fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo – 72

Waar blijft de NPO corona podcast?

Het zijn bange tijden. Niemand weet wat er vandaag weer voor extra maatregelen getroffen gaan worden om dat verdomde virus in te dammen. Op zo’n moment moet je natuurlijk blind kunnen gaan op je publieke omroep in het land. Op radio-, internet- en televisiegebied doen ze prima hun werk, maar waar blijft toch die broodnodige dagelijkse audio update, on demand, netjes geserveerd in je podcastapp?

Zelfs doventolken worden er uit de kast getrokken om iedereen maar te kunnen voorzien van de nodige info. Perfect. Maar ik wil, als mediagebruiker anno 2020, gewoon even alle relevante info horen. En terugluisteren. En delen. Leuk dat alle commerciële partijen dit virus gebruiken om vooral veel kijkers, lezers en luisteraars naar hun platforms en zenders te trekken maar laat de NPO nou eens het goede publieke voorbeeld geven door deze info op zoveel mogelijk manieren beschikbaar te maken. De gebruiker bedienen in plaats van proberen te lokken, voor hogere cijfers. Over cijfers gesproken:

Wat je nu ziet gebeuren in de podcastcharts van o.a. Apple is dat individuele afleveringen van allerlei soorten Nederlandse podcasts over het coronavirus naar boven schieten in de hitlijsten, maar ook bijvoorbeeld deze uitgebreide dagelijkse Duitse podcast van de NDR. De Norddeutscher Rundfunk is de openbare omroep van de Noord-Duitse deelstaten Nedersaksen, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voor-Pommeren.

In deze podcast gaat de presentator in gesprek met een viroloog over wat wel en niet waar is over het virus. Deze Duitse podcast wordt ook in Nederland goed beluisterd, bij gebrek aan een Nederlandse variant Goed voorbeeld doet goed volgen zou je denken. Ik wil helemaal niet horen wat Robert Jensen hier nou weer voor sprookjesverhaal omheen verzonnen heeft, of allerlei andere semi professors met hun mening. Ik wil relevante info waar ik snel op kan inspelen!

Legt deze coronacrisis bloot dat er bij de NPO toch nog heel wat te sleutelen valt aan snelle daadkracht en samenwerking? Ik kan me zo voorstellen dat iedere omroepcombinatie denkt ‘we hebben al een podcast waar we dit in kwijt kunnen’ of ‘we hebben er de mensen niet voor’. Of ‘we hebben al zoveel podcasts’. Ja, met de favoriete soulclassics van NPO Radio 2 DJ Wouter van der Goes. Of over het radiowereldje, bij NH Radio. Gehobby. Het zou één of twee redacteuren kosten die even alle relevante info uit de talkshows, journaals en nieuwsrubrieken knippen en deze combineren tot een podcastupdate.

Of inderdaad gewoon één ervaren journalist die gaat zitten met één goede arts. Ik merk dat ik nu maar terugval op een stokoud nieuwsmedium als Teletekst. Weliswaar via de app, maar toch. Mensen lachen me uit en roepen ‘Teletekst, bestaat dat nog?’. Eh ja en als er iets op staat kun je er vanuit gaan dat het waar is, in een voor de rest wirwar aan berichtgeving, roddels, halve waarheden en stemmingmakerij.

Naast de podcast van de Duitse NDR wordt deze (dagelijkse!) podcast van het Duitse WDR waarin een longarts vragen via e-mail en spraakberichten beantwoordt ook goed beluisterd in Nederland:

Je ziet hoe snel in deze dagen virals zich verspreiden. Grappen over het virus, filmpjes van lange rijen bij de supermarkten, gehamster, geruzie en gezang vanaf Italiaanse balkons. Op Facebook, WhatsApp, Twitter en zelfs op LinkedIn gaat het nergens anders meer over. De behoefte om dingen te delen hierover is groot. NPO, zorg dan ook dat we dit kúnnen doen. Jullie leveren perfect werk via de traditionele media, maar maak nu ook gebruik van het medium dat veel jonge mensen gebruiken.

Check de Google resultaten en zie dat er veel gezocht wordt op ‘NPO Corona Special’. Biedt deze op z’n minst ook in audio aan. Denk mee met je publiek, pas je aan aan hun behoeften. Overigens doet het commerciële BNR NieuwsRadio het al wel, sinds 5 maart, maar heel kort (vijf minuten) in de ‘BNR Corona Cast’. Wat ik van een publieke omroep verwacht is: duiding, achtergronden en veel betrouwbare info.

Ook de Engelse publieke omroep BBC heeft een dagelijkse corona update als podcast

Dit is nou zo’n typisch voorbeeld van een gebeurtenis waarbij snelheid van berichtgeving een grote rol speelt. Aankondigen dat er om 16u een extra nieuwsuitzending is, prima. Ik snap dat jullie tijd nodig hebben om het voor te bereiden. Maar push die zaken gewoon meteen kant-en-klaar naar mobiele telefoons zodra ze er zijn, in audio, video en tekst.

De tijd dat mensen braaf gaan zitten wachten totdat Radio Oranje weer in de ether komt, is écht voorbij. NU kijken, lezen, luisteren, delen. Gebruik de virale kracht van het internet om dit virus te bestrijden en mensen te helpen. Het is leuk dat DJ Ruud de Wild z’n BN’er vrienden mag interviewen voor zijn dertig minuten podcast onder de KRO-NCRV dus NPO vlag, maar ik hoor nu toch echt liever dertig minuten over iets wat potentieel levensbedreigend is.

Patrick Kicken


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio en zo – 71 (video)

Eddy Keur, goedgekeurd Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen Lees verder

Kicken op radio en zo – 70

De misplaatste arrogantie van Veronica In mei schijnt het zestig jaar geleden te zijn dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 69

3FM en Veronica, kinderen van de rekening En daar waren ze, de nieuwe luistercijfers over Lees verder

Kicken op radio en zo – 68 (video)

DJ Lex Gaarthuis is geen racist En het volgende relletje in radioland is een feit: Lees verder

Kicken op radio en zo – 67

Rob van Someren heeft gelijk Het begint een beetje op de Zwarte Pieten discussie te Lees verder

Kicken op radio en zo – 66

De RadioRing 2.0 Het is zaterdagavond 26 januari, zo’n krap weekje voordat de Gouden Radioring, Lees verder

Kicken op radio en zo – 65 (video)

Kaj van der Ree, niet de enige Het is me nu al het jaartje wel Lees verder

Kicken op radio en zo (64)

Tom Mulder en De Oude Garde Op deze plek had een lofzang kunnen staan voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in deejays, nederland, podcast
VTM en Qmusic slaan handen: ‘Blijf in uw kot!’

Qmusic: Sam De Bruyn even thuiswerker

Het is vandaag 16 maart… 1980 (audio)

Het radiodagboek van 16 maart (076)

Blad 437: Mi Amigo, Radio 1, Radio Maria en Radio Mol

Het is vandaag 15 maart… 1980 (audio)

Sluiten