongen die..’. Precies dat.

Ontwikkel je unieke talent

Het eerste waar je als jock je focus op moet leggen is unieke dingen doen waarmee je opvalt. Waarmee je spannende pers scoort. Zodat er een belletje gaat rinkelen als ze je naam horen. Niet ‘wel eens van gehoord’. Ook het uitnodigen van bekende artiesten of vloggers in de studio helpt jou en je show niet veel. 

Alleen de gast heeft er wat aan. Want ook dat doet iedereen. Misschien krijgt zelfs je concurrent er de credits voor. Jij moet zorgen dat je je unieke talent ontwikkelt, laat horen en vooral claimt. Van iedere aankondiging, hoe kort ook, op z’n minst iets speciaals -probeert- te maken. 

Inwisselbare kracht

Dan ga je ergens om bekend staan, anders ben je de zoveelste in de rij die vooral bekender is bij vrienden en familie maar daar houdt het dan ook mee op. Prima als je daarmee tevreden bent, maar dan word je inderdaad een inwisselbare kracht waar je station niet veel voor over heeft. 

Want voor jou 10 anderen. En kunnen we over 5 jaar als de spraaksoftware 100% is ontwikkeld de discjockey helemaal afschaffen. De programmaleider voert wel de tekst in die tussen de muziek is te horen, een avond van tevoren. Lekker goedkoop. En de definitieve doodsteek voor de radio.

Patrick Kicken – (januari 2019 – Spreekbuis.nl)


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 93

Vervangers in vakantietijd, de mindere goden? Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer Lees verder

Kicken op radio en zo – 92

Tim Hofman ineens overdag op 3FM, zonder radioervaring. Giel Beelen ineens naar NPO Radio 2, Lees verder

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok Dat de Nederlandse radiostations op z’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven? We zitten midden in ‘De Week van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 87

Genee, Gijp en Derksen, het échte verhaal Het is maandagavond, even na acht uur. Het Lees verder

Kicken op radio en zo – 86

Mijn dagelijkse gevecht met Omniplayer Een van de redenen waarom ik het eind 2015 ook Lees verder

Kicken op radio en zo – 85

Mijn dagen met Daniël Dekker Er heeft weer eens een radiotransfer van formaat plaatsgevonden. Daniël Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in nederland
Het Avondblad van 28 januari (audio & video)

Nederland: nieuwe LPAM-licentie ronde op komst

Het vinylmoment van Manneke Pop – 54 (video)

Het Avondblad van 25 januari (audio)

Het Avondblad van 24 januari (video)

Dick is (nog steeds) radio actief – 19 (video)

Sluiten