Kicken op radio en zo… (2) ‘Een echt koppel op de radio’

Leestijd: 3 minuten

Man en vrouw

‘Allemaal leuk en aardig Kicken, dat gedram met ‘radio moet meer innoveren’, maar kom dan eens met voorbeelden van dingen die nog niet gedaan zijn! Radio is nou eenmaal oude wijn in nieuwe zakken, je kunt het wiel niet opnieuw blijven uitvinden’.

Nou ik wil best de daad bij het woord voegen. Weet je wát spannende radio zou opleveren? Een echt koppel op de radio. Samen. Die hun wel en wee blootleggen on-air, praten over hun kinderen, echtelijke oneffenheden, familiegedoe, wie het meeste in het huishouden doet etcetera.  Super herkenbaar voor man én vrouw die samen in een relatie zitten. Real life radio. Niks gespeeld, een dagelijks stukje soap waarvan je wil weten hoe het verder gaat.


Lees verder onder de advertentie


Content verzekerd

In Amerika is dit natuurlijk al lang gaande op diverse stations, man én vrouw samen in één bed én samen op de radio. En het werkt, voor hele lange tijd. Zelfs, of juist als blijkt dat één van de twee verliefd is geworden op een ander. Of als er iets ergs gebeurt, een vader of moeder die overlijdt of een familielid dat in het ziekenhuis ligt. 

Die herkenbare momenten dat een kindje voor het eerst praat, loopt, naar school gaat of het huis uit. Wordt allemaal besproken. Echte, spannende, eerlijke, gelijkwaardige radio. Natuurlijk hier en daar wel wat aangedikt, het blijft tenslotte entertainment. Maar content verzekerd.

Geinig om te zien hoeveel likes een foto van kersverse vader Ivo van Breukelen met baby oplevert op Instagram (meer dan tienduizend). Waarom hoor ik dan zo weinig jocks praten over hun gezinsleven op de radio?

Meest bekeken vlogs

In podcastland, daar waar veel spannende dingen op audiogebied gebeuren, is het niks nieuws. Onder andere Michael Pilarczyk praat daar al een tijdje samen met ‘zijn’ Cindy. Leuke content.  Het zou ook helemaal in de tijdgeest passen, zo’n verliefd stel dagelijks kunnen volgen: op YouTube doet familycontent van vloggers het super: zwangerschappen, trouwerijen, ruzie over een bankstel, tijdelijk uit elkaar: alles komt voorbij. En het zijn de meest bekeken vlogs.

Showbizz en radio in één

Ik geef toe, het is gedurfd, maar hoe gaaf zou het zijn als Wietze (van Mattie & Wietze) samen met zijn vrouw Lieke (tot voor kort ook on-air bij Qmusic) samen het stokje van Edwin Evers overnemen, als die ooit een deurtje verder gaat kijken. Dán krijgen we iets op de radio dat in Nederland nog nooit vertoond is… Ja je had de Breakfast Club van Jeanne & Peter, maar dat was alleen een duo, geen koppel.De showrubrieken staan bol van de feitjes over Yolanthe & Wesley, mensen smullen van nieuwtjes over Doutzen Kroes en haar DJ vriend. Celebrity koppels zijn hot. Ook bij Slam! zou het kunnen, zo’n ochtendduo dat elkaar door en door kent: Michael Blijleven werkt er al en zijn vriendin Nicky Verhage, bij Veronica sidekick bij Van Inkel en Muijs, kan mooi meerijden iedere dag. En wat dacht je van Niek van der Bruggen & Froukje de Both? Showbizz en radio in één, smullen!

Voordat genderneutralen en de rest van de LGBT community me kapot gaan twitteren: ja dit zou ook kunnen met twee mannen of twee vrouwen die in een relatie zitten, maar als landelijke commerciële zender wil je natuurlijk in eerste instantie een afspiegeling van wat gemeengoed is in Nederland; een koppel bestaande uit een man, vrouw, hond of kat en een of twee kids.

Vrienden worden met

‘Wat op YouTube werkt, werkt niet op andere media’, hoor ik criticasters zeggen. ‘Kijk maar naar De Vloggende Hollanders op SBS6, dat stopte ook al snel’. We moeten ook niet 1 op 1 iets gaan kopiëren, maar uitzoeken wát vloggers nou succesvol maakt en dát toepassen op de radio. Dat is in de eerste plaats toch meeleven en vrienden worden met.

Dus: een oppas regelen voor de familie De Jager, eerst even op zondagavond laten oefenen die twee tortelduifjes en dan hup de ochtend in bij een van de vier Talpa stations. Het liefst een met als target vrouw en man. 

Sky Radio zou er zo mee kunnen starten. Geheid een langdurige verbintenis waar de luisteraar en het station nog jaren plezier van kan hebben. Lieke & Wietze, de nieuwe hit in radioland! Waarom geforceerde, gearrangeerde radiohuwelijken als het ook kan met twee mensen die al bewezen hebben dat ze bij elkaar passen?

Patrick Kicken – radio.nl

 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo… (1) 'Muziek en context' De lange en stevige traditie van columnisten bij RadioVisie blijft onverminderd voortduren. Vanaf deze week verwelkomen we immers ook Patrick Kicken. Voor één keer op donderdag, va...
Te lelijk voor de radio! Patrick Kicken over de teloorgang van de echte radio Patrick Kicken begon zijn radiocarrière in december 1989 bij lokale en regionale radiostations in Nederland. Zes jaar later was hij te horen op het landelijke popstation 3FM. In de...
Kicken op radio en zo (31) ‘De nieuwe NPO apps: leuk geprobeerd, maar nuttig?’ Duiding en zingeving We leven in interessante tijden. Radio 1 belt me net om te vragen wat er beter kan aan Radio 1. Ik zeg er zou veel meer ruimte voor levensbeschouwing en fil...
Nostalgische column Hans Knot – 54 (video) Het hele korte leven van de Maats-Popstud... In het voorjaar van 1966 werd Maats-Popstudio van Herman Stok en Cees van Maasdam op slot gedaan. Het initiatief was pas gestart medio 1965 . Een klein jaar later was het alweer vo...
Plaatje maar weer – 42 (video) ‘Judas bijna niet te verstaan’ De zesdelige televisie-serie gebaseerd op het boek met gelijknamige titel van Astrid Holleeder, scoorde een flink kijkcijfer bij de eerste aflevering. De kijkers willen alleen onde...
Nostalgische column Hans Knot – 53 (video) Wat schreven de kranten in januari? In deze eerste column van 2019 uiteraard weer tijd voor een nostalgische terugblik. Het lijkt me leuk eens terug te kijken naar wat er zoal in de eerste dagen van de maand januari ...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder – 29 (video)
René over radio (2)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 23 (video)
Nostalgische column Hans Knot (27)
Kicken op radio en zo… (1)
Plaatje maar weer – 18 (video)
Sluiten