Kicken op radio en zo – 11 (video) De veejay moet terug!

Leestijd: 4 minuten

Grote Inspiratiebron

Vol weemoed las ik het bericht op Radio.NL dat het al meer dan 21 jaar geleden is dat Veronica’s Call TV niet meer te zien was in de late avond en nachtelijke uren. Wat heb ik toch zitten genieten als 19 jarige jongen van Mike Starink, Jasper Faber, Jessica Broekhuis, een jonge Carlo Boszhard en nog vele andere talenten.

Voor mij in die tijd, naast Edwin Evers in de ochtend op Power FM, een grote inspiratiebron. Het was, zeker in die beginjaren, goede radio op TV. Maar dan niet zoals nu, dat wij radioluisteraars toevallig ook een kijkje in de keuken mogen nemen, nee rechtstreeks, een op een.


Lees verder onder de advertentie


Niet in zichzelf starend

Je voelde je direct aangesproken door de presentatoren, die allerlei fratsen uithaalden. Zo speelde Mike Starink graag met de camera, door er steeds naar toe en dan weer weg te lopen. Beetje zoals een goeie radiodeejay ook zijn intonatie en volume van zijn stem aanpast.

Later kregen we natuurlijk het ook al ter ziele gegane TMF, The Music Factory, waarbij je je als kijker ook vaak betrokken voelde bij wat de veejay tegen je zei. Sterker nog, ver daarvoor was Jeroen van Inkel, zittend achter een bureau, te zien terwijl hij de nieuwste clips uit de Top 40 aankondigde. Ook prachtig om te zien. Niet in zichzelf starend zoals menig radiodeejay, nee in de camera.

Directe communicatie

Als radio de komende twintig jaar nog wil overleven en jonge luisteraars aan zich zal willen binden, dan zou het geen gek idee zijn nog eens een paar oude uitzendingen van TMF, Call TV en de Top 40 met Van Inkel, Nieuwenhuize en De Zwart terug te kijken. Die directe communicatie van de veejay met de kijker is nu vaak ver te zoeken als we radio op TV zien.

Waarom niet eens experimenteren met een programma waarbij we de rollen omdraaien; de jock staat in een TV studio, voor een groen scherm waarop mooie achtergronden te zien zijn of foto’s die bij het onderwerp passen.

Niks van een blaadje

Hij of zij praat rechtstreeks tegen de kijker in plaats van schuin kijkend naar zijn sidekick en is simultaan op TV / YouTube of een ander liveplatform te zien én op de radio te horen. Het dwingt een jock ook na te denken van tevoren wat hij/zij gaat zeggen, niks voor te lezen van een blaadje maar gewoon spontaan, in de camera, zijn enthousiasme te laten blijken over de muziek die hij draait of het onderwerp dat hij behandelt.Ook met (live) bellers zou dit geen probleem moeten zijn. Waarschijnlijk ga je er ook nog natuurlijker en echter van klinken, want geen koptelefoon op, geen vrolijk muziekje op de achtergrond, geen vette soundprocessing, nee gewoon als mens boeiend proberen te zijn en je punt te maken.

Crossmediaal denken

Het doet me een beetje denken aan de gekke Duitser die ’s nachts altijd te zien was bij de WDR, met zo’n headset op. Damian of Domian heet ie. Ook op radio en tv tegelijk te horen, in de nacht, met een hele intieme manier van presenteren en vol goede adviezen voor zijn bellers.

Andersom zou het geen gek idee zijn om het programma Voetbal Inside gewoon ook uit te zenden op de radio. Zou met Jinek of Pauw ook kunnen. RTL Late Night idem. Dát is crossmediaal denken. Luisteraars snakken naar goede, nu nog ontbrekende talk radio.

Kijk IN de camera

We denken nu nog te vaak andersom; hoe maken we radio interessant genoeg om ook naar te kijken. Visual radio. Nog zo’n uitgekauwde, nietszeggende term. Maak interessante televisie die ook leuk is om naar te luisteren!

Bij een station als SLAM! zou het een goed idee zijn om dit eens te introduceren. Igmar, sta op uit die luie stoel, zet je koptelefoon af, laat de techniek aan iemand anders over en kijk IN de camera in plaats van naar je monitor of sidekick! Moet je eens kijken wat er met je carriëre en following gaat gebeuren.

Een superster worden

Ik ben een oude, te dikke radiodeejay zonder swag, swing en hippe kleren, mij moet je dat niet meer laten doen. Jij hebt alles in je om bij de jeugd een superster te worden. Maar dan moet je wel uit je veilige rol van deejay kruipen.

Je krijgt gewoon een beetje visagie van tevoren, een mooi gesponsord klokkie, gaat staan in een mooi uitgelicht decor en je bent tegelijk op FM, DAB+, YouTube, Twitch, Facebook, Instagram én Slam TV te zien en te horen. Jij kunt een hele nieuwe generatie luisterkijkers aan je binden! Je bent onze laatste hoop Igmar, laat ons niet in de steek!

Conclusie:

Spreek je luisteraars niet alleen aan, kijk ze ook aan! Met in je achterhoofd Mike Starink, die het in de jaren 90 al deed. Wij luisteraars zijn het zat maar gewoon voor lief genomen te worden zonder dat we ons écht aangesproken voelen.

Patrick Kicken – (maart 2017 – radio.nl)

VERONICA Call TV Kerstmis 1995

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo (10) Vloggers kill the radiostars? Iets van waarde Paniek in radioland. 'We moeten vloggen!' hoor je veel deejays tegen hun producer roepen. 'Snel, koop een camera en loop de hele dag achter me aan om mijn intere...
Kicken op radio en zo (9) Radio is een vak! Een grondige basis Weet je wat mij soms wel eens tegenstaat van radio? Dat het niet gezien wordt als vak. Dat je er gewoon maar inrolt, via een gezamenlijke kennis of omdat je h...
Kicken op radio en zo (8) Stemberscherming Een superstem Iets wat me steeds meer opvalt in radioland is dat stemmen overal en nergens te horen zijn. Deejays van de landelijke radio zijn de voiceover van een tv-zender, ni...
Kicken op radio en zo (7) ‘Guilty Pleasures’ Radio in je bloed Afgelopen woensdagmiddag. Een zwembad. Met daarin een paar volwassenen, een paar kinderen en ik. En loeihard Radio 10 uit de speakers. Althans, dat dacht ik. I...
Kicken op radio en zo (6) ‘Gasten in je radioshow’  Lekker makkelijk Wat mij steeds meer opvalt op de Nederlandse radio is dat het weer helemaal hot & happening is om op frequente basis gasten uit te nodigen in je radioshow. ...
Kicken op radio en zo (5) To Make Great Radio Doorschuiven Eén van de grote uitdagingen in het verder professionaliseren van de radiowereld in Nederland is natuurlijk het opleiden van gedegen krachten die goed beslagen ten ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder – 38 (video)
De Playa Papers 8 (audio)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 32 (video)
Nostalgische column Hans Knot – 36 (audio)
De Coverack Dossiers – 16 (video)
Plaatje maar weer – 27 (video)
Sluiten