RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo – 142

‘Het langstzittende radioduo van Nederland’ heeft voor twee jaar bijgetekend bij Talpa. Prima toch, zou je denken? De champagne kan open, Coen kan z’n alimentatie blijven betalen en de 538 luisteraar weet wat het krijgt vier dagen in de week als ze in de file staan. Of zit het toch anders?

Allereerst even een schets waarom het ook bijna niet anders kon dat Swijnenberg & Lantinga nog twee jaar lang exact hetzelfde mogen blijven doen op 538: de vrouw van Sander, Tessel van der Lugt (dochter van ex-zendercoördinator bij 3FM Paul van der Lugt) doet ‘de zaken’ van Coen & San. Samen met Sander heeft ze vier kind’ren. En, last but not least: Tessel is dikke maatjes met 538 zenderbaas Coco.

Je gaat natuurlijk niet het inkomen van je goede vriendin met vier kinderen te niet doen. Dus blijft de radio nog twee jaar langer stil staan en blijven we doen alsof er niets aan de hand is met Radio 538. Zuur voor al die nieuwe talenten met frissere ideeën maar ook voor de collega’s van 538, die volgens mij ook stiekem gehoopt hadden op wat verschuiving en verfrissing in de programmering.

Je moet het Coen & Sander nageven: ze hebben hun eigen positie eigenlijk vorig jaar al veilig gesteld, door mee te helpen Coco Hermans (vrouw van BNNVara DJ Frank van ’t Hof) op de plek van ex-538 baas Menno de Boer te manoeuvreren, iemand die nog wél eens wat kritiek durfde te uiten op hun middagshow. Dat kan natuurlijk niet dus die moest weg. De man die Coco uiteindelijk aannam, Marc Adriani (ook ex-BNNVara) is samen met zijn vrouw weer boezemvrienden met het koppel Coco & Frank, zoals vorig jaar al bekend. En zo is het weer één grote Punica oase daar op de Bergweg bij Radio 538 en wordt het credo ‘het gaat er in Hilversum niet om wat je kunt maar wie je kent!’ wederom bekrachtigd.

Maar er is meer aan de hand. Zoals we allemaal weten is het spaceship Stenders sinds kort geland op planeet Talpa. Waar hij de Veronica discjockeys zo blij maakt als een kind: ze mogen namelijk állemaal hun eigen muziek kiezen. Dat is dan ook de reden dat schrijver Ronald Giphart zijn eerste uitzending begon met de fantastische Nederhop klassieker ‘Wie is ut’ van rapper Duvel Duvel. Heerlijk!

Dit nieuws verspreidt zich als een vuurtje door Talpaland. Waar iedere discjockey al jaren steen-en-been klaagt over áltijd maar dezelfde muziek en te weinig spreektijd op de playlist, maakt Rob van Radio Veronica een speelplaats waar je je als discjockey heerlijk mag uitleven. Of de luisteraar het ook wil horen is secundair. Zo is de VARA dinsdag landelijk teruggekeerd op een commercieel FM pakket, wie had dat nou nog ooit kunnen bedenken? In de wandelgangen wordt Veronica dan nu ook als Varonica uitgesproken.

Nu we het toch over de wandelgangen hebben, diezelfde wandelgangen fluisteren dat kapitein Stenders ook wel heel erg gecharmeerd is van het duo Coen & Sander. Aha! En het is óók een publiek geheim dat Robbie en het huidige ochtendteam van Veronica niet zo’n héle goede match is. Aan Wilfred ligt het niet, Rob heeft hem zelfs het mengpaneel leren bedienen.

Maar er zijn nou eenmaal ook twee sidekicks waarvan Rob toch het extra baantje heeft afgepakt, co-host Niels was eerst zenderbaas en Rick deed de muziek. Met de nadruk op was en deed. Dus.. maak jij de optelsom of moet ik het doen? Zodra Rob genoeg gelobbyd heeft (wat hij uitstekend kan), zitten Coen en Sander in de ochtend op Veronica en mogen ze óók hun eigen plaatjes kiezen. Ik zet in op 1 september 2022. Als natuurlijk voor die tijd kersverse eigenaar RTL niet alweer de stekker uit het freechoice format van Rob & Co. heeft getrokken, want zo snel kan het ook gaan in commercieel radioland.

De grote vraag is natuurlijk of C&S die twee keer 300k per jaar nog steeds waard zijn. En wie ze dán had moeten vervangen op 538? Eerder schreef ik al geef Talpa sterren Britt Dekker & Rob Kemps samen een vrijdagavondshow, probeer dat eens uit en zet hun samen in de middag. Stukje jonger, frisser en aansprekender dan de twee mannen die samen toch de 85 levensjaren aantikken, 44 en 41. Britt is 29, Kemps 35. Of ‘Dan maar Dane’ in de middag en ‘Wietze Wordt Wakker’ in de ochtend, ook nog een reëel scenario. De programmanamen hebben we nu al.

Enfin, laten we positief eindigen: misschien vinden Coen en Sander zichzelf dan nu in 2021 éindelijk opnieuw uit. 538 roept in het persbericht over de verlenging namelijk precies die dingen waarvan de luisteraar denkt ‘gaan we weer’, zoals de faamnaam. Misschien dat een goede extra sidekick of top producer het tij kan keren voor 538 in de middag? Ik weet er nog wel een, of twee.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Lees verder

Radio 538: lood om oud ijzer

Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze Lees verder

Hé Timur, maak van Sharid Alles je nieuwe sidekick! (audio & video)

Iedereen in radioland had het erover. Van alle kanten kreeg ik een linkje doorgeappt met Lees verder

Hommeles bij NPO Radio 1 en dit is waarom (audio & video)

Er komt na de nieuwe programmering bij NPO Radio 2 ook een nieuwe opstelling bij Lees verder

‘Een publieke radiozender op nummer 1 hoort niet’

Qmusic, de nieuwe nummer 1 van Nederland, met dank aan John de Mol Wat al Lees verder

De druppeltjes van Giel Beelen

Met dank aan Meneer de Mol die alle zenders heeft opgekocht Onze vriend Giel Beelen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x