RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo – 128

Stenders naar Veronica, owjee

Zeventien appjes. Twaalf twitterberichten. Veertien berichten op Facebook. JE HAD TOCH GELIJK! Stenders stapt over van NPO Radio 2 naar Radio Veronica, wat al speelt sinds oktober vorig jaar toen ik er voor het eerst over schreef. Rob stuurde destijds een appje met ‘je wordt bedankt!’. Ondanks dat we na een jarenlange vriendschap niet meer zo on speaking terms zijn en ik (ook) al een tijdje denk dat dit dé oplossing voor mijn oude cluppie is, waar ik toch twaalf jaar ziel en zaligheid heb ingestopt en bij heb meegemaakt, begin ik nu toch vooral te denken: ‘weet Rob waar wel waar hij aan begint?’ en ‘gaat dit nou écht het verschil maken?’.

Voor de discjockeyploeg bij Radio Veronica is het natuurlijk fantastisch, Rob Stenders als nieuwe trainer. Je gaat je met zo’n grote naam aan het roer toch net iets stoerder voelen, trotser zijn op je club en net iets beter je best doen. De meest recente luistercijfers tonen een all time low bij Radio Veronica van 2,9% marktaandeel. Zelfs ten tijde van het non-stopstation Radio 103, voordat het nieuwe Radio Veronica gelanceerd werd in 2003 was het marktaandeel nog hoger, 3,5%. Dus dat er iets moest gebeuren is duidelijk. Ook voor de rest van Talpa radio is zo’n icoon aan boord een aanwinst, hij is toch de Johan Cruijff van de radio waar iedereen graag mee geassocieerd wil worden, al werk je een verdieping hoger of lager.

Stenders neemt de platenbonanza mee, zijn sidekick Caroline en mag ook baasje gaan spelen. Hij gaat dus van de marktleider met 17,8% marktaandeel (!) naar een station met zes keer zo weinig luisteraars. Dan moet je er wel heel veel fiducie in hebben dat het een succes gaan worden. Over de redenen van Rob’s vertrek bij NPO Radio 2 is nog niet zo heel veel geschreven, maar die lijken mij overduidelijk: het botert al een tijd niet tussen hem en Ruud de Wild, aldus de tamtam. We weten nog dat hij bijna zijn dagelijkse radioshow kwijt was aan een vrouwelijke collega, een paar zomers terug. En Rob is nou eenmaal heel erg gevoelig voor dat ‘familiegevoel’ bij het station waar hij werkt.

Dat hij niet aanwezig was bij hét paradepaardje van NPO Radio 2, de Top 2000 in december was al een duidelijk voorteken dat Rob er klaar mee was bij 2. Maar toch vind ik het een uiterst riskante beslissing van onze Rob. Natuurlijk heeft hij al wat vriendjes gepositioneerd bij NPO Radio 2 én 5 waardoor een terugkeer naar ‘de publieken’ een mogelijkheid is, mocht dit avontuur mislukken. En, hoezeer ik het Radio Veronica ook gun weer het magische radiomerk van toen te worden, heb ik er een hard hoofd in. Een station met een marginaal marktaandeel red je niet uit de brand door de database aan muziek die je draait te vergroten, eerder door te verkleinen. En weet Rob wel dat Veronica last heeft van een akelige spraak- en muziekclausule waardoor de spreektijd echt beperkt is en je maar mondjesmaat met nieuwe muziek mag stoeien? Ook die vrijheid is hij kwijt.

De criticasters kunnen wel zeggen dat NPO Radio 2 het schoolvoorbeeld is van een radiozender die marktleider is (geworden) met een grote muziekdatabase, maar dat kúnnen ze zich ook veroorloven omdat ze zo populair zijn. De gemiddelde commerciële radioluisteraar wil gewoon zo snel mogelijk getrakteerd worden op een paar goede, herkenbare platen. En laten dat nou net de nummers zijn waar de meeste deejays een hekel aan hebben.

Hij zal zijn clubje radiomakers ook veel meer vrijheid geven in spreektijd en muziek, want Rob weet hoe lekker dat is voor discjockeys. Maar of je dáár Radio Veronica mee gaat redden? Bovendien: met zo’n krakkemikkig half landelijk FM pakket en weinig marketingbudget kun je je eigenlijk geen experimenten veroorloven. En onthou: je bent als jock net zo goed als je radiostation, niet andersom. Stervoetballer Messi zal op het veld ook niet zo heel erg uit de verf komen bij Fortuna Sittard in de spits. Als je dat zelf wél denkt lijd je aan zelfoverschatting, zelfs als je Rob Stenders heet.

Vergis je niet, ik hoop er van harte op dat de komst van Stenders Radio Veronica weer op de kaart gaat zetten. Maar ik gok ook zo dat hij dit mede doet omdat hij zo dik is met Marc Adriani, zijn boezemvriend die de radiotak van Talpa leidt. Als dit met Stenders niet gelukt was, had zijn positie waarschijnlijk aan een zijden draadje gehangen, gezien de grote terugval van Radio 538. Dus ja, er speelt meer dan wat wij aan de voorkant kunnen zien.

Het is toch ook wel een dikke fuck you naar NPO Radio 2, waar Rob het al tijden niet eens was met het muzikale beleid, gezien zijn commentaar erop on-air. Hij kan nu eindelijk zenderbaas spelen, wat hij toch al een hele tijd ambieerde. Zo kan hij zijn vriend Dennis Hoebee weer terughalen. Zijn maatje Maurice Verschuuren, hup weer de zender op. En protegé Martijn Muijs lekker laten invallen overdag, in plaats van in de late avond. Misschien kan Mark van den Akker weer wat in de nacht gaan doen? Heerlijk toch, carte blanche krijgen van je baas: maak er maar wat van. Ik snap de aantrekkelijkheid daarvan.

Dan zul jij wel balen dat je inmiddels geen vriendjes meer met Stenders bent, Patrick? Anders had hij jou misschien ook gebeld. Nee. Daar ben ik echt niet rouwig om. Radio Veronica is voor mij, om diverse redenen, een gesloten boek. En dat zal het ook blijven. Laten we hopen dat Stenders geschiedenis kan gaan schrijven door als eerste Nederlandse discjockey een heel radiostation uit het slop te trekken. Het marktaandeel zal zeker gaan stijgen, maar of het ooit nog boven de 4% gaat komen, wat je toch nodig hebt om nog een beetje winst te maken, durf ik te betwijfelen. Dus doe ik net als vijf maanden terug een nieuwe voorspelling: najaar 2022, Rob Stenders terug naar de NPO, bij Radio 5.

En de volgende overstap waarmee Talpa Radio probeert om NPO Radio 2 te verzwakken is natuurlijk ook al aanstaande: Gijs Staverman naar Radio 10. Wouter van der Goes hintte er ook al op dat Rob niet de enige is die gaat vertrekken. En ik hoop het van harte niet, want Edwin Diergaarde is een topgozer, maar de kans zit er dan natuurlijk in dat Gijs bij Radio 10 van 12:00 tot 14:00 uur te horen gaat zijn, net als nu bij 2. Diergaarde naar het weekend of misschien wel ook naar Veronica is dan het meest gunstige scenario.

Logisch bedacht om de programmering van 2 te verzwakken ten opzichte van 10 en Veronica, maar mijn voorspelling is dat het niet zo heel veel verschil gaat maken. Het merk NPO Radio 2 is inmiddels zo breed omarmd dat het boven de poppetjes uitstijgt. Dus Annemieke Schollaardt kan mooi 12:00-14:00 uur gaan doen en Giel of Van Inkel 14:00-16:00 uur. Misschien doet het de programmering en het marktaandeel van Radio 2 zelfs goed, een beetje verfrissing na al die jaren. En NPO radio’s opperchef en carrièretijger Jurre Bosman zit weer gebakken voor de komende jaartjes: éindelijk die beloofde vrouw in de dagprogrammering. Misschien zelfs twee back to back, woehoe! Pak aan, politiek Den Haag. Kijk ons eens lekker inclusief zijn.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 127

De oplossing voor 3FM is niet zo heel moeilijk In bijna ieder gesprek wat je Lees verder

Kicken op radio en zo – 126

Wat ik van Bart van Leeuwen vind? Tijdje terug ontving ik dit bericht: Hi Patrick. Wat Lees verder

Kicken op radio en zo – 125

Wie o wie gaat er toch naar het weekend van Radio 10? In deze barre Lees verder

Kicken op radio en zo – 124

Slaat NPO radiobaas Jurre Bosman de plank faliekant mis? Eindelijk was het zover. Eindelijk ging Lees verder

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Lees verder

Radio 538: lood om oud ijzer

Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x