RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 122

Rellende jongeren, mede de schuld van een falend 3FM

Ja ik geef toe dat dit een brutale kop en dito blog is. Maar het is me té makkelijk om alle incidenten van afgelopen weekend, toen de avondklok voor het eerst inging, maar te schuiven op hooligans, raddraaiers en beroepsprotesteerders. Er schuilt iets achter wat al langer broeit: een grote groep jonge Nederlanders die zich kapot vervelen. Niet gehoord voelen. En totaal niet meer aangesproken en aangetrokken voelen tot wat toch het station en platform zou moeten zijn waar ze hun oor te luisteren leggen en hun mening kunnen ventileren: de publieke jongerenzender 3FM.

Ik zit soms wel eens hardop te fantaseren over hoe het zou zijn als we wél een gezond publieke omroepstelsel zouden hebben, waarbij ieder gedeelte van de bevolking, jong én oud zich bediend en gehoord zou voelen. Stel je had wél in deze roerige tijden sinds de uitbraak van de coronacrisis een goed functionerende, aansprekende jongerenzender dan had je vanaf dag een dit platform perfect kunnen gebruiken om de jeugd te informeren, amuseren en bewustzijn te creëren.

In plaats van bij het ingaan van de avondklok voor het eerste de beste idee te kiezen waar de gemiddelde lokale omroep ook mee zou komen (‘avondklokradio’ en ‘het avondklokkenspel’) had je natuurlijk man en macht ingezet om iets te organiseren wat wél cool is en jongeren aanspreekt, waarin ze zich herkennen en waar ze onderling over gaan praten. Radio die de jeugd weet te bereiken én verbinden, on-air maar zeker ook online op platforms als Twitch, TikTok en Clubhouse.

3FM, als het nog een zender van betekenis was, had een online gamingwedstrijd kunnen organiseren, waarbij de aansprekende jocks het zouden opnemen tegen jongeren, met gave prijzen. 3FM had iedere avond de lijnen open kunnen gooien en de luisteraars carte blanche geven on-air, zodat ze hun frustraties niet op bushokjes, treinstations, auto’s en fietsen gaan botvieren maar op de radio. Voor mij is het echt zo klaar als een klontje dat deze roep om aandacht van alle relschoppers een duidelijk teken is dat ze zich niet gehoord voelen. Dus mag je de publieke omroep daarop aanspreken: wat voor les trek je als 3FM hieruit? Vervul je je publieke functie of doe je maar gewoon wat in de hoop dat het weer eens aan gaat slaan? Waarmee denk je je doelgroep ooit nog wél te gaan bereiken?

Dieptepunt was natuurlijk een half jaartje terug toen de betreffende ministeries in Den Haag bekende influencers maar gingen betalen om via hun socials te proberen de jeugd ook aan de kant van de coronamaatregelen te krijgen. Het maakt pijnlijk duidelijk dat de jeugd via de publieke kanalen niet of nauwelijks meer te bereiken valt. Ik heb vandaag geen 3FM geluisterd, maar kan de geluiden nu al voor je uittekenen: schandalig, in het gevang met al die raddraaiers, geen begrip voor. Terwijl als je iemand uit de beoogde doelgroep van de zender zou aanspreken je hele andere geluiden hoort. ‘Er is ons al alles afgepakt, er wordt niet naar ons geluisterd, we krijgen na het vuurwerkverbod zelfs een verbod om met vrienden buiten samen te komen’.

Het psychische leed onder jongeren is groot. Aan de ene kant wordt wél van hun verwacht dat ze, ondanks alle beperkende maatregelen, hun stinkende best blijven doen op school, maar kans op snelle verbetering van hun leefomstandigheden wordt er niet geboden. Ja we hebben er allemaal last van en nee niet iedereen gaat de straat op, maar juist 3FM zou een platform moeten bieden om ook het geluid van de onrustige jeugd te laten horen. Dat ze die slag al jaren geleden niet geslagen hebben wordt nu wederom pijnlijk duidelijk. Met elkaar na praten en al de excessen alleen maar veroordelen zonder naar de achterliggende oorzaken te kijken bereiken we helemaal niks. 3FM had in deze tijden véél meer kunnen organiseren om het debat met jongeren zichtbaar te maken en ze te vermaken met aansprekende acties online en on-air. En dat is niet ‘je mag een plaatje aanvragen’, hou toch op zeg.

Kom niet met de drogreden ‘jongeren luisteren niet meer naar de radio’ want als dat al zo is, dan hebben we het er zelf naar gemaakt, door hopeloos ouderwets en dus irrelevant te worden. Bovendien bewijst FunX het tegendeel. Misschien moet dat station dan maar landelijk op FM en het voortouw nemen om jongeren weer aan de kant van de mainstream media te krijgen. Zodat je op die manier iets kunt bieden aan en bereiken bij de toekomst van dit land.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 121

Gerard Ekdom blijft bij Radio 10 Het was de vraag die iedereen bezig hield aan Lees verder

Kicken op radio en zo – 120

Dit worden de grote radiotransfers in 2021 Ik heb even de eerste tien dagen van Lees verder

Kicken op radio en zo – 119

Qmusic DJ Jordi Warners, de foutste van allemaal Het valt als radiodiscjockey niet mee om Lees verder

Kicken op radio en zo – 118

Qmusic de nieuwe marktleider, met dank aan Marieke Dat waar iedereen al stiekem een beetje Lees verder

Kicken op radio en zo – 143

Waarom werken bij de radio zo ziekmakend is Radiomakers met een burn-out. De lijst wordt Lees verder

Kicken op radio en zo – 142

‘Het langstzittende radioduo van Nederland’ heeft voor twee jaar bijgetekend bij Talpa. Prima toch, zou Lees verder

Kicken op radio en zo – 141

Wat omroepen zouden moeten leren van het Peter R. de Vries drama Wat een onmacht Lees verder

Kicken op radio en zo – 140

Het was de ‘talk of the town’ vroeger. Wat is Alarmschijf geworden? Nu de Top Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
NRJ heropent AB, Vooruit en De Roma

Het is vandaag 27 januari… 1970 (audio)

Het Radiodagboek van 27 januari

Sluiten