RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kicken op radio en zo – 141

Wat omroepen zouden moeten leren van het Peter R. de Vries drama

Wat een onmacht heerst er in Nederland, sinds de laffe aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Ook bij mij. Al sinds gisteravond zit ik met een knoop in m’n maag, als zovelen. En mijn brein draait overuren. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen? Ook roept het herinneringen op aan 2002, toen Pim Fortuyn op soortgelijke brute wijze werd beschoten en vermoord op het parkeerplaatsje achter bij 3FM, waar ik toen dagelijks m’n auto parkeerde. Wat kunnen wij van de media er aan doen om het voor ons en alle gasten zo veilig mogelijk te maken?

Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Voordat Pim Fortuyn te gast was bij Ruud de Wild op 3FM werd er bij ons op de redactie echt wel van tevoren gesproken over ‘moet er geen extra beveiliging ingehuurd worden?’. Maar daar werd destijds niet zo zwaar aan getild. Mensen haalden hun schouders op. Met alle desastreuse gevolgen van dien. Kan me dag erna nog herinneren. Hele Mediapark ineens op slot en overal beertjes en bloemen bij de hekken. Het was voor Volkert van der G. een dag eerder een koud kunstje om vlakbij de studiodeuren van 3FM te komen en de fatale schoten te lossen. Hij liep zo vanaf de straat naar de studiodeur.

De link is helaas gauw gelegd met wat dinsdagavond in Amsterdam gebeurd is. Ik heb me er altijd wel een beetje over verbaasd, ook bij de radio. Je maakt een live programma waar duizenden, zo niet honderdduizenden naar luisteren of kijken. Er hoeft maar één iemand tussen te zitten die het niet zint wat je gezegd hebt en hij of zij staat zo op de parkeerplaats bij je auto. Na de aanslag op Fortuyn en de indringer bij het NOS journaal zijn de manieren om de studio in te komen drastisch beperkt. Bij het pand van Veronica en Sky Radio moest je ineens door twee extra sluisdeuren en het werd vanaf dat moment verboden om de studiodeur open te zetten, die moest en zou op slot. Maar als je als mediamaker eenmaal het pand verlaat, dan sta je er alleen voor.

Nu wil ik alleszins geen énkele schuld leggen bij RTL voor wat er gebeurd is, want dit had niemand kunnen voorzien. Maar we mogen, nee we moeten, er wel lering uit trekken. Zover ik weet kom je in het Talpa gebouw waar onder andere alle Talpa radiozenders en Hart van Nederland gevestigd zitten vanuit de studio direct in de parkeergarage, waar je in je auto kunt stappen. Toch weer een kans minder voor een indringer om iets vreselijks te doen. Het probleem met een live uitzending is natuurlijk dat iedereen weet wanneer het afgelopen is en je ongeveer naar buiten komt. Ik pleit er dan ook voor dat alle uitzendlocaties ervoor gaan zorgen dat hun presentatoren en medewerkers niet vanuit de studio direct op de openbare weg uit komen. Denk eens aan wat iemand als Johan Derksen allemaal voor vijanden heeft gemaakt in het verleden, met zijn uitspraken. Je moet er toch niet aan denken dat ook hij ooit slachtoffer wordt.

Dit is denk ik de enige oplossing om een barrière te werpen tussen presentator en publiek. In Amerika zijn ook diverse voorbeelden van radio- en tv presentatoren die belaagd werden toen ze de studio verlieten. En natuurlijk kan iemand met kwade bedoelingen gaan posten bij iemand’s huis, maar als daar een hek omheen staat en hij of zij in een auto rijdt met kogelvrij glas, zoals René van der Gijp gelukkig toen hij aangevallen werd om zijn Rolex, is dat toch weer een manier om de criminelen ietwat sneller af te zijn. Omroepen, wordt wakker.

We leven in een tijd waarin moord- en doodslag aan de orde van de dag zijn, zeker in de grote steden. Jongeren lopen rond met een mes. Een wapen is zo gekocht op het Darkweb. We moeten onze presentatoren en publieke figuren beter en meer gaan beschermen. Een rechtstreekse gang vanuit het radiohuis, waar alle NPO radiozenders zitten, naar een bewaakte parkeergarage met veel camera’s en hele dikke toegangsdeuren. Idem voor de TV studio’s. En misschien moeten we zelfs naar een systeem toe waarbij we de uitzendlocatie van programma’s die controverse oproepen geheim houden.

Terug naar Peter R. de Vries. Hopende op een wonder, zei de baas van RTL4. Ik hoop keihard mee. En ondertussen hoop ik dat dit never te nooit niet meer gaat gebeuren. We maken het de criminelen té makkelijk een aanslag te plegen, zeker op mediamakers. Laat alle studio’s weer een fort worden waar niemand naar binnen kan en niemand met kwade bedoelingen bij in de buurt kan komen. Desnoods projecteren we op de achtergrond op een green screen iedere keer een andere locatie. Corona heeft bewezen dat als het moet we heel creatief met uitzendlocaties om kunnen gaan.

De Amerikaanse comedian Jimmy Fallon deed zijn late show zelfs een tijdje vanuit zijn eigen huis. Idem voor veel radiodeejays. Laten we de uitzendlocaties desnoods rouleren, tussen de grote steden. Alles om te voorkomen dat iemand het ooit nog lukt zo’n aanslag te plegen. Is dit de omgekeerde wereld? Moeten we ons niet ‘bang’ laten maken en gewoon op dezelfde voet doorgaan? Ik vrees dat die tijd voorbij is. Proberen te voorkomen, op álle mogelijke manieren, daar zou de focus vanaf nu moeten liggen. Voor alle mediamakers en gasten. En op de eerste plaats voor Peter.

Patrick Kicken


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 140

Het was de ‘talk of the town’ vroeger. Wat is Alarmschijf geworden? Nu de Top Lees verder

Kicken op radio en zo – 139

Bijna terug op Radio Veronica! Zo dat waren me de spannende weekjes wel zeg.. Niet Lees verder

Kicken op radio en zo – 138

Nu is het moment om NPO radio te dwingen om te hervormen Het rommelt bij Lees verder

Kicken op radio en zo – 137

Sublieme actie van Sublime! Wat kan goede radio toch soms simpel zijn. Het grootste probleem Lees verder

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Lees verder

Radio 538: lood om oud ijzer

Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x