fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 108

Geld voor airplay, waarom niet?

Ook al blijven we het allemaal massaal ontkennen, we zitten aan de vooravond van de grootste recessie in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Met dank aan dat verdomde Coronavirus, wat nog lang niet weg is. Dit gaat natuurlijk ook enorme gevolgen hebben voor de radioindustrie, nog veel meer dan nu het geval is. En nood breekt wetten. Laten we eens onderzoeken hoe radiostations in 2021 overeind kunnen blijven.

Regionale commerciële radio. Er is in veel provincies weinig van terecht gekomen. Leuke initiatieven als Star FM in Limburg, 8FM en Puur FM in Brabant: inmiddels allemaal opgekocht door landelijke zenders als Qmusic en Radio 10 die daarmee kunstmatig hun marktaandeel de hoogte in duwen met ‘regionale edities’. De regiozenders die ieder dubbeltje zelf moeten verdienen en wel nog het hoofd boven water houden moeten al jaren kunst- en vliegwerk uithalen om uberhaupt nog te kunnen uitzenden.

Wat heb ik me toch ook vergist in september 2016, toen ik vertrok bij Veronica en dacht wel te landen bij een leuke regioclub. Nergens geld. Ja je mag radio komen maken, maar dan moet je je eigen sponsor meebrengen. En dat was nog lang voordat Nederland in de rode cijfers dook door corona. Maar er is hoop! Er kwam mij een verhaal ter oren dat het commerciële RadioNL (beginnende) Nederlandse artiesten een plekje op hun playlist biedt tegen betaling. Als het klopt: Briljant! Waarom doen niet meer stations dat? TV Oranje op de kabel schijnt zo’n zelfde systeem te hanteren.

De zendtijd van Mental Theo op Slam FM een jaartje of vijftien terug, op primetime 16-18u, was naar verluidt ook ingekocht door hemzelf, in ruil voor volledige vrijheid in zijn show en ter promotie van zijn optredens. Bij BNR NieuwsRadio kopen bedrijven zich ook in bij diverse uren radio en bij iedere Nederlandse radiozender is er natuurlijk reclame in de vorm van commercials. Waarom niet een stapje verder gaan daarmee? Jong (rap/r&b) talent dat wil doorbreken kan, al dan niet gesponsord door rijke ouders, een plekje kopen op de playlist bij Wild FM Hitradio. Het idee wordt helaas (nog) niet breed gedragen bij de club waar ik twee uurtjes in de week op vrijdagavond m’n ding doe maar eigenlijk is dat raar. Radiozenders betalen een godsvermogen om uberhaupt uit te kúnnen zenden, waarom wordt die zendtijd dan niet op álle mogelijke manier verkocht?

We kennen allemaal het gerucht van ‘die ene gekochte alarmschijf’. Iets met een zanger uit Volendam met een baard die naar huis aan het zeilen was. Als lid van de 3FM muziekredactie heb ik ook genoeg reisjes aangeboden gekregen als ik m’n best maar deed om die ene track 3FM MegaHit te laten worden. En hoeveel hits zijn er niet geboren terwijl de deejay en muzieksamensteller samen met de platenplugger in z’n blootje bij seksclub Boccaccio in Laren aan het buikschuiven waren. Waarom dit niet in de openbaarheid halen en gewoon dertig plays van een bepaalde track aan te bieden voor een X bedrag. Je wil dat de artiest ook langskomt in de ochtendshow? Prima, komt er een bedrag bovenop.

Een mens houdt niet van verandering. Maar de wereld verandert in rap tempo, zeker als dadelijk de werkloosheid omhoog schiet en bedrijven hun reclamebudget inkrimpen. We zullen moeten kijken naar nieuwe inkomstenbronnen. Je zoon is radiodeejay en wil een uurtje (landelijke) radio maken? Prima, vrijdagnacht 02:00-03:00 uur, vijftienduizend euro. Bij festivals betalen de ouders ook grote bedragen om hun zoon op de mainstage te krijgen. Zo betaalden de pa en ma van Hardwell ooit de TV campagne voor zijn bubbling mix cd’s, zodat Free Record Shop ze inkocht. Heeft zich toch wel terugbetaald later of niet?

Misschien moet het Commissariaat voor de Media ook maar eens met zijn tijd meegaan en in-program advertorials toestaan, waarbij de jock gewoon, net als in een podcast in zijn eigen stijl linercards voorleest van de sponsors, al dan niet afgepingeld. Bij influencers op instagram en youtube kan het állemaal, in TV series zit volop product placement, op TikTok kopen platenmaatschappijen virals, bij de radio: neeeeee.

Locatieuitzendingen tegen betaling vanuit die nieuwe Hornbach om de hoek, een uurtje requests op de zender die tegen opbod aan een bedrijf verkocht worden, veel meer stationsmerchandise online te koop: in Amerika is het al jaren gemeengoed. Maar in Nederland lijkt er bijna iets vies aan écht commercieel te worden als radiozender. De publieke omroep is half commercieel en de commerciële omroep half publiek. Laat het nou maar gewoon eens gebeuren: ga ervoor, wordt écht commercieel nu het broodnodig is.

RTL4 verkoopt ook haar zendtijd op zondagmiddag, de hele RadioFabriek van YPCA is een online verkoopmodel, nu de Nederlandse landelijke- en regionale commerciële radio nog. Gooi die kassa verder open en ga meer geld verdienen! De tijd van ‘dat moeten we niet willen’ is voorbij. Cashen in plaats van verder bezuinigen met extra ontslagen om eerdere winsten wederom te behalen.

Patrick Kicken


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 107

De naäpers in radioland Maandag is het zo ver, dan start Talpa’s Radio 10 weer Lees verder

Kicken op radio en zo – 106

Dat gebedel om stemmen De zomer is voorbij en dat betekent dat discjockeys, podcasters en Lees verder

Kicken op radio en zo – 105

Het mislukte huwelijk van Veronica en Giel Vrijdag jongstleden was het zo ver. Iets wat Lees verder

Kicken op radio en zo – 104

De ochtend van Veronica, het mag niks kosten Nou, gisteren donderdag om 06:15 uur kwam Lees verder

Kicken op radio en zo – 103

Corona bij 3FM en ander non-nieuws Het leek me leuk om eens een beetje van Lees verder

Kicken op radio en zo – 102

Veronica Inside, de nieuwe ochtendshow De grote vraag die radioland nu bezig houdt is: wie Lees verder

Kicken op radio en zo – 101

Martijn La Grouw, te oud voor de ochtend van Slam! De zomervakantie is voorbij dus Lees verder

Kicken op radio en zo – 100 (video)

538, Barend van Deelen en de cancel-cultuur Het is weer zover. Een DJ van Radio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Bestuurswissel bij Radio Pallieter zinde ZinFM niet

Het is vandaag 20 oktober… 1978 (audio)

2011: Bart Suy wordt vaste verkeersstem

Sluiten