fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kicken op radio en zo – 32 (audio)

Duiding en zingeving

Dit jaar bestaat radio 100 jaar. En iedereen is er druk mee. Ook ik. Tientallen bekende radiomakers kwamen voor de camera en microfoon die ik alles mocht vragen over ons fijne medium en hoe ze zich ertoe verhouden. Je kunt ze o.a. horen in de Spreekbuis podcast op Spotify.

Maar als we radio ook de komende 100 jaar interessant willen houden moeten we toch eens wat dingen gaat uitproberen. In het kader daarvan gaf NH Radio, waar programmabaas Arjan Snijders samen met Harm Edens overigens ook een voortreffelijke podcastserie maakt over 100 jaar radio, me de kans om eens wat te experimenteren op een vrijdagavond als de sport een paar weekjes op vakantie is.

Persoonlijke en directe radio

Eerst dacht ik dat het wel leuk zou zijn om samen met mijn broer Henri (ook deejay, in clubs) een radioshow te maken. Twee broers, nog niet eerder gedaan. En dan ook on-air over onze familieperikelen te praten, waaronder mijn zieke vader. Het bleek een brug te ver.

Dan met mijn vriendin dacht ik, dat kan ook persoonlijke en directe radio opleveren. We hebben het inmiddels twee keer gedaan (die radioshow dan he) en ik ben aangenaam verrast. Dit is een model waar je als radiozender je voordeel mee kan doen.

Meer setjes te vinden

Dat hoeft overigens niet persé met Minke en mij, want ik kwam er ook weer achter hoe enerverend een live radioshow alweer is, petje af voor eenieder die dat iedere dag weer doet op een onchristelijk tijdstip. Maar goed, ik heb ook weinig wedstrijdritme momenteel dus dat verklaart wel een en ander. Er zijn in radioland nog wel meer setjes te vinden.

Scripts waar mensen op aanslaan

Wat is er leuk aan een radioshow van twee mensen die elkaar liefhebben in het dagelijks leven? Nou op de eerste plaats hoor je een duidelijke klik. Wij zijn niet voor niets bij elkaar. We praten voor, tijdens en na het eten al honderduit over van-alles dus op de radio rolt dat ook wel.

Ook bespreek je herkenbare dingen en situaties waar heel veel koppels mee worstelen. En ook al ben je als man of vrouw vrijgezel, dan nog is het leerzaam om te horen hoe anderen daarmee omgaan. Het grappige is dat productiehuizen en content-aanbieders bakken met geld uitgeven om scripts te schrijven waar mensen op aanslaan. Waarin geloofwaardige relaties en vriendschappen ontstaan.

Herkenbaarheid

Een boel mensen zit iedere dag voor de TV om de echte gebeurtenissen in Utopia te volgen. En bij de radio zetten we maar steeds mensen bij elkaar waarvan we hopen dat ze een klik hebben. Collega radio, over het algemeen. En je weet hoe collega’s met elkaar omgaan: collegiaal. Zelden kwetsbaar of intiem.

De best bekeken vlogs van populaire vloggers zijn ook die waarin er ‘relatieshit’ aan de hand is. Zou dat dan niet ook leuk zijn voor de radio? En vooral voor de luisteraar, die snakt naar herkenbaarheid, gelijkwaardigheid en een band met die stem(men) op de radio.

Genoeg stof om over te praten

Ook viel het me op dat er bij ons on-air meteen vertrouwen was. We weten van elkaar dat we elkaar niet publiekelijk te kakken gaan zetten en ondanks dat Minke (mijn vriendin) voor het eerst achter een microfoon zat was ik het juist die in het begin de meeste zenuwen had door dit radio-experiment.

We hadden zat te bespreken want we brengen niet alleen die paar uurtjes op de radio samen door, nee we zien elkaar bijna de hele week. Dus genoeg stof om over te praten. Genoeg kleine ergernissen. En radiomakers met ervaring weten daar wel entertainment van te maken.

Podcast zonder muziek

Van de eerste show vorige week vrijdag is inmiddels een podcast zonder muziek, waar je de plus minus 38 minuten gesproken woord uit 3 uur liveradio kunt terugluisteren. Staat onder dit artikel. Benieuwd naar je feedback!

En Wietze de Jager, als je dit leest: duik als de sodemieter de studio in met je vrouw Lieke om een demo voor de ochtend op Sky Radio op te nemen.

Discjockey jasje uit

Jullie hebben nog véél meer interessante dingen te bespreken on-air, want jullie zijn een gezin met twee jonge kinderen en getrouwd in plaats van twee aquaria, drie katten en een lat-relatie zoals wij!

Maar dan wel: discjockey jasje zoveel mogelijk uit en jezelf helemaal durven te geven op de radio.

Patrick Kicken – (januari 2019 – spreekbuis.nl)


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 116

Het laatste jaar van de Top 2000 De stembussen zijn geopend. Het grootste promotiespektakel van Lees verder

Kicken op radio en zo – 115

 Is Radio 538 nog te redden? De laatste luistercijfers van afgelopen dinsdag bewijzen dat wat Lees verder

Kicken op radio en zo – 114

Kerst valt vroeg dit jaar bij Sky Staat bij jou de kerstboom al? Vanaf vandaag Lees verder

Kicken op radio en zo – 113

Het is eventjes stil rondom Rob Stenders. Maar niet voor lang meer. Van diverse kanten Lees verder

Kicken op radio en zo – 112

Nepotisme bij NPO Radio, deel zoveel Word je er ook zo blij van, die berichten Lees verder

Kicken op radio en zo – 111

Ruud de Wild heeft groot gelijk Er gebeurt weer eens wat in radioland: Ruud de Lees verder

Kicken op radio en zo – 110

En nog steeds is er geen NPO Corona podcast Begin dit jaar, tijdens de eerste Lees verder

Kicken op radio en zo – 109

Waarom Rob Stenders naar Radio Veronica gaat Op tijd iets melden bij Radio Veronica daar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
UK: Chris Evans is weer thuis (video)

Noorwegen: radioluisteren opnieuw op niveau FM-tijdperk

Het Avondblad van 21 januari (video)

Sluiten