RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Kicken op radio en zo – 120

Dit worden de grote radiotransfers in 2021

Ik heb even de eerste tien dagen van het nieuwe jaar nodig gehad, maar door mijn oor hier en daar te luister te leggen, de glazen bol te raadplegen en nog wat optelsommen te maken denk ik dat ik een compleet beeld kan geven van wat er in 2021 staat te gebeuren in de radiomarkt. Nu de FM-frequenties even veilig gesteld zijn en de reclamemarkt weer iets aantrekt kan er geïnvesteerd worden. Maar welk poppetje gaat waarheen? Per wanneer en waarom? Laten we eens wat dingen op een rijtje zetten samen. We bekijken eerst even de mensen waarvan dit jaar het contract afloopt bij hun huidige werkgever:

Gerard Ekdom

In het voorjaar van dit jaar loopt het contract af van Radio 10’s ochtendjock, dat hij in 2018 tekende voor drie jaar en naar verluidt een half miljoen euro. Over salaris heeft Ekdom het liever niet, dit vond hij in 2018 veel belangrijker, aldus een interview destijds in Playboy: Cruciaal zijn voor mij vier punten en ik heb ook in mijn driejarige Talpa-contract laten opnemen dat die worden nageleefd: artistieke vrijheid, creativiteit, sfeer en toekomst.

Nou inmiddels weet ook Gerard hoe de hazen lopen bij een radiostation onder de Talpa vlag. Het mag dan goed gaan met Radio 10, ook hij heeft kennis mogen maken met de niet aflatende bemoeienis van hogerhand, om lullige dingen als een liedje, een jingle, een item, een bedje of een spotje. Verhaal gaat dat hij zelfs een keer in tranen achter de mengtafel heeft gestaan na een telefoontje. Om met een niet nader te noemen insider te spreken: ‘die loopt lachend de deur uit in mei’. Maar waar moet Gerard dan naar toe? Terug naar NPO Radio 2? Of tóch naar Qmusic, om daar de middagshow te doen?

Ik zet m’n geld op dat laatste. Tenzij De Mol hem op reguliere basis een TV programma biedt, dat zou de ijdelheid van Gerard, wiens haargrens door de jaren heen regelmatig is bijgewerkt, zo kunnen kietelen dat hij blijft. John had Gerard Ekdom natuurlijk iets Big Brother achtigs moeten laten presenteren, dan had hij meteen zijn radiocontract kunnen verlengen. En de sterjock van zijn best beluisterde radiozender meer bekendheid kunnen geven. Gemiste kans! Als Sky Radio verkocht wordt of al is aan DPG dan kan Ekdom daar natuurlijk een perfecte rol spelen in het lanceren van dé concurrent van 10, Joe op FM.

Rob Stenders

Het contract van Ome Rob bij BNNVARA loopt van de zomer af. Hij is, zoals we inmiddels allemaal weten, al sinds vorig jaar verbonden aan Talpa door de podcasts die hij maakt voor Juke. En loopt sindsdien overal zelf rond te bazuinen dat hij naar Radio Veronica komt. En wie A zegt, moet natuurlijk ook B zeggen. Zoals ik al in eerdere columns heb uitgelegd is Rob natuurlijk altijd op de achtergrond al ergens de baas, door zijn enorme netwerk en vriendjes op belangrijke plekken.

Het zou tijd worden dat hij het nu eens open en bloot gaat doen en dat kan dus vanaf de start vanaf het nieuwe radioseizoen. Uiterlijk september zie ik hem nog steeds aan de slag gaan bij en voor Radio Veronica, met in zijn kielzog een stoet aan radiovriendjes- en vriendinnetjes. Om ook nog eens even een paar jaar te cashen, zodat hij daarna weer kan terugkeren bij NPO Radio 5. Ik zie het ook nog wel gebeuren dat hij in de ochtend terecht komt bij Veronica, als voor Genee de lol er wel vanaf is om zo godsgruwelijk vroeg op te staan en ’s avonds laat nog TV te moeten maken.

Coen en Sander

Wiens contract dit jaar ook afloopt is het zorgenkindje van de middag Coen en Sander bij nog groter zorgenkindje Radio 538. Dus daar gaat iets veranderen, linksom of rechtsom. Ik schets je dit scenario: Wietze de Jager krijgt de ochtend, Frank Dane verhuist over een half jaar naar de middag (zonder al teveel gezichtsverlies) en Coen en Sander gaan uitelkaar. Het huwelijk is klaar, de magie is uitgewerkt, de items uitgekauwd. Coen Swijnenberg vertrekt terug naar de publieke omroep, om ‘iets’ bij NPO 3FM te gaan doen. En/of een programmaatje bij NPO Radio 2, waar hij saai genoeg voor is. Lantinga is een grappenmaker die ze bij TV goed kunnen gebruiken, dus die zie ik zijn radiocarrière vaarwel zeggen en een lullig quizje bij de commerciëlen of een semi-intellectuele talkshow doen bij de publieken. Iets met gehandicapten of mensen die doodgaan.

Gijs Staverman

Onze Gijs. Moest al eens zijn plekje bij NPO Radio 2 verdedigen, raakte het bijna kwijt, maar mocht blijven. Om toch minimaal twee keer per week flink door de mand te vallen als hij een interview moet doen, bedacht en voorbereid door de vijf man sterke redactie. Dus die zie ik op den duur wel vertrekken naar Talpa’s Radio 10, zeker als Ekdom de benen neemt. Kan hij daar lekker door outro’s van platen met een staand eind praten net als Jordi Warners. Verder blijven hem de genante momenten bespaard dat hij een intelligente vraag moet stellen aan een schrijver, politicus of ander mens met een boodschap. Bij 2 zal toch hoedanook een vrouw in de dagprogrammering moeten komen dit jaar, ook als Stenders niet vertrekt. Alleen Cielke als sidekick bij Rabbering in de late avond is niet ‘Den Haag proof genoeg’ voor NPO premier Tante Bosman. Bij 10 kan Gijs lekker roepen dat Abba toch zo’n heerlijke vocalen heeft gezongen in die o zo lekkere Wall of Sound. Iedereen blij.

Rick van Velthuysen

Arme Rick. Weggestopt in de nacht bij NPO Radio 2 en dan ook nog eens met argusogen bekeken worden door je zendercoördinator. Hij mocht niet eens meedoen aan de Top 2000 dit jaar. Zijn sidekick liep weg omdat hij een paar honderd euro extra wilde in de maand. Wordt nooit gevraagd om in te vallen overdag. Dus als hij de kans krijgt om weer ergens wat anders te doen is hij weg. En terecht. Je mag vinden wat je wil van zijn stijl, met zoveel radioervaring verdien je meer en beter. Dus als Radio Veronica nou weer wat pittigs in het weekend wil dan weten ze hem te vinden. Ook schijnen ze bij Talpa Radio steen-en-been te klagen dat er geen enkele goede invaller meer te vinden is: Rick hoef je maar te appen en hij zit al in zijn veel te grote auto. Als Tim Klijn ter zijner tijd het stokje van Genee overneemt omdat Stenders toch liever uitslaapt dan kan Ricky ook nog wat uurtjes in de weekprogrammering gaan vullen.

Marieke Elsinga

En last but not least, ook om de ‘all inclusive’ zeikerds hun zin te geven, ook nog maar even gauw een vrouwennaam. En niet zomaar een. Het is de vrouwelijke Edwin Evers. Het luistercijferkanon van Q. De Ster in de Ochtend. De vrouw die eind januari alle radioringen gaat winnen die er maar te winnen zijn. Als ze nou een beetje slim bezig zijn daar op de Bergweg in Hilversum (waar Talpa Radio gevestigd is), dan zijn ze nu al het geld aan het verzamelen dat ze maar kunnen vinden en bieden ze Marieke Elsinga een MEGA contract aan waar ze géén nee tegen kan zeggen.

Wat ze daar dan moet gaan doen? Nou dat lijkt me vrij simpel: de ochtendshow bij Sky Radio, samen met een ander inwisselbaar figuur als Mattie. Of voor een sterrenduo gaan, zoals al eerder op de tekentafel lag bij Sky: Beau & Marieke in de morgen. Ze gaan niet voor niets weer Humberto Tan uitproberen bij RTL4. Beau heeft zichzelf toch weer mooi in de vingers gesneden met die niet geslaagde TV Kantine rip-off, dus dan kan hij dagelijks radio doen en op zondag de troostprijs bij RTL4 op de plek van Tan, die weer dagelijks mag als Jinek moet werpen.

Bonus: Eddy Keur

Is al een tijdje aan het flirten met AvroTros. Maakte daar recent leuke radio met Mischa Blok op NPO Radio 1. Maar ook samen met Prem voor Powned. Wordt ook gesignaleerd op de Bergweg in Hilversum. En niet om z’n behoefte te doen. Kan niet anders dan dat hier iets voor vast uitrolt. Bijvoorbeeld het weekend van 10 of Veronica of de vroege nacht/late avond op R2. Rabbering zit ook al een tijdje te azen op een dagplekje daar en krijgt niet voor niets nu al een sidechick.

Tot zover mijn kijk in de glazen bol voor 2021 op radiogebied, net als bij het kapotgeknipte Talpa’s Meestervoorspellers op SBS6. Geen dank John, ik help je wel!

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 119

Qmusic DJ Jordi Warners, de foutste van allemaal Het valt als radiodiscjockey niet mee om Lees verder

Kicken op radio en zo – 118

Qmusic de nieuwe marktleider, met dank aan Marieke Dat waar iedereen al stiekem een beetje Lees verder

Kicken op radio en zo – 117

Het Maradona effect bij Talpa en NPO radio Het kan je niet ontgaan zijn dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 116

Het laatste jaar van de Top 2000 De stembussen zijn geopend. Het grootste promotiespektakel van Lees verder

Kicken op radio en zo – 143

Waarom werken bij de radio zo ziekmakend is Radiomakers met een burn-out. De lijst wordt Lees verder

Kicken op radio en zo – 142

‘Het langstzittende radioduo van Nederland’ heeft voor twee jaar bijgetekend bij Talpa. Prima toch, zou Lees verder

Kicken op radio en zo – 141

Wat omroepen zouden moeten leren van het Peter R. de Vries drama Wat een onmacht Lees verder

Kicken op radio en zo – 140

Het was de ‘talk of the town’ vroeger. Wat is Alarmschijf geworden? Nu de Top Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Vlaamse lokalen steken grenzen over (audio)

Het is vandaag 16 januari… 1977 (audio)

Het Radiodagboek van 16 januari

Sluiten