fbpx

RadioVisie

 • .
  .
TVV Sound

Kicken op radio en zo – 113

Het is eventjes stil rondom Rob Stenders. Maar niet voor lang meer. Van diverse kanten hoor ik dat zijn overstap van NPO Radio 2 naar Radio Veronica nog steeds speelt. Sterker nog: er wordt gefluisterd dat er deze week een klap op wordt gegeven. Ja of nee. Wel of niet. Stenders op 2 of Stenders op V. Ik zal bij deze proberen uit te leggen waarom het voor heel veel dingen goed is als Rob verhuist van het Mediapark naar de Bergweg in Hilversum..

Rob en ik waren een jaartje of twintig bevriend. Vanaf het moment dat hij me onder zijn vleugels nam bij 3FM, eind jaren negentig. Ik werkte voor de Tros maar al mijn initiatieven om te vernieuwen werden de kop ingedrukt daar. Terwijl Stenders het alleen maar leuk vond, iemand die zo brutaal was dat hij niet wachtte op de muziek van de platenmaatschappijen, maar het gewoon van internet plukte en hem zo de ene na de andere primeur bezorgde. Die vriendschap is een jaartje of twee geleden gesneuveld. Ik interviewde Rob op de meest hete dag van het jaar, hartje zomer, in zijn tuin in Almere. Maar hij had net dat gedoe achter de rug met die hele rechtszaak rondom het wel/niet doorgaan van zijn dagelijkse radioprogramma en hij was daar zichtbaar kapot van. Het laatste waar hij op zat te wachten was weer gedoe en dan rondom iets wat hij gezegd zou hebben in het video interview, van meer dan drie (!) uur.

Het gesprek heeft letterlijk tien minuten online gestaan bij radio.nl, waarna Rob me via de app voor rotte vis uitmaakte. Niet echt netjes. Ik had hem het interview namelijk gemaild vantevoren ter goedkeuring, maar blijkbaar had hij niet ontvangen of gelezen. Daar raakte we al een beetje in onmin met elkaar. Daarna kwam Rob ter oren dat ik wel eens achter de satirische website Het Knopje zou kunnen zitten, waarop iedereen, dus ook Rob, op humoristische wijze à la De Speld eventjes op de hak wordt genomen.

Ik zal niet ontkennen dat ik wel eens wat schrijf voor Het Knopje, maar ik ben zeker niet de oprichter. De volgende deuk in onze twintig jaar durende vriendschap. Rob beloofde me een nieuw interview op een later tijdstip maar zoals je begrijpt is dat er nooit meer van gekomen. En na het schrijven van deze column over Rob’s sabotage van het jaarlijkse kadootje aan de luisteraars van NPO Radio 2 De Top 2000 vorig jaar kerst was het over en sluiten. Je zou toch denken dat de man achter Shock Radio wel tegen een stootje kan, maar nee, das war einmal. Lange Tenen FM. Bon.

Een paar jaar terug, toen Rob al speelde met het idee om naar Radio Veronica te vertrekken heb ik zeker anderhalf uur met hem aan de telefoon gehangen om hem te overtuigen het niet te doen. Ik was zelf net verlost van het verstikkende pop/rock format met iedere dag dezelfde artiesten en vertelde hem dat hij er ook heel ongelukkig van zou worden. Maar nu denk ik er anders over: Rob is de enige die Radio Veronica nog kan redden. Nu de frequenties verlengd worden tot 2024 en het muzikale format bij VOO weer wat is verbreed is dit hét moment waarop hij Veronica nog kan omturnen. Het zou op zó veel fronten goed zijn dat Stenders nu naar Radio Veronica vertrekt. Even de feiten op een rijtje:

 • De radiocarrousel komt weer in beweging. NPO opperindiaan Jurre Bosman kan eindelijk zijn belofte waarmaken en een vrouw in de dagprogrammering plaatsen bij NPO Radio 2.
 • Het hele deejayteam van Veronica krijgt een boost. Dennis Ruyer, inmiddels ook aardig bevriend geraakt met Stenders, zal nét wat beter zijn best doen vanaf 16:00 uur als zijn held Rob voor hem zit.
 • Stenders is een verbinder: in zijn tijd bij 3FM nam hij niet alleen mij onder zijn hoede, maar verbond hij de hele dagprogrammering. Van Henk Westbroek tot Rob van Someren, hij maakte er één club van.
 • Voor heel Talpa Radio is het goed als Stenders komt. Het is eindelijk, na een flinke tijd van tegenslagen, een oppepper voor de hele club.
 • De kans dat Gerard Ekdom bij Talpa en Radio 10 blijft komend voorjaar wordt ook groter: Gerard kijkt ook tegen Rob op, niet voor niets stond hij jarenlang zijn CD kast af te stoffen en opnieuw te ordenen in Almere.
 • Het hele medium radio krijgt weer een boost als Stenders naar Talpa vertrekt: dit gaat alle nieuwsmedia halen, wat weer mensen op het idee brengt om niet alleen Veronica weer eens te proberen maar uberhaupt radioluisteren.
 • Bij NPO Radio 2 zullen er ook luisteraars zijn die het een verademing vinden als Rob vertrekt.
 • Hij kan voor Talpa weer wat muziekgerelateerde dingetjes gaan doen op TV. Een popquizje bij Veronica op TV, of samen met zijn vriend Ekdom op 6.
 • Het publieke (!) NPO Radio 2 klinkt weer wat minder commercieel, aangezien één van de grote sterren uit de dagprogrammering vertrekt.
 • In het podcastplatform Juke wordt naar verluidt geen euro extra meer gestoken dus de kans dat hij daar rijk van gaat worden is nihil. Bij Veronica kan hij, mits goed onderhandeld met zijn vriend Marc Adriani, eindelijk weer eens gaan cashen, wat ook lekker is voor zijn oude dag.
 • Hij kan mensen die hij talentvol vindt aan een baantje helpen on-air bij Veronica en zijn protegé Martijn Muijs eindelijk verlossen van het eeuwige gezit op de reservebank.
 • Rob kan eindelijk zijn ergernis over het muzikale beleid bij NPO Radio 2, inclusief de gekozen TopSong naast zich neer leggen.
 • Hij hoeft Ruud de Wild niet meer onder ogen te komen, die naar verluidt in het verleden wel eens een mailtje naar zijn baas gestuurd heeft toen hij twee minuten uitliep in plaats van het tegen hemzelf te zeggen.
 • In plaats daarvan werkt hij samen met mensen waar hij nu toch al wekelijks mee aan de telefoon hangt: Wilfred Genee, Dennis Ruyer, Maurice Verschuuren, Martijn Muijs, Ekdom en vele, vele anderen. Het zal de sfeer op De Bergweg goed doen.
 • Zijn manager Florent Luyckx verdient weer een aardige duit en de positie van Rob’s buddy Marc Adriani als Talpa radiobaas is ook weer wat verstevigd, waardoor hij hopelijk meer vertrouwen krijgt om naast Veronica ook 538 weer op de rit te krijgen.
 • Als je het niet doet zit je over een paar jaar bij NPO Radio 5, een club waar je helemaal niet tot je recht gaat komen, zie het falen van Van Inkel daar.
 • Als je dat Bonanza gebeuren een keertje zat bent en meer wil praten dan platen draaien en Wilfred Genee het over een half jaar toch te zwaar vindt, dagelijks ochtendradio in combinatie met TV, dan kun je moeiteloos naar de ochtend verhuizen. Gaat je bij 2 niet meer lukken.
 • En last but not least: nu kan Rob eindelijk eens bewijzen of hij het in huis heeft een heel commercieel station op sleeptouw te nemen. De positie die hij nu heeft bij NPO Radio 2, als souffleur van zenderbaas Peter de Vries begint ook wat belegen te worden.

Ook al voeren we geen telefoongesprekken meer tot in het holst van de nacht, nog gun ik je het beste Rob. Doe het. Zeg ja deze week tegen Talpa. Vergeet al die roddels over ´John de Mol die zich bemoeit met iedere plaat die hij hoort op een van zijn zenders´. Ga naar Radio Veronica. Het zal je carrière en je leven een enorme boost geven. En de radiowereld ook. De carrousel staat al té lang stil. Het wordt tijd dat er beweging in komt. Je kunt nog wel tot je 65e bij de marktleider werken: het maakt je lui. Zet je tanden weer eens ergens in. En herstel het meest legendarische radiomerk van Nederland in zijn waarde: fuckin’ Radio Veronica! Je bent de enige van statuur die het nog kan. Anders is het over.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 112

Nepotisme bij NPO Radio, deel zoveel Word je er ook zo blij van, die berichten Lees verder

NPO Radio 2: Sidekicks weg bij Ruud de Wild (video)

Geen Cielke Sijben (foto bovenaan - midden) en Thijs Maalderink (foto bovenaan - rechts) meer Lees verder

Kicken op radio en zo – 111

Ruud de Wild heeft groot gelijk Er gebeurt weer eens wat in radioland: Ruud de Lees verder

Kicken op radio en zo – 110

En nog steeds is er geen NPO Corona podcast Begin dit jaar, tijdens de eerste Lees verder

Kicken op radio en zo – 109

Waarom Rob Stenders naar Radio Veronica gaat Op tijd iets melden bij Radio Veronica daar Lees verder

Kicken op radio en zo – 122

Rellende jongeren, mede de schuld van een falend 3FM Ja ik geef toe dat dit Lees verder

Kicken op radio en zo – 121

Gerard Ekdom blijft bij Radio 10 Het was de vraag die iedereen bezig hield aan Lees verder

Kicken op radio en zo – 120

Dit worden de grote radiotransfers in 2021 Ik heb even de eerste tien dagen van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Duitsland: hr3 start ochtendshow van zes uur (audio)

Het is vandaag 17 november… 1978 (audio)

Het radiodagboek van 17 november – 320 (audio)

Sluiten