RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Kicken op radio en zo – 129

Radio is al lang geen 538 meer

Ik moet er stiekem toch een beetje om lachen als ik langs een bushokje rij: posters van ooit ’s lands nummer 1 Radio 538 met daarop ‘Radio = 538’. Het is toch een beetje sentiment aan het worden, net als al die oud Veronicanen die nog steeds dwepen met die roestige boot. 538 is al tijden niet meer toonaangevend en vooral zoekende naar een stabiele plek in het luisterlandschap. Achter de schermen wordt flink gewerkt om de neergaande lijn te stoppen en hopelijk weer om te buigen de andere kant op. Hoe ze dat willen gaan doen? Laten we er eens naar kijken.

Allereerst schijnt de muziek op de schop te gaan. Hoofd muziekpiet bij 538 is non-actief Piet geworden en er wordt hulp ingeroepen van buitenaf. Naar verluidt geen kleine naam die de muziekdatabase van 538 moet gaan oppoetsen maar vooral de rotaties op orde moet gaan krijgen. Al dat gehobby met rare platen die het station alle kanten op doet gaan moet nou maar eens afgelopen zijn. Hulde. Er is nog steeds ruimte in Nederland voor duidelijke hitradio. Ja de jocks houden er niet van, twee keer dezelfde artiest of laat staan plaat draaien in een twee- of drie uur durende shift maar als dat ervoor zorgt dat er meer brood op de plank komt dan heb je je er maar naar te schikken.

Dan de opvallende move dat ochtendjock Frank Dane in plaats van alles op alles te zetten voor zijn ochtendshow maar weer wat TV werk gaat doen, bij RTL Boulevard. Ons aller MediaCourant ziet het als een noodgreep van 538 om hem wat extra bekendheid te geven, maar ik zie het andersom: waarschijnlijk gaat Dane, wiens ochtendshow tot dusver niet brengt wat het zou moeten brengen luistercijfertechnisch, op meerdere paarden wedden. En eerlijk is eerlijk: hij heeft een goeie kop voor TV. Ik denk dat er achter de schermen ook al flink gesleuteld wordt aan een nieuwe programmering, waarbij Dane naar de middag verhuist, Coen en Sander vertrekken richting Veronica om daar dat oude 3FM geluid terug te halen samen met Stenders. Wietze de Jager gaat de 538 ochtend doen, samen met comedian Klaas van der Eerden.

Die move om Wietze de lunchshow te laten presenteren is natuurlijk al vanaf het begin een uiterst riskante zaak geweest: in coronatijd moet je overdag zo min mogelijk storen, niet nog wat druk gedoe met sidekicks en spelletjes tussen de middag. Goed is ook dat ze gestopt zijn met de ‘avondklokprogrammering’. Dat soort dingen kun je je allemaal veroorloven als je steevast bovenaan staat, niet als het schip water maakt. In radioland wordt vaak de fout gemaakt dat als het slecht gaat, men denkt dat er te weinig gedaan wordt en er in allerijl allerlei domme dingen verzonnen worden. Zoals een lijst met neukliedjes op Valentijnsdag. Kom op 538, ga nou eens doen waar je ooit groot mee bent geworden: duidelijk programmeren, een stoer imago, niet teveel gedoe wat niks oplevert.

100.000 euro weggeven is leuk maar gaat je niet redden. Gordon ook niet. Een goeie ochtendshow waarover gepraat wordt en waar luisteraars blij van worden wel. Een format wat duidelijk is en heldere, gave marketing wel. Stop de posters met die gekke arty farty oortjes heel gauw weg in een la en doe die op slot. Geef Coen en Sander een vriendelijke schop naar een verdieping hoger, verklein je muziekdatabase tot iets wat ergens op lijkt en geef de jocks de opdracht het station te verkopen in plaats van zichzelf. Zo blijft de schade op zijn minst beperkt en maak je het Qmusic niet nóg makkelijker de nieuwe nummer 1 van Nederland te worden. 

Patrick Kicken

Trouwens, vanaf minuut 32 en 55 seconden leg ik in deze podcast van Broadcast Magazine uit waarom ik columns schrijf.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 128

Stenders naar Veronica, owjee Zeventien appjes. Twaalf twitterberichten. Veertien berichten op Facebook. JE HAD TOCH Lees verder

Kicken op radio en zo – 127

De oplossing voor 3FM is niet zo heel moeilijk In bijna ieder gesprek wat je Lees verder

Kicken op radio en zo – 126

Wat ik van Bart van Leeuwen vind? Tijdje terug ontving ik dit bericht: Hi Patrick. Wat Lees verder

Kicken op radio en zo – 125

Wie o wie gaat er toch naar het weekend van Radio 10? In deze barre Lees verder

Wat er bij 538 gaat veranderen

Dat het vlaggenschip van Talpa radio het moeilijk heeft weten we al jaren. Maar zit Lees verder

De 15 beste podcasts over radio

Vooruit, de herfstmaand begint, het wordt weer vroeger donker dus we kunnen wel wat extra Lees verder

Gaat Wietze 3FM redden?

Ze hebben een probleem. Er luistert vrijwel niemand. Even een kleine aanvulling op mijn stukje Lees verder

Dit verandert bij NPO Radio 1, 2 én 3FM

Patrick Kicken: Uit het natte Hilversumse geruchtencircuit. Jij nog wat gehoord? Aan de vooravond van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x