RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 138

Nu is het moment om NPO radio te dwingen om te hervormen

Het rommelt bij de NPO, is je dat al opgevallen? De ene rel is nog niet achter de rug (Andere Tijden gaat verdwijnen, oh nee toch niet) of de volgende rel dient zich aan. Nu moeten na een seizoen de presentatoren van De Vooravond het veld ruimen, door gekonkel achter de schermen. Heel Hilversum spreekt er schande van en Frits Spits roept zelfs op tot een staking. Hoe zouden commerciële omroepen hier munt uit kunnen of zelfs moeten slaan?

Een van de redenen dat ik al zo’n acht jaar columns schrijf over het radiolandschap is het feit dat het zo ongelofelijk oneerlijk geregeld is op de FM band. Regionale commerciële radio maakt geen schijn van kans, door allerlei regeltjes en beperkingen waarna landelijke zenders voor een prikkie de kavels kunnen opkopen en er een non-stop editie van Q of 10 op kunnen uitzenden, wat zorgt voor een paar procent extra marktaandeel. Maar je kunt het die commerciële landelijke radiozenders niet eens kwalijk nemen.

Ze worden namelijk door ‘publieke’ stations, waaraan ze nota bene zelf meebetalen, nog het meest beconcurreerd. Een bokswedstrijd waarbij een van de twee partijen (lees: de commerciële) met één hand op de rug moet proberen de wedstrijd te winnen. Schrikbarend hoge bedragen moet betalen voor de frequenties. Terwijl ze bij NPO radio alles kado krijgen, inclusief een enorm budget. Het is dat NPO Radio 5 (nog) geen FM pakket heeft, waardoor Talpa’s Radio 10 z’n ding kan doen. Maar anders stond 5 naast 2 gewoon in de top 3, in plaats van 10. Marktdominantie, betaald door de overheid.

Ik blijf het zeggen: in Nederland is eigenlijk geen publieke omroep. We hebben alleen hele en halve commerciële omroep. Dat wil zeggen: zenders die hun eigen broek moeten ophouden door veel reclame en populaire muziek uit te zenden en zenders die exact hetzelfde doen maar dan ook nog een grote zak met geld van de staat krijgen. Vergelijk het maar met twee hamburgerrestaurants, waarbij de een subsidie krijgt en de ander niet.

Toch verkopen ze allebei nagenoeg dezelfde hamburgers, op dezelfde plek. Rara welk restaurant de langste adem heeft en het hardst kan roepen ‘wij zijn de beste!’. Hoe anders is het in Amerika geregeld, waar de NPR (National Public Radio, maar een letter verschil) haar taak wel serieus neemt en de Amerikaan voorziet van uiterst inhoudelijke, beschouwelijke en zeer informatieve radio. Ze laten het popi jopi gedoe over aan de commerciëlen.

Maar… er gloort hoop aan de horizon. Als de politiek correcte club jonge mensen die zichzelf ‘woke’ noemt al iets goeds teweeg brengt dan is het dit: zij willen diversiteit terugzien op TV en terughoren op de radio! En snel een beetje! Aangezien zo’n beetje iedereen aan de top bij de NPO bang is voor hun baan gaan ze natuurlijk op hun tenen lopen zodra er ook maar iets van maatschappelijke onrust ontstaat. En daar kun je als commerciële omroep nu eindelijk eens je gram halen, voor zoveel tientallen jaren aan oneerlijke concurrentie.

Zie maar wat er nu gebeurd is nu Rob Stenders naar Veronica is vertrokken: er moest en zou een vrouw in de dagprogrammering bij NPO Radio 2 komen. Er wordt niet gekeken naar ervaring, kwaliteit, aansprekendheid kortom: wie is de geschiktste kandidaat, nee, een vrouw, punt. Zodra je dus weer een aansprekende naam wegplukt uit de programmering bij NPO Radio 2, kun je op je vingers uittellen dat het een transgender wordt. Of een gekleurd iemand. Daarna een non-binair iemand die alleen maar fluistert en we vullen de programmering ten slotte aan met iemand met gilles-de-la-tourette, die de hele middagspits aan elkaar vloekt.

Ik chargeer nu een beetje, maar niet heel veel. Ze willen daar gewoon het braafste jongetje van de klas zijn bij de NPO en dat is prima, maar daarmee gaan ze natuurlijk hun eigen zenders om zeep helpen. Het is jammer dat we eigenlijk niet heel veel commerciële partijen hebben en de FM frequenties zo schaars zijn. Anders zou bijvoorbeeld het oldies station Joe, onder de vlag van Qmusic, zo Gijs Staverman en Ruud de Wild weg kunnen kapen bij 2.

Daarmee is het marktleiderschap binnen no time om zeep, kunnen ze zich eindelijk eens volledig op hun publieke taak gaan richten en krijgt een station als Radio Veronica ook de kans om zich volledig te ontplooien. Ze durven bij de NPO namelijk geen grote namen meer aan te trekken ter vervanging. Giel Beelen heeft het geluk dat hij nog nét de overstap heeft kunnen maken, maar ook dat heeft naar het schijnt nogal wat voeten in de aarde gehad.

Concluderend: pluk die programmering van NPO Radio 2, 3 en 5 nog verder kaal. Haal eenieder met talent weg bij NPO Radio 1 en parkeer ze bij BNR. Zo vormt de Nederlandse Publieke Omroep haar radiozenders vanwege de tijdsgeest automatisch om naar waarvoor het bedoeld is: informeren, onderzoeken en maatschappelijk belang tonen. Het is dan afgelopen met verkapt commerciële radio spelen, waardoor stations als Veronica en Kink eindelijk de ruimte krijgen hun volle potentieel te benutten. De radiomarkt een stuk gezonder wordt. En er op den duur misschien zelfs nog wel eens aan succesvolle regionale commerciële radio gedacht kan worden! Wat weer goed is voor de ontwikkeling van nieuw radiotalent. Dus hup, in beweging die radiocarrousel. Nu is het moment! NPO Radio 2.0

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Lees verder

Radio 538: lood om oud ijzer

Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze Lees verder

Hé Timur, maak van Sharid Alles je nieuwe sidekick! (audio & video)

Iedereen in radioland had het erover. Van alle kanten kreeg ik een linkje doorgeappt met Lees verder

Hommeles bij NPO Radio 1 en dit is waarom (audio & video)

Er komt na de nieuwe programmering bij NPO Radio 2 ook een nieuwe opstelling bij Lees verder

‘Een publieke radiozender op nummer 1 hoort niet’

Qmusic, de nieuwe nummer 1 van Nederland, met dank aan John de Mol Wat al Lees verder

De druppeltjes van Giel Beelen

Met dank aan Meneer de Mol die alle zenders heeft opgekocht Onze vriend Giel Beelen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x