RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo – 65 (video)

Kaj van der Ree, niet de enige

Het is me nu al het jaartje wel he? De ene na de andere BN’er legt het loodje en Kaj van der Ree, o.a. deejay bij 3FM, zou foto’s van zijn pielemuis aan minderjarige meisjes hebben gestuurd. Hup, van de zender. En van het YouTubekanaal van RTL. Maar is hij de enige?

Mag ik je er even aan herinneren hoe oud de toenmalige vriendin van Giel Beelen was toen hij haar leerde kennen? Nee, geen 13 of 15, maar een 17 jarig fotomodel. Hij 30. Ook vies. En volgens de letter der wet gewoon minderjarig. Hij kan van geluk spreken dat het twaalf jaar terug gebeurde, voor #metoo, Kevin Spacey en ‘de onderste steen zal bovenkomen’. Giel deed er flink krampachtig over. Het gonsde van de geruchten, haalde de Telegraaf en Spits maar hij durfde het pas te bevestigen toen ze 18 werd. En nu maar foto’s van zijn ontblote bovenlijf posten op Instagram, vanuit de sportschool.

Wat zou hij nog meer op Insta, Snapchat en TikTok uitspoken? Kan ik natuurlijk niet hard maken, maar ook dat werpt vraagtekens op. Stop daarmee Giel, je zet jezelf voor schut met die ijdeltuiterij. Je bent een vent van boven de 40 die bij een bejaardenstation werkt, geen influencer van 18, hoe graag je dat ook wil. Om over je uitspraken na de Michael Jackson documentaire maar te zwijgen. Allemaal niet handig.

Ik snap dat je nu denkt ‘ah Kicken heeft iets recht te zetten met Beelen en daarom schrijft hij dit’. Toch is dit maar een voorbeeld en Giel nou eenmaal de bekendste. Het is van de gekke dat stationmanagers niet veel alerter zijn op het gedrag van hun sterren online. Matcht het wel met de beoogde doelgroep of mogen jocks daar maar een beetje doen waar ze zin in hebben? Pas als het misgaat, zoals met Daniël Lippens op Twitch of nu Kaj van der Ree trekken ze aan de rem en wordt er geschorst of ontslagen.

Stel vantevoren duidelijk een richtlijn op wat je van iemand verwacht op social media. Direct contact met luisteraars of via een producer? De hele dag selfies? Of waardevollere dingen als info over artiesten of de band met je luisteraar versterken door hem of haar in het zonnetje te zetten, niet jezelf. Ik durf hier keihard te beweren dat het gedrag van Beelen op internet, wat de grenzen van ijdelheid aardig oprekt, averechts werkt bij luisteraars van zijn leeftijd. En dus indirect effect heeft op de luistercijfers. En dit geldt eigenlijk voor veel jocks bij 3FM, QMusic & Talpa Radio.

Ze hebben het online alleen maar over zichzelf de hele dag. Kijk eens hoe belangrijk ik ben. Hoef je op de radio niet te proberen. Wat ik eens hoorde van een manager is ‘ze moeten zich on-air al aan zoveel dingen houden, zoals een playlist en stationsacties, dat we ze online de vrijheid geven’. Ja, totdat het misgaat. Praat daar vantevoren over, het zal ze allicht alerter en bewuster maken van hun acties. In postings, messaging, stories en livefeeds.

Wat Kaj van der Ree deed kan natuurlijk niet en dat hij daardoor nu zijn hele carriere aan gort ziet gaan is zuur. Maar we zouden ze de kost eens moeten geven, discjockeys die na een paar uurtjes draaien nog eventjes de auto parkeren in een donker steegje om dat meisje wat Despacito kwam aanvragen even op een inwendig onderzoek te trakteren. Leeftijdsverschil telt op zo’n avond niet of nauwelijks, ster zijn wel.

En dan gooi ik het volgende ook maar in het luchtledige: er gaat al jaren een gerucht over een niet nader te noemen discjockey die het nodig vond om zo nu en dan eens wat druppeltjes GHB in een drankje te doen, zodat de aanwezige stagaires nét wat toegeeflijker zouden worden. Of ik namen ga noemen? Nee natuurlijk niet, voordat je het weet heb je Peter R. de Vries op je dak, of een of andere advocaat. Ik wil hiermee alleen maar aantonen dat het hele #metoo verhaal niet beperkt blijft tot de film-, theater- en tvwereld. Kan ook bijna niet anders, in zo’n seksuele business als muziek & radio.

Na het kijken van de documentairereeks ‘Surviving R. Kelly’ op Videoland, waarin slachtoffers en hun familieleden aan het woord komen, viel me trouwens nog een anekdote in. Een vrouw waar ik een tijdje terug verkering mee had wist me te vertellen dat een andere beroemde R&B zanger net zo’n viespeuk is. Ze werd backstage gehaald met een vriendin door een bodyguard en moest en zou met de zanger in kwestie naar de hotelkamer om hem daar van een orale versnapering te voorzien.

Na afloop gauw tandenpoetsen en hup, terug de concertzaal in. Als dit waar is zal het heus niet de enige keer zijn en zal ook dit heerschap zich bij het haardvuur wel eens afvragen ‘wat als ik dadelijk de volgende ben waarvan dit soort dingen aan het licht komen?’. Ik zit te wachten tot de dag dat dit gebeurt.

Dat is wat ik wel een beetje tegen dit soort ‘publieke executies’ heb. Iemand is al ten dode opgeschreven en kan zijn goede naam vaarwel zeggen. Terwijl we ook bij Kevin Spacey zagen dat het uiteindelijk niet tot een veroordeling leidde. Iets wat in een rechtsstaat nog altijd het juiste middel is om iemand te straffen. Niet bij voorbaat al kapotmaken, want ‘waar rook is, is vuur’. Dus bij deze trek ik het gewijs met het vingertje uit deze column ook weer in.

Giel is geen viespeuk of ijdeltuit, hooguit in een midlife crisis. De GHB deejay bestaat niet, net als die seksverslaafde R&B zanger. Allemaal maar geruchten en dat half jaartje verschil van Beelen’s toenmalige vriendin zien we door de vingers. Maar o wee als die meiden die tijdens de hoogtijdagen van de Drive In Shows Meatloaf, Spice Girls, Usher of Despacito aan kwamen vragen een boekje open doen.. dan is het binnenkort de halve dag nonstop bij heel veel zenders.

Overigens is dat voor Giel niks nieuws, je geslachtsdelen ongevraagd tonen aan mensen. Hij deed het in 2004 al op PinkPop, toen hij de Sugababes naakt aankondigde, op het podium, voor een vol veld, waar aardig wat tienermeiden stonden. Zo’n beetje in dezelfde jaren dat hij zich live op de radio liet bevredigen tegen betaling. En lachen dat we deden met z’n allen! Dan kan Gerard Ekdom eind vorig jaar wel roepen in een interview dat we aan het vertrutten zijn en niks meer mag, ik ben toch blij dat we deze infantiliteit en vrouwonvriendelijkheid achter ons hebben gelaten.

Patrick Kicken

Kaj over Giel, eind 2017, tijdens ‘The Roast’ op Comedy Central. Je gaat de teksten van hem toch anders interpreteren:


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo (64)

Tom Mulder en De Oude Garde Op deze plek had een lofzang kunnen staan voor Lees verder

Kicken op radio en zo (63)

Timur en Mark op 3FM, gaat het werken? Ik probeer het echt hoor, een positief Lees verder

Kicken op radio en zo (62)

Stenders haat hitlijsten Paniek in de tent: Rob Stenders kapt tijdens zijn uurtjes van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 61 (video)

Evers als invaller Wat een succes, Edwin Evers tijdens de Top 4000 op Talpa’s Radio Lees verder

Kicken op radio en zo (60)

538 DJ Daniël Lippens, gesjeesd en geschorst Wat gebeurt er toch allemaal daar bij dat Lees verder

Kicken op radio en zo (59)

Over honderd jaar radio Nou dat was me het feestje wel he? Honderd jaar radio. Lees verder

Kicken op radio en zo (58)

Extreme stress bij deejays Als iemand een been gebroken heeft, doen we daar niet moeilijk Lees verder

Kicken op radio en zo (57)

De ondergang van 538 Iets wat door velen al werd gevreesd toen het vertrek van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x