RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 139

Bijna terug op Radio Veronica!

Zo dat waren me de spannende weekjes wel zeg.. Niet alleen de temperaturen liepen op, maar ook de verwachtingen. Over de nieuwe programmering van Radio Veronica en mijn rol daarin. Helaas, voor een derde keer (!) in vijf jaar tijd na mijn vertrek in 2016 bij het station werd ik teruggevraagd en voor een derde keer ging het op het allerlaatste moment wéér niet door. De vorige twee keren werd het nog netjes bekendgemaakt via whatsapp, dit keer moest ik er zelf achter komen door de nieuwe programmering onder de loep te nemen. Om daar een populaire schrijver terug te zien op de plek die Rob Stenders voor mij in gedachte had.

Weet je zeker dat je dit niet allemaal gedroomd hebt PK? Nee hoor, als je wil kan ik je wel wat appjes laten lezen. Twee keer bij Robbie thuis tijdens een uiterst gezellige dinertje gesproken. (‘Ik heb je echt nodig Pat. We hebben tijdens een luistercijferpresentatie gezien dat jij de best scorende ochtendshow had!Tijdens een tweede gesprek: ‘we gaan dit gewoon doen!‘). Waar het de vorige twee keren de inmiddels vertrokken opperbokito Menno Koningsberger was (die Kicken staat te vaak op MediaCourant!) was het dit keer de rechterhand van Rob Stenders zelf die het geen goed idee vond als ik weer wat uurtjes kwam vullen.

Ik denk dan, net als de vorige keren, check dit toch eerst vantevoren even met elkaar voordat je me gaat bellen, maar goed. Het is dat ik geen ego meer heb (haha) en dit wel enigszins naast me neer kan leggen, maar de schoonheidsprijs verdient het natuurlijk allemaal niet. Maar ik ben heus niet de enige waarmee zo omgesprongen wordt in Hilversum en omgeving en door mijn schrijfsels door de jaren heen kan ik me goed voorstellen dat radiomensen bang worden bij het horen van mijn naam.

Eerlijk gezegd voel ik op dit moment toch ook vooral opluchting dat het alsnog voor de derde keer niet is doorgegaan, mijn terugkeer bij het station waar ik 12 jaar lang hoogte- en dieptepunten heb meegemaakt. Vooral als ik de programmering erbij pak die het uiteindelijk geworden is. Daar had ik ook niet echt tussen gepast, zeker niet in het weekend. De nieuwe Radio Veronica programmering is wel héél erg NPO geworden, vind je niet?

Eigenlijk stiekem meer NPO dan de NPO zelf. Met singer songwriters, schrijvers, muziekprofessoren en b-kantjes liefhebbers. Ik hou er ook van om ‘lekkere platen’ te draaien, maar dan wel gedoseerd. En een twee uur durende radioshow bij een commercieel station, daar is eigenlijk geen eer aan te behalen. Je mag tussen de reclame door gauw wat nummers wegstarten, maar voordat je het weet staat je opvolger alweer in je nek te hijgen.

Nu gaat het verhaal dat onze Rob het plan heeft opgevat om alle reclame naar ‘het hele uur’ te tillen, zodat je in ieder geval nog iets van zendtijd overhoudt. Maar goed, hoelang ben je dan weg ‘op het hele uur’, een kwartier? Ook niet echt lekker voor de luistercijfers. Het idee was trouwens dat ik een drie urende show op zaterdag en zondag zou doen tussen 12:00 en 15:00 uur, waarbij ik zelf voorstelde om daar dan de ‘Weekend Bonanza’ van te maken. Waarin ik de verzoekjes die doordeweeks blijven liggen bij Rob & Caroline alsnog zou draaien.

Super sympathiek naar je luisteraar toe én een mooie til van de weekprogrammering naar het weekend toe. Graag voor je bedacht Rob. Ik lees dat nu een jonge vrouw die bij Kink vandaan komt dit gaat doen. Over Kink gesproken, die jongen die daar ’s middags zit zou naar verluidt ook gevraagd zijn door Rob om het Veronica team te versterken, maar die bedankte vriendelijk. Vond ik op z’n minst opvallend, maar het getuigt ook wel weer van commitment bij Tim op het Broek dat hij het aanbod afsloeg en bij Michiel Veenstra blijft.

En wat voor aanbod zou het zijn geweest? Over geld is nooit gesproken maar de bedragen die tegenwoordig bij de landelijke commerciële radio betaald worden zijn natuurlijk om te huilen. Vijftig en als je geluk hebt vijfenzeventig euro per uur, op factuur. Twee uurtjes radio dus voor honderd euro ex BTW. En dan mag je zelf lekker nog de reiskosten betalen. Dan hoop ik maar dat de mensen die het daarvoor doen een boel nummers zelf mogen kiezen, freechoices als beloning.

Ik snap dat Rob zoveel mogelijk talent om zich heen wil verzamelen om van het nieuwe Veronica een succes te maken, maar die twee uurs blokken maken het wel heel onrustig. Iedereen probeert toch zo z’n punt te drukken. En wat te denken van de muziek- en spraakclausule. Er hoeft maar één Erik de Zwart of Herbert Visser de telefoon te pakken en naar het Commissariaat van de Media te bellen en je hebt een boete aan je broek. Voor zover ik weet geldt die clausule, waar we als Veronica jocks altijd mee om de oren geslagen werden, nog steeds.

Waar ik nog meer van baal dan dat ik er zelf niet te vinden ben, is dat onze NPO Radio 2 middagkanjer Eddy Keur niet terug te vinden is bij Veronica. Zover ik weet zou hij Wilfred Genee vervangen tijdens diens vakantie, maar daar stak een wat langer wegblijvende Ruud de Wild een stokje voor. Hoedanook: ik wens iedereen bij het nieuwe Radio Veronica hartstikke veel succes.

Ja ik snap dat sommigen een hartverzakking hadden gekregen als ze mij daar weer als collega hadden mogen begroeten, maar een hoop ook niet. Ook daar hadden we een leuk plannetje voor bedacht: we zouden het tot het laatste moment geheim houden, ‘wie o wie van twaalf tot drie’, op zaterdag en zondag. Je had er weer een hoop reuring mee kunnen veroorzaken en die oh zo broodnodige free publicity mee kunnen scoren. Helaas, er wordt gekozen voor een degelijke, highbrow weekendprogrammering voor de échte muziekliefhebber. Ik hoop van harte dat die de weg naar Radio Veronica weer weet te vinden.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 138

Nu is het moment om NPO radio te dwingen om te hervormen Het rommelt bij Lees verder

Kicken op radio en zo – 137

Sublieme actie van Sublime! Wat kan goede radio toch soms simpel zijn. Het grootste probleem Lees verder

Kicken op radio en zo – 136

Eddy Keur mag blijven Zit je er ook zo van te genieten, wat Eddy Keur Lees verder

Kicken op radio en zo – 135

Wát een gave actie van Qmusic! Het wordt al sinds jaar en dag geroepen in Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

Radio Veronica zet iconen achter de microfoon

Rob Stenders maakt uitzending met Lex Harding en Ad Bouman Met de verschillende eindejaarslijstjes en Lees verder

NPO Radio 5: veel offshore radio in 120  minuten (audio)

'RadioReuzen' over de zeezenders, straks in BertOp5 Het was het begin van de muziekradio in Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x