RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 116

Het laatste jaar van de Top 2000

De stembussen zijn geopend. Het grootste promotiespektakel van de Nederlandse Publieke Omroep komt tot leven: De Top 2000 op NPO Radio 2. Niks is te gek, alles is geoorloofd. TV programma’s, commercials, de hele pot met publiek geld moet nog even op voor het einde van het jaar. Maar daar krijgt de luisteraar dan ook een mooi kadootje voor terug, tussen kerst en oud op nieuw. Zoals al eerder besproken hier: sterdiscjockey Rob Stenders doet niet mee dit jaar. Maar er zijn meer ongeregeldheden. Begin van het einde?

Ik moest wel even lachen toen ik gisteren dit bericht zag verschijnen, nota bene zelfs op NOS Teletekst: de NPO Radio 2 Top 2000 begint dit jaar acht uur eerder, zodat we ook af en toe een albumversie of een langere versie van een nummer kunnen laten horen. Yeah right. Dat doe je natuurlijk omdat er voorheen nummers afgekapt werden of overgeslagen omdat de presentator of deejay in kwestie zichzelf belangrijker vindt dan de muziek. Een hitlijst presenteren is een ambacht, dat moet je kunnen. En als ik het lijstje met de presentatoren van de Top 2000 dit jaar er zo eens bij pak, gaat het een hoop gestuntel worden op belangrijke uren.

00.00 – 02.00 uur Jeroen van Inkel (BNN/VARA)
02.00 – 04.00 uur Frank van ’t Hof (BNN/VARA)
04.00 – 06.00 uur Giel Beelen (BNN/VARA)
06.00 – 08.00 uur Carolien Borgers (WNL/AVRO/TROS)
08.00 – 10.00 uur Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte (BNN/VARA)
10.00 – 12.00 uur Bart Arens (AVRO/TROS)
12.00 – 14.00 uur Gijs Staverman (KRO/NCRV)
14.00 – 16.00 uur Annemieke Schollaardt (AVRO/TROS)
16.00 – 18.00 uur Ruud de Wild (KRO/NCRV)
18.00 – 20.00 uur Wouter van der Goes (KRO/NCRV)
20.00 – 22.00 uur Emmely de Wilt (KRO/NCRV)
22.00 – 00.00 uur Paul Rabbering (AVRO/TROS)

De omroepen kunnen weer allemaal gerust ademhalen: vier keer BNN/VARA, vier keer KRO/NCRV, vier keer AVRO/TROS. Powned moet bezuinigen. De EO doet iets anders met Kerst.

NPO opperbaas Jurre Bosman is van zijn kerstbonus verzekerd, want aan diversiteit is gedacht. Ik mis alleen nog een transgender en een bipolaire non-binaire ‘het’ tijdens de lijst. Maar voor een swingende, goed beluisterbare hitlijst heb je natuurlijk gewoon strakke discjockeys nodig. Dat Stenders er niet bij is, na het debacle vorig jaar, is begrijpelijk. Hij wilde vorig jaar al niet meedoen, maar toen hij hoorde dat Annemieke het dan ging doen heeft hij gauw alsnog ja gezegd. Maar waar is iemand als Rick van Velthuysen? Die mag ineens niet meedoen, met zijn zestig jaar aan radio-ervaring. Corné Klijn had je ook prima kunnen gebruiken, die weet ook wel tempo te maken.

Ik vond het altijd het mooiste moment van het jaar, de Top 1000 Allertijden bij Radio Veronica presenteren. Je wist gewoon dat er een boel extra mensen zaten te luisteren, je deed niet veel tussendoor maar zorgde wel dat wat je tussendoor deed impact had. Dat is overigens niet van Wikipedia voor de zoveelste keer voorlezen van welk album het is, wie de basgitaar speelde en dat Eternal Flame van The Bangles naakt ingezongen is. Een geluk is dat we dit jaar niet weer naar het gestuntel van popprofessor Leo Blokhuis hoeven te luisteren. De man heeft best verstand van muziek, maar niet van radiomaken.

Van Inkel had je natuurlijk op de plek van Stenders moeten laten rammen, niet op de daluren. Maar misschien denk ik veel te veel vanuit hoe een hitlijst zou moeten klinken: snel, strak, hoog tempo en de muziek in ere houden. Als je dan toch sfeermakers wil toevoegen, kies dan voor publiekslieveling Stefan Stasse: ook niet in de line-up dit jaar. Ja hij lust graag een borreltje maar mensen zijn gewend om met Kerst naar dronken familieleden te luisteren. Hij blijkt zelfs uit onderzoek de meest gewaardeerde Top 2000 jock. De kaartjes voor zijn tijdstip in het Top 2000 café waren niet aan te slepen.

Waarom ik denk dat dit wel eens het laatste jaar van de Top 2000 kan zijn? Diverse redenen. Ze staan er bij NPO Radio om bekend dat ze hun succesnummers vakkundig om zeep helpen. Denk aan het uiterst succesvolle Glazen Huis van 3FM wat ook weer zonodig veranderd moest worden. Bij de Top 2000 is dat eigenlijk niet anders. Er zijn stemmen geweest om het evenement in de zomer te laten plaatsvinden. Of de hele hitlijst naar 3FM te verhuizen, ‘omdat die zender het zo hard nodig heeft’. 

Er wordt ook gefluisterd dat NPO opperindiaan Bosman helemaal niet zo blij is met zo’n enorm scorend, marktverschuivend marketingvehikel genaamd de Top 2000. Het speelt criticasters als Erik de Zwart in de kaart die terecht tegen Den Haag roepen dat dit markvervalsing is want véél te commercieel. Met publiek geld je commerciële tegenstanders kapot concurreren. Alsof een gesubsidieerd restaurant ineens naast McDonald’s ook hamburgers gaat staan verkopen. Maar als je met de programmering gaat zitten klooien omdat je je dan zo lekker divers kunt presenteren in politiek Den Haag is dat natuurlijk ook een voorbode voor weinig goeds: zet gewoon mensen die dat het beste kunnen op de beste plek. Een cabaretière ’s ochtends vroeg met een hitlijst? ‘Ohh wat dolletjes, hier is op nummertje 1764 dat keileuke liedje van The Beatles! Weet je hoe ze trouwens The Beatles in Frankrijk noemen? Les Beatles! Hihihi’.

Dat Stenders er niet bij is kun je gerust uitleggen als een voorteken dat hij binnenkort helemaal niet meer te horen is bij de NPO maar bij Talpa radio. Niet alleen met zijn podcasts maar ook met de Platenbonanza. De enige move die ze op korte termijn nog kunnen maken bij Radio Veronica en Talpa om de boel nog een beetje vlot te trekken en de baan van radiobaas Marc Adriani te redden. Het succes van de Top 2000 was toch altijd het sfeertje eromheen, met z’n allen. Zonder of met weinig publiek zal een hele aderlating worden. Benieuwd of de lijst, met een mix van presentatoren en discjockeys, niet een ratjetoe of lappendeken gaat worden waardoor je het gevoel krijgt iedere twee uur naar een andere radiozender te luisteren. Het publiek en het café is en was de verbindende factor.

Patrick Kicken


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Kicken op radio en zo – 115

 Is Radio 538 nog te redden? De laatste luistercijfers van afgelopen dinsdag bewijzen dat wat Lees verder

Kicken op radio en zo – 114

Kerst valt vroeg dit jaar bij Sky Staat bij jou de kerstboom al? Vanaf vandaag Lees verder

Kicken op radio en zo – 113

Het is eventjes stil rondom Rob Stenders. Maar niet voor lang meer. Van diverse kanten Lees verder

Kicken op radio en zo – 112

Nepotisme bij NPO Radio, deel zoveel Word je er ook zo blij van, die berichten Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x