RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 91

Giel Beelen naar NPO Radio 2, promotie of degradatie?

Dat is nog eens nieuws. Giel Beelen, ’s lands bekendste radiodeejay, gaat van de ochtendshow op Radio Veronica naar de nog vroegere ochtendshow op NPO Radio 2, waar hij het tijdstip 04:00-06:00 uur dagelijks voor zijn rekening gaat nemen. Is het een promotie of degradatie? Is hij ‘veel te goed en bekend voor dit tijdstip’? Laten we het eens samen onder de loupe nemen.

Ze zaten er al een tijdje mee in hun maag bij NPO Radio 2. Naar verluidt zijn Dennis Ruyer en Michiel Veenstra al eerder gepolst voor dit vroege tijdstip, maar zij bedankten vriendelijk. Die laatstgenoemde schijnt er zelfs woest over te zijn geworden, toen ze met dit voorstel kwamen. Wat dachten ze wel niet! Nu gaat Giel het dus doen. En als je het mij vraagt doet hij er verstandig aan. Er is niks ergers dan bij de radiozender waar je werkt het gevoel te krijgen dat je vooral blij mag zijn dat je er mag werken. Voor jou tien anderen. En eerlijk is eerlijk, dat gevoel hebben ze hem natuurlijk toch gegeven de laatste tijd bij Radio Veronica. Hij kon weinig meer goed doen na allerlei akkefietjes. Kreeg pas op het laatste moment te horen ‘dat hij nog mocht blijven tot september 2021’.

En het blijft natuurlijk onrustig op de Bergweg in Hilversum bij Talpa. Wat wil je, met een opperbaas die zich met de details van je radioshow bemoeit. Dit is te lang, dat item moet eraf. Iedere dag is er wel weer een nieuw gerucht, over overnames en nieuwe kandidaten voor jouw ochtendshow. Ik zet mijn ballen nog steeds op Lex Gaarthuis, nu nog te horen bij Radio 10 in de avond. Hij is de geschikte man voor de opvolging van Giel in de ochtend, wat ik in de column ‘Exit Giel, Hallo Lex!’ al beschreef. En laten we eerlijk zijn, Giel is gewoon een publieke omroep man. Die wil gewoon lekker stoeien met nieuwe muziek, vage bandjes en gekke bellers. Ik heb zelf ook een tijdje het tijdstip 04:00-06:00 uur gedaan op 3FM en je kunt er naar hartelust experimenteren, met aardig nog wat trouwe, wakkere luisteraars. Het enige nadeel aan dit tijdstip is het tijdstip zelf, je slaapritme gaat helemaal naar de klote. Maar goed, Giel slaapt toch zelden tot nooit.

Zou me niks verbazen als hij ook nog muzikale vrijheid heeft afgedwongen; hij zal waarschijnlijk niet zo snel meer Red Hot Chili Peppers of Bryan Adams instarten. Zijn vriend Rob Stenders heeft goed zijn best gedaan voor hem. Waar hij eerst probeerde Ruyer naar NPO Radio 2 te halen, is het hem met zijn all time protegé Beelen wél gelukt. Hij zal zijn Platenbonanza mogen vervangen als Rob zich heeft opgesloten thuis en eerlijk is eerlijk: het doet je als jock ook goed als je bij het nummer 1 radiostation van Nederland te horen bent in plaats van bij de nummer 10. Het is ook wel weer tekenend voor wat er nog van het imago van Radio Veronica over is: waar je tien tot twintig jaar geleden nog een moord zou plegen om voor het merk te werken, is er nu weinig elan meer van over. Zonde, eeuwig zonde, zeggen we dan.

Ik heb me op deze plek vaak uitgesproken over ons aller Giel. Het blijft het meest markante figuur in radioland. Maar op de een of andere manier blijf ik toch respect houden voor hem. Ik bedoel, welke andere prominente deejay zou jij dit zo zien doen? De liefde voor radio spat er vanaf. Maakt niet uit op welk tijdstip je me neerzet, ik wil gewoon radio maken vanuit het hart. Dat Robbie S ook zijn vriend Van Inkel een plekje bij NPO Radio 2 bezorgd heeft siert hem. Het is dat ik Rob een beetje op de teentjes getrapt heb met een eerdere column over zijn haat aan hitlijsten anders had hij mij ook nog wel ergens tussengepropt.

Toch kun je dat beter aan Inkel en Beelen overlaten, bij hun brandt het radiovuur nog als vanouds, ik kan het met moeite en een hoop gewapper nog aan houden, twee uurtjes in de week. En wat ben ik toch blij dat ik dankzij deze columns persona non grata geworden ben op de Bergweg in Hilversum, bij Talpa Radio. Moet er niet aan denken dat ze me bellen om in die angstcultuur m’n kunstje te komen doen, met de rem d’r op. Bah. De Tour de France rijden op een eenwieler; doodvermoeiend.

Dat het overigens met name over Giel gaat op alle krantenwebsites en radioveteraan Van Inkel in een bijzin genoemd wordt vind ik ook wel weer typerend. Toen Giel naar Radio Veronica ging was het zelfs een persalarm bij het ANP en nu ook staat hij weer op NOS Teletekst pagina 101, bij het belangrijkste nieuws van dit moment. Het is echt duidelijk hoe de hazen lopen en wie er nog het meest ‘top of mind’ is bij de journalisten en lezers. Het enige wat Talpa nu nog kan doen om hun smoel een beetje te redden, ook richting adverteerders, is Edwin Evers zo snel mogelijk vastleggen voor Radio 10. Als hij ook nog naar NPO Radio 2 of Qmusic vertrekt dan kunnen ze de hut beter sluiten.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok Dat de Nederlandse radiostations op z’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven? We zitten midden in ‘De Week van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 87

Genee, Gijp en Derksen, het échte verhaal Het is maandagavond, even na acht uur. Het Lees verder

Kicken op radio en zo – 86

Mijn dagelijkse gevecht met Omniplayer Een van de redenen waarom ik het eind 2015 ook Lees verder

Kicken op radio en zo – 85

Mijn dagen met Daniël Dekker Er heeft weer eens een radiotransfer van formaat plaatsgevonden. Daniël Lees verder

Kicken op radio en zo – 84

Exit Giel, Hallo Lex! Bij Radio Veronica zijn ze het roer om aan het gooien. Lees verder

Kicken op radio en zo – 83

Ontslagen bij Talpa, wat nu? Van de week was het dan zover. De langverwachte ontslagronde Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x