Kicken op radio en zo – 27 (video) Radiostudio's

Leestijd: 4 minuten

Swingende feel

Recent mocht ik wat gave nieuwe radiostudio’s bezoeken in den lande. Leuk om te zien hoeveel verschil er is, mede dankzij budgetten natuurlijk. Maar ook of het er gelikt genoeg uitziet voor (potentiële) adverteerders en natuurlijk op beeld, voor visual radio (jeukterm).

Bij Wild Hitradio heeft stationmanager Rick Waltmann het over een andere boeg gegooid. Als je de microfoonschuif open doet gaat er een discolamp aan wat even een gaaf lichteffect creëert. Supergrappig. En het brengt je meteen in die swingende feel die je nodig hebt om hitradio levend te maken.


Lees verder onder de advertentie


Swingen met die hap

Ook staat er een rookmachine in de studio! Voor de momenten dat er nog niet zoveel gedanst wordt denk ik dan. Maar wel geinig, zulke effecten. Dit alles mede om de dienstdoende deejay in de juiste feel te krijgen die je als station wil uitstralen. Jong. Snel. Wild. Onbezonnen. Alles is mogelijk. Swingen met die hap.

Veel radiostudio’s ervaar ik als klinisch. Alsof je bang moet zijn om te niezen of een propje op de grond te laten vallen. Het doet iets met je geest natuurlijk, op het moment dat ik bij mensen over de vloer kom waar het heel strak en stijlvol is van binnen, met veel wit, strakke lijnen en een kaarsrecht interieur dan ga ik automatisch ook rechtop zitten en ben ik bang om het verkeerde te zeggen, in zo’n chique omgeving. 

Onbezonnen omgeving

Misschien ben ik de enige die er last van heeft. Maar ik verlang terug naar de oude Tros studio, bovenin het gebouw als zolderkamertje. Met een halve poster van Pamela Anderson aan de muur, stickers van artiesten die langskwamen, de geur van oud bier, het gammele koffer van Rob van Someren in de hoek en een rode bank waarop Jurre Bosman zijn eerste orgasme beleefde.

Je wordt oud Kicken! De tijden zijn veranderd. Ja dat hoor ik wel vaker, maar het leverde wel leuke radio op, die onbezonnen omgeving! Ben op zolder thuis ook een soortgelijke studio aan het bouwen. Iedere hoek waar ik kijk zie ik iets waar ik blij van word. Wat maakt het uit dat ik geen digitale mengtafel heb en of de camera wel helemaal waterpas hangt.

Inspiratie opleveren

De studio moet ten dienste staan van de discjockey, niet andersom. Anders ga ik er me niet thuis voelen en gedraag ik me ook op de radio als een gast, iemand die op visite is, bij zijn eigen radioprogramma en station.Het uitzicht van een radiostudio is ook belangrijk. Als ik hier op mijn zolder naar buiten kijk zie ik nog af en toe een lekker wijf voorbij fietsen. Word ik blij van. En let jij maar eens op hoe enthousiast ik daarna Imagine Dragons aankondig! Een man die zijn hond uitlaat in de regen terwijl zijn paraplu omklapt kan de inspiratie opleveren om het weerbericht net wat leuker en origineler te brengen.

Thuis voelen in de studio

Zo werkt dat met inspiratie, je zal het toch ergens vandaan moeten halen. Er zijn deejays die tijdens hun shift dan maar even een rondje gaan lopen door het pand om inspiratie op te doen. Begrijpelijk, maar eigenlijk de wereld op zijn kop!

Lieve studiobouwers van Nederland: geef ons discjockeys de mogelijkheid ons thuis te voelen in een radiostudio. Dus genoeg mogelijkheden het licht te dimmen, naar buiten te kijken, oogcontact met onze sidekick(s) te maken en het liefst dichtbij ze te zitten. Zodat we elkaar kunnen aanvoelen! Of voer jij thuis ook mooie gesprekken met iemand aan de andere kant van een lange tafel? Je gaat er onbewust harder van praten en zelfs schreeuwen als je sidekick twee meter verderop zit.

Dat thuisgevoel

Mensen die me kennen weten dat ik vaak een plastic tas met frutseltjes en spullen van thuis meenam en die omkiepte in de studio. Die rommel inspireerde me om op de radio nieuwe dingen uit te proberen. Of ik vroeg vrienden om tijdens de show langs te komen. Niet omdat ik me anders verveelde. Maar voor inspiratie!

Merkte zelfs dat ik er meer mijn best van ging doen, want je wil toch even laten horen wat je kan als er iemand bij zit waar je een band mee hebt. Wijlen Wim Rigter trok altijd zijn schoenen uit in de studio, voor dat thuisgevoel. Idem voor Rob Stenders een tijd lang. Totdat de geur echt niet meer te harden was en Fred Siebelink een paar sloffen voor hem kocht.

The Boat

Misschien is het nog wel een idee om een virtual reality bril op te zetten tijdens je talks! Dat je je op een mooi strand begeeft tussen de topless dames en heerlijke cocktails. Oké ik sla door nu maar je snapt m’n punt. Ik zet de film ‘The Boat That Rocked’nog maar eens op en ga een flesje bier kapot gooien tegen de muur op zolder, omdat m’n filler te kort was.

Patrick Kicken – (maart 2017 – radio.nl)

 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo (26) Radio en podcasting Nieuwe techniek ‘Dat zal zo’n vaart niet lopen. Dat waait wel weer over!’. De reactie van een hoge baas van o.a. Sony en Universal Music eind jaren negentig op een nieuw fenomee...
Kicken op radio en zo (25) 100 jaar radio, 100 jaar psychiatrie Een rugzakje vol problemen Nu ik zo’n jaar of drie buiten de radiowereld verkeer waar de duurste knikkers verdiend worden (de landelijke radio) kan ik wat beter beschouwen wat v...
Kicken op radio en zo (24) Kavelswitch Een hippe alternatieve zender Het woord van het jaar voor 2019 is wat mij betreft al bekend. En dat woord is ‘kavelswitch’. Al jaren horen we het woord rondgonzen in radioland. ...
Kicken op radio en zo – 23 (video) Viraal gaan Kijkcijfers door het dak Wat een succes voor Arjen Lubach en zijn programma 'Zondag Met Lubach'. Door een filmpje over Trump uit de eerste uitzending van het seizoen 2017 gingen...
Kicken op radio en zo (22) Edwin Evers: Stoppen op je hoogtepunt Zelf nog aan de telefoon Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren; ik was een jaar of achttien, woonde nog thuis en wilde op mijn veel te kleine kamer een kabelaansl...
Kicken op radio en zo – 21 (video) Heading for a fall Onderweg luisteren Het was de herfst van 1992. Ik had net een paar maanden mijn rijbewijs en ik croste veel te zelfverzekerd door het dorp waar ik geboren was. Commerciële radio...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder – 54 (video)
JLB gaat (soms) naar zee – 29 (audio)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 48 (video)
Nostalgische column Hans Knot – 51 (video)
Dick is (nog steeds) radio actief – 13
Plaatje maar weer – 40 (video)
Sluiten