RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo – 127

De oplossing voor 3FM is niet zo heel moeilijk

In bijna ieder gesprek wat je met een radiomaker voert komt het onderwerp “Wat moet er toch met 3FM gebeuren?” aan bod. Zoals ik ook al aangaf in dit gesprek met journalist Bert Brussen in de TPO podcast hebben veel radiomensen er wat mee: of ze zijn er begonnen, of hebben er ooit hun eerste successen behaald. Het station lijkt op sterven na dood als je de luistercijfers bekijkt, al beweren ze op het Mediapark bij NPO 3FM dat de sfeer goed is, mede door de 100.000 volgers die ze op Instagram hebben.. Maar hoe zou het dan moeten?

Al jaren wordt er geroepen: “Haal 3FM van de FM af en geef die frequenties aan NPO Radio 5, dat zich richt op ouderen en al een veel beter marktaandeel heeft”. Voor dit scenario valt altijd nog wat te zeggen, maar voordat zoiets gaat gebeuren zal óf NPO audiobaas Jurre Bosman weg moeten zijn (die dat als zijn grote falen ziet) of NPO 3FM naar 1% marktaandeel zijn gezakt. Allebei niet zo heel gek als de huidige trend zich voortzet. Maar goed, laten we eerst even kijken naar wat er, binnen de huidige omroepconstructie en met dezelfde mensen, nog mogelijk zou zijn.

Allereerst zou het merk 3FM overboord gegooid moeten worden. Dat is net als Buckler bier kapotgemaakt. Met 101 oorzaken. Soms terecht, soms onterecht, feit blijft dat niemand zich er meer mee wil associëren. Dus zou mijn eerste voorstel zijn om 3FM weer gewoon om te dopen naar Radio 3. Klinkt prima en is niet beladen of gekleurd door het verleden.

Dan de muziek. Kijk naar omringende landen en zie hoe bijvoorbeeld Studio Brussel in Vlaanderen nog steeds een grote groep luisteraars weet te bedienen. Met een duidelijke voorliefde voor goede muziek, niet de niemendalletjes die we al de hele week bij Qmusic horen. Je doet namelijk ook al heel veel door sommige dingen níet te draaien. ‘Als je alles voor iedereen wil zijn, ben je niets voor niemand’ is een toepasselijke spreuk in deze. De tijd van muzikale comprissen sluiten is voorbij.

Voor de programmering zou ik eens het volgende willen voorstellen: verdeel de acht publieke omroepen over de week- en de weekendprogrammering. Geef AVROTROS en BNNVARA de vijf weekdagen en KRONCRV, VPRO, POWNED en de rest het weekend plus de nachten. De muziek blijft in handen van de muziekredactie en er komt een gezamenlijke marketingafdeling die de promotie van het merk en de zender op zich neemt. Zo verklein je de kans op een lappendeken zonder echte samenhang weer en vergroot je kans op een duidelijk, aansprekend profiel met dito inhoud.

En de poppetjes… tja, daar is al veel over gezegd. Het ligt aan Sander. Het ligt aan Frank. Het ligt aan Mark en Rámon. Het zou ze allemaal geen slecht doen als ze weer eens terug de schoolbanken in werden gestuurd en de basisregels van radio werd bijgebracht of op z’n minst opgefrist. Want met ‘gewoon maar wat doen uit gevoel’ gaat geen enkel radiostation het meer redden in deze tijd van overvloed aan entertainment, on demand. Zie ook de neergang van Radio 538.

Items horen goed doordacht te zijn en bij humor of virals hou je het niet bij toeval maar ga je na wat je doelgroep is en denk je vantevoren ná over wat je wil gaan doen of je script het. Voor management de taak de mensen on-air dingen te laten doen die bij ze passen en de dingen die ze niet zo goed kunnen achterwege te laten. Een middenvelder past niet in de spits, een aanvaller niet in het doel.

De goed bedoelde slogan ‘Laat je horen’ is leuk bedacht, maar roept meteen de associatie op met Rick van Velthuysen die in een feesttent in Dronten staat te draaien, dus die kan ook weg. Toon eens wat bescheidenheid zou ik het nieuwe Radio 3 willen adviseren. Stop met denken dat je nog dezelfde impact hebt als vijftien jaar geleden. En stop met dat politiek correcte gedoe waar je je programmering alleen maar meer mee verzwakt, zoals het experiment ‘twee vrouwen achterelkaar’.

Goh wat stoer. Stop ook met de duo shows, zet er mensen neer die minimaal HBO of universiteit gedaan hebben die een gesprek op niveau kunnen voeren. Dat je voor jonge mensen radio maakt betekent niet dat je kinderachtig moet doen of zijn. Dat doen ze bij de commerciëlen al genoeg, laat Radio 3 nou het station zijn waar je nog eens wat van opsteekt en dat je een (andere) kijk geeft op zaken.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 126

Wat ik van Bart van Leeuwen vind? Tijdje terug ontving ik dit bericht: Hi Patrick. Wat Lees verder

Kicken op radio en zo – 125

Wie o wie gaat er toch naar het weekend van Radio 10? In deze barre Lees verder

Kicken op radio en zo – 124

Slaat NPO radiobaas Jurre Bosman de plank faliekant mis? Eindelijk was het zover. Eindelijk ging Lees verder

Kicken op radio en zo – 123

Laten we toch stoppen met die RadioRing Ik had me voorgenomen om niks te schrijven Lees verder

Kicken op radio en zo – 143

Waarom werken bij de radio zo ziekmakend is Radiomakers met een burn-out. De lijst wordt Lees verder

Kicken op radio en zo – 142

‘Het langstzittende radioduo van Nederland’ heeft voor twee jaar bijgetekend bij Talpa. Prima toch, zou Lees verder

Kicken op radio en zo – 141

Wat omroepen zouden moeten leren van het Peter R. de Vries drama Wat een onmacht Lees verder

Kicken op radio en zo – 140

Het was de ‘talk of the town’ vroeger. Wat is Alarmschijf geworden? Nu de Top Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
24 februari 2021 - 21:21 21:21

Ik denk dat Studio Brussel vooral het voordeel heeft dat ze niet moeten concurreren met een NPO Radio 2 dat toch een stuk jonger en vlotter klinkt dan een VRT Radio 2.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Nederland: Rob naar Veronica, Gijs naar Radio 10 (?)

Het is vandaag 24 februari… 1974 (audio)

Het Radiodagboek van 24 februari

Sluiten