fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kicken op radio en zo – 79

Arme Mark Labrand, arme Coen Swijnenberg

Alsof de coronatijd nog niet verdrietig genoeg is, is er nog meer nieuws om niet vrolijk van te worden: de kersverse dochter van 538 DJ Mark Labrand is drie maanden te vroeg geboren. En zijn collega Coen Swijnenberg keert terug op de radio, via zijn eigen internetstream. Beide onderwerpen halen uitgebreid het nieuws. En ik denk dat dat niet goed voor die jongens is.

Vooropgesteld dat het iedereen vrij staat om te delen met de wereld wat hij of zij wil, denk ik dat wat radio betreft we in een hele rare spagaat terecht zijn gekomen: radiodiscjockeys van 538 zijn Bekende Nederlanders geworden. En dus ligt hun hele privéleven op straat. Natuurlijk hadden we dat dertig jaar geleden ook al, maar toen ging het om een handjevol écht bekende gasten. Die tegelijk ook op TV waren, bij bijvoorbeeld Veronica, de Tros of TMF.

Ik heb zelf in 2011 en 2015 mijn twee burnouts beleefd en haalde het in 2011 nog De Telegraaf, ik was blij dat eind 2015 het hooguit Radio.nl haalde. Daardoor kon ik in alle rust bijtanken en uitzoeken wat er nu precies allemaal aan de hand was met me. Coen Swijnenberg hoeft maar met zijn hondje te gaan wandelen en het staat al in de krant. Alhoewel dat voor je ego prachtig is, denk ik dat het je als mens geen goed doet.

Het maakt de druk om weer terug te keren enorm. En ik durf hier zelfs te beweren dat al die aandacht voor iets waarvan je weet dat het eigenlijk niet zoveel voorstelt (je hobby uitoefenen en daar flink voor betaald krijgen) juist averechts werkt en je onzeker maakt. Daarom denk ik ook dat het Coen’s eigen keuze geweest is om wat te rommelen vanuit thuis op internet. Wat ook weer de pers haalt, met soms hele rare koppen boven het artikel als ‘Coen Swijnenberg maakt radio comeback, maar niet bij 538’.

Dat reïntegratie als publiek figuur niet makkelijk is snapt iedereen. Daarom had Swijnenberg ineens gewoon weer op de zender moeten zitten bij 538, ergens in de late uurtjes, zonder vooraankondiging. Dit maakt de drempel alleen maar weer groter om dadelijk weer overal in Nederland te horen te zijn. Hoe ik dat weet?

Omdat ik zelf nooit fatsoenlijk ben gereïntegreerd na mijn laatste burnout is het voor mij nog steeds moeilijk om live radio te maken, ook al heb ik het twintig jaar lang landelijk gedaan. Dit luistert héél nauw en ik kan alleen maar zeggen wat mij had geholpen: meteen weer de zender op zodra je weer kan, net als je iemand die een auto ongeluk gehad heeft weer zo snel mogelijk achter het stuur moet zien te krijgen. Niet in een racesimulator, dat maakt het alleen maar erger en enger.

Het zou de Nederlandse pers ook sieren om het privéleed van radiomakers niet zo uitgebreid uit te meten. Maar ze doen het zelf natuurlijk ook. Labrand vertelt tot tranen toe op de radio over het bevallingsdrama, zijn vrouw post het op Instagram. Nogmaals: ieders eigen keuze. Maar in Amerika zeggen radioprofessoren niet voor niets: make it personal, not private. Het lijkt soms alsof de tegenwoordige radiodeejays op de eerste plaats Bekende Nederlander zijn en daarna pas discjockey.

Terwijl je voor goede radio juist een beetje moet kunnen opereren in de luwte: je luisteraar is je beste vriend, niet de media. Al die aandacht maakt je veel te zelfbewust, waardoor je verkrampt achter de microfoon gaat zitten. Denkt dat ieder woord dat je on-air uitspreekt potentieel de krant kan halen. Dat je heel belangrijk en onmisbaar bent. Recept voor een volgende burn-out!

Patrick Kicken


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 78

10 en Veronica, Romp of Ramp programmering? Wat al een tijdje in de lucht hing Lees verder

Kicken op radio en zo – 77

Waarom Slam! een prijs verdient Dat we in Nederland niet hoeven te verwachten dat de Lees verder

Kicken op radio en zo – 76

Er wordt nu niet méér naar radio geluisterd, integendeel Wat waren we opgelucht, toen de Lees verder

Kicken op radio en zo – 75

Rumag op de radio Zo dat was even een mokerslag van Arjen Lubach, richting het Lees verder

Kicken op radio en zo – 74

Als je sidekick je baas wordt De kogel is door de kerk. Interim opperbaas van Lees verder

Kicken op radio en zo… 73 (video)

Het fiasco Ruud de Wild Lachen toch, wat wij allemaal van de Nederlandse Publieke Omroep Lees verder

Kicken op radio en zo – 72

Waar blijft de NPO corona podcast? Het zijn bange tijden. Niemand weet wat er vandaag Lees verder

Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in deejays, nederland
Meer landelijke DAB+-capaciteit in Nederland

Het radiodagboek van 11 mei – 132 (video)

Nederland: ‘Spraakbeperking’ geschrapt

Het is vandaag 10 mei… 1986 (audio)

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Het radiodagboek van 10 mei – 131 (video)

Sluiten