RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo – 115

 Is Radio 538 nog te redden?

De laatste luistercijfers van afgelopen dinsdag bewijzen dat wat iedere radiokenner al sinds jaar en dag voorspelde: als Evers vertrekt is het over-en-sluiten voor het marktleiderschap van Talpa’s vlaggenschip Radio 538. Is het tij nog te keren? Kan nieuwbakken stationmanager Coco Hermans, onder leiding van haar boezemvriend Marc Adriani, met wat aanpassingen een verdere val tegenhouden? Laten we het station nog eens tegen het licht houden.

Natuurlijk verdienen ze bij Qmusic in Amsterdam alle lof dat ze zo hard aan het groeien zijn, maar zonder keeper op het doel bij de tegenpartij is het wel makkelijk scoren. En we moeten niet vergeten dat Q sinds kort weer een partij steunzenders erbij gekocht heeft in de randstad, bovenop het andere ‘regionale’ commerciële pakket in Limburg dat ze al een voorsprong geeft in die provincie. En natuurlijk de beste commerciële radiofrequentie in heel Nederland: de befaamde 100.7 FM. Ja, hun ochtendshow is dankzij Marieke Elsinga een hit, wat ik al eens duidde in RTL Boulevard. Maar het wordt hun door fouten op de Bergweg in Hilversum ook wel erg makkelijk gemaakt om de wedstrijd te winnen.

Laten we eens beginnen met de zéér discutabele tactiek dat Sky Radio vooral niet teveel luisteraars moet trekken, want dit zou ten koste gaan van 538. Geen eigen ochtendshow, bepaalde hits niet op rotatie, weinig marketingbudget. En wie denk je dat daar uiteindelijk van profiteert? Juist, Qmusic. Een beetje dom, zou Maxima zeggen. Maak daar toch gewoon een volwaardig radiostation van, waar je niet de live nieuwslezers wegbezuinigt en probeert te besparen op van-alles-en-nog-wat want ‘het is toch maar een non-stop zender’. Fout. Het is een van je sterkste wapens om Qmusic klein(er) te houden!

Had je destijds ervoor gekozen, om ondanks het niet arriveren van Mattie, met Wietze en een desgewenste andere sidekick de ochtendshow van Sky te lanceren, of Tim Klijn met de vaste sidekicks van Evers, dan had Qmusic nu niet zo florissant de vlag kunnen hijsen. Maar goed, we zouden het over 538 hebben. Die dus duidelijk niet profiteren van het ‘klein houden van Sky’. Dus stop je na de kerst hiermee en ga je er wél vol voor, door dit legendarische radiomerk óók de kans te geven weer uit te groeien tot een top drie station, met voldoende budget en mankracht. Die rekensom kun je nu, na het zakken van álle vier de Talpa radiozenders in de recente meting toch ook zelf wel maken op de Bergweg. Zeker nu thuiswerken de norm lijkt te blijven, is er meer dan ooit markt voor een strak non-stop station met leuke acties, een goeie feel maar geen onnodige geklets.

Dan toch naar 538. Laten we de dagprogrammering er eens bij pakken. Het idee om extra geklets en personality toe te voegen aan het toch al drukke gedoe overdag blijft dom, zeker in coronatijd waarin mensen zich minder verplaatsen dan voorheen. Een lunchshow met Wietze de Jager? Je zou de muzieksweeps veel langer moeten maken. Ook al doe je dat met deze deejays, dan nog mis je die lekkere doorluistering. Want dit zijn personalities, geen hitradio jocks. Kunnen die jongens niks aan doen, zij willen gewoon hun punt drukken en aanwezig zijn. Maar of het lekker wegluistert? Dit is commerciële radio, dat ze er bij NPO Radio 2 mee wegkomen iedere twee uur overdag een nieuw station en dito sfeer te lanceren betekent dat jij juist het tegenovergestelde moet doen, níet hetzelfde.

De grootste knauw bij 538 komt ook dit keer weer in het tijdvak van Coen en Sander. Als je het hebt over showstoppers dan zijn dit er wel twee. De hele tijd, minuten lang, ‘kaal lullen’ zoals we dat in vaktermen noemen. Niet eens de moeite nemen het tempo hoog te houden, nee, onze stemmen en interviewtjes zijn het belangrijkst. Die stiltes vullen we wel op met lachen, hahahaha, keihard lachen om elkaar. Dát zou het eerste moeten zijn wat kersverse Coco moet doen daar: deze twee eens bij de oren pakken en zeggen ‘wat zijn jullie nou eigenlijk aan het doen? elkaar aan het vermaken of de luisteraar?’. Ook weer ieder jaar hetzelfde trucje uit de kast halen genaam de Faamnaam, gaap gaap gaap. Ik zou me kapot schamen als ik wist dat ik dit zat te doen voor dát bedrag wat ik kreeg.

Conclusie: ja, Radio 538 is nog te redden, maar dan moeten er wel drastische beslissingen genomen worden. Niet alleen maar zitten te pielen aan de muziekmix, alhoewel ook belangrijk, maar zorgen voor gewoon een lekker station waar je je goed bij voelt om naar te luisteren. Stoere stationsacties waar mensen over praten. Weg met het kinderachtige gedoe van Oen & Anders. De dagen dat Evers de boel omhoog trok zijn voorbij. Wellicht ook eens tijd voor een andere station voice, geen arty farty reclamecampagnes meer, wél terug naar de tijd dat er nog over je station gepraat werd. Herinner je je de actie ‘538 moet in de ether!’ nog? Roep luisteraars op om bij Q, Radio 2 of 3FM in shows in te breken en ‘538 is beter!’ te roepen. De tijd van arrogantie is voorbij, het wordt weer knokken geblazen! Alhoewel ze dat bij 538 ook gedeeltelijk aan zichzelf te danken hebben door dit soort ondoordachte, megalomane radiouitzendingen nu bijna twee jaar geleden.. De prijs daarvoor betaal je nu.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Kicken op radio en zo – 113

Het is eventjes stil rondom Rob Stenders. Maar niet voor lang meer. Van diverse kanten Lees verder

Kicken op radio en zo – 114

Kerst valt vroeg dit jaar bij Sky Staat bij jou de kerstboom al? Vanaf vandaag Lees verder

Kicken op radio en zo – 112

Nepotisme bij NPO Radio, deel zoveel Word je er ook zo blij van, die berichten Lees verder

Kicken op radio en zo – 111

Ruud de Wild heeft groot gelijk Er gebeurt weer eens wat in radioland: Ruud de Lees verder

Kicken op radio en zo – 110

En nog steeds is er geen NPO Corona podcast Begin dit jaar, tijdens de eerste Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x