RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo… 131

Kan iemand Jeroen van Inkel zijn lijden verzachten?

Dit weekend ‘s ochtends naar NPO Radio 2 geluisterd. Jeroen van Inkel is daar sinds twee weken weer te horen, nadat hij een flink aantal weekenden verstek moest laten gaan vanwege stemproblemen. Ik weet niet of je hem alweer gehoord hebt, maar hij is nog steeds niet goed bij stem. Sterker nog: het was niet om aan te horen. Alsof iemand net terugkwam van drie dagen carnaval vieren in Maastricht en dan zonder te slapen achter de microfoon was gekropen.

En ik ben niet de enige die vraagtekens stelt bij de huidige conditie van Van Inkel en zijn stem. Op twitter regent het klachten. Even een opsomming:

° Lees verder onder de tweets.

Iemand van de leiding bij NPO Radio 2 moet toch meeluisteren en denken ‘hey, Jeroen is nog niet helemaal fit, we laten het Giel Beelen en Leo Blokhuis nog even doen’. Of is zendermanager Peter de Vries te druk met zijn wonden likken na het vertrek van Rob Stenders en het gedoe rondom welke omroep en wie zijn plekje nu moet krijgen? Wat een ongeorganiseerde bende is het daar toch bij tijd en wijlen, ook bij BNNVARA. Je wist al sinds oktober vorig jaar dat Stenders op het punt stond te vertrekken naar Veronica. Je zet nu halsoverkop Frank van ‘t Hof overdag en Giel op vrijdagavond, zodat er geen fatsoenlijke vervanger voor Van Inkel meer overblijft?! En hij dus maar snel-snel weer terug moest keren.

De vraag blijft ook wat er toch met Van Inkel aan de hand is. Hij klonk bij de start van de Top 2000 in december ook al knetter onzeker. Boze tongen beweren dat Jeroen’s stem nooit meer ‘de oude’ is geworden na zijn opname in een kliniek in Engeland een jaar of zeventien geleden, om van vermeende drugsproblematiek af te komen. Zelf heeft hij dat altijd tegengesproken. Ik denk dat roken je stem wel naar de klote helpt, maar dat heb ik Van Inkel nog nooit zien doen. Whisky drinken wel, maar dat is sinds Big Bad Alfred Lagarde alleen maar een manier om je stem nóg cooler en zwaarder te laten klinken, niet als een kaasschaaf. Wat ik wél weet is dat stress funest is voor je stem. En de Inkelbaas heeft natuurlijk het een en ander meegemaakt de laatste jaren. Eerst dat gedoe bij het vertrek bij Radio Veronica, daarna dat gezeik met Jan Slagter en Omroep Max op 5.

Dit is er op radio.nl te lezen over Jeroen’s veel te vroege terugkeer twee weken terug:

Vorige week zag het er naar uit dat Van Inkel ook dit weekend nog afwezig zou zijn, maar de deejay keerde zaterdagochtend toch terug op NPO Radio 2. Ondanks dat zijn stem nog niet helemaal de oude was. “Het voelt goed om weer op de radio te zijn”, aldus Van Inkel, die de afgelopen weken als “frustrerend” beschouwde. “Ik heb een tijd lang problemen gehad met mijn stem. Je hoort vast wel dat hij nog niet helemaal 100% is, maar mijn stemcoach heeft gezegd: ‘Jeroen, vertrouw me. Het komt helemaal goed, maar het heeft even tijd nodig, want die stem van jou heeft een enorme klap gehad’.”

Een stemcoach die bepaalt of iemand fit genoeg is om weer terug te keren op de radio. Wat een armoe. Dat moet iemand doen die verstand heeft van radio! En weet hoe gevoelig het allemaal ligt wat je zit te doen, zeker als er zulke schijnwerpers op staan. Luisteraars meteen commentaar geven via appjes en twitter zoals hierboven. Dan mag je Van Inkel zijn met honderd jaar ervaring, het kan je nog meer op achterstand zetten. En dan ga ik er ook nog over zitten schrijven! Ja maar wel met de bedoeling om Jeroen juist te beschermen, niet nog verder kapot te maken. Hoeveel mensen ik dit weekend niet sprak op de app met ‘heb je Van Inkel nog gehoord dit weekend?!’. Alsof je Messi op krukken het veld instuurt.

Het doet me zeer dit zo op te moeten schrijven en te concluderen over wat ook voor mij altijd het nummer één voorbeeld op de landelijke radio is geweest: fokkin’ Jeroen van Inkel. De man die het ons altijd voordeed. Net wat strakker en cooler was op de radio dan alle anderen. Dus wilden we in de 80’s en 90’s allemaal op hem lijken. Ik ben altijd een voorvechter geweest van met respect omgaan met onze radiohelden, dus het is top dat deze man nog een prominente plek heeft bij de nummer 1 radiozender van Nederland. Dat verdient ie. Maar dan moet hij wel kunnen vertrouwen op zijn belangrijkste instrument: zijn stem. Het maakt je erg onzeker als je daar niet van op aan kan. Dus kom op NPO Radio 2, Tante Bosman & Zuster de Vries: geef die man nog wat rust en hersteltijd. Voordat hij dadelijk een soort Marco van Basten wordt die nooit meer fatsoenlijk een wedstrijd kon spelen na zijn blessure, laat staan winnen.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 130

Geef die Rob Kemps dan ook maar meteen een radioprogramma Je moet het die John Lees verder

Kicken op radio en zo – 129

Radio is al lang geen 538 meer Ik moet er stiekem toch een beetje om Lees verder

Kicken op radio en zo – 128

Stenders naar Veronica, owjee Zeventien appjes. Twaalf twitterberichten. Veertien berichten op Facebook. JE HAD TOCH Lees verder

Kicken op radio en zo – 127

De oplossing voor 3FM is niet zo heel moeilijk In bijna ieder gesprek wat je Lees verder

Kicken op radio en zo – 143

Waarom werken bij de radio zo ziekmakend is Radiomakers met een burn-out. De lijst wordt Lees verder

Kicken op radio en zo – 142

‘Het langstzittende radioduo van Nederland’ heeft voor twee jaar bijgetekend bij Talpa. Prima toch, zou Lees verder

Kicken op radio en zo – 141

Wat omroepen zouden moeten leren van het Peter R. de Vries drama Wat een onmacht Lees verder

Kicken op radio en zo – 140

Het was de ‘talk of the town’ vroeger. Wat is Alarmschijf geworden? Nu de Top Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 23 maart… 1976 (audio)

Het Radiodagboek van 23 maart

Blad 762: Qmusic.nl, Radio History en Zuidrand

Sluiten