fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo – 106

Dat gebedel om stemmen

De zomer is voorbij en dat betekent dat discjockeys, podcasters en andere sterren weer de hulp gaan inroepen van luisterend en kijkend Nederland. Stem op mij, stem op ons, help ons, stem stem stem klinkt uit het vele (digitale) kelen. We zitten midden in de aanloop naar de Dutch Podcast Awards van BNR, de RadioFreak Awards, de Televizier Ring aanstaande donderdag en de Online Radio Awards aanstaande dinsdag. Is de media industrie werkelijk geholpen hiermee of is het toch vooral om het ego van de maker(s) eventjes lekker te laten glimmen?

Ik kan het me nog goed herinneren. Het was ergens halverwege 2011 dat Nieuwe Revu een wedstrijd uitschreef wie de populairste radiodeejay op dat moment was. Ik dacht laat ik eens gek doen. Ik stuurde één mailtje aan mijn mailinglijst, die ik sinds de hoogtijdagen van kicken.com in de nineties nog had. En jawel hoor, telefoontje van De Revu. Ik was het geworden. De populairste. Terwijl ik op dat moment niet eens op de radio was en met een burn-out thuis zat. Toen ze me vroegen om commentaar heb ik eerlijk gezegd hoe ik het gedaan had. Ik zei ‘ik denk dat het komt omdat mensen jarenlang grappige dingen van me kregen met de mail, dat ze dachten, laten we eens wat terug doen’. ‘Je was wel erg bescheiden’ zei m’n toenmalige radiobaas. Wat een farce dacht ik nog.

In 2005 was het helemaal leuk. Ik was door de marketingafdeling naar voren geschoven bij een of andere awardwedstrijd in Bob’s Saloon. Won ik ineens de ‘populariteitswedstrijd’, handig, want ik was net begonnen in de ochtend en het leverde toch weer wat pers op. Nog steeds geen idee hoe ik aan die prijs gekomen ben. Ligt het nou aan mij of begint dat gebedel om stemmen tegenwoordig krankzinnige vormen aan te nemen? Commerciële zenders die oproepen om naar een publieke website te gaan, er zelfs spotjes voor laten lopen of de luisteraar er dagelijks mee lastig vallen ‘dat ze toch vooral op hun moeten stemmen hoor!’. Wat is zo’n prijs nou waard als het alleen maar gaat om wie het hardste schreeuwt en bedelt?

Ja er is een vakjury die een voorselectie maakt, maar hou het daar dan ook bij. Net als bij de Zilveren Reissmicrofoon (radio) of de Nipkow schijf (tv). Of De TV Knollen woensdag. De luisteraar en kijker geeft al lang door wat hun favoriete programma is door er wel of niet naar te luisteren of kijken. In plaats daarvan worden we ongeveer de helft van het jaar platgebombardeerd met een luide roep om steunbetuigingen. ‘Ja maar als je het niet doet, maak je sowieso geen kans! Iedereen doet het!’ zeggen de genomineerden dan. Nou dat hoeft niet hoor. Vorig jaar was ik met een van mijn podcasts ook genomineerd voor een Dutch Podcast Award. Toegegeven, ik heb de audioboarding die ze me stuurden (‘Deze podcast is genomineerd voor een Dutch Podcast Award’), voor een of twee podcasts geplakt, omdat ik het wel geinig vond dat ze me een gratis jingle stuurden, maar dat was het dan ook.

Heeft nou niemand door dat het BNR ook gewoon om extra traffic en free publicity te doen is? En om nog wat meer een claim op het fenomeen podcasts te leggen? En we weten toch allemaal dat diegene met de meeste (jonge) volgers op social media deze of welke prijs dan ook gaat winnen, kom op zeg. Het zegt helemaal niks over de kwaliteit van de radioshow, podcast of het aantal luisteraars. Of zijn we vergeten welk tv-programma vorig jaar de gouden radioring heeft gewonnen?

Bij de Online Radio Awards, waar deze website Spreekbuis mede organisator van is, is iets soortgelijks aan de hand. KINK, een station dat ook gewoon via DAB+ te ontvangen is, is ineens een online radiostation en genomineerd voor een prijs. Ferry Maat maakte er zich terecht druk om op zijn Facebookpagina, oneerlijk vindt hij want hij bereikt met zijn Soulshow Radio natuurlijk niemand in de ether. Op z’n minst eigenaardig. Bij FunX gingen ze recent gewoon een prijs verzinnen om nog een beetje op de Akwasi hype mee te liften. Het ergste van dat gebedel om stemmen en het verzinnen van prijzen is dat het natuurlijk op den duur helemaal niks meer waard is en nergens meer voor staat.

Als je weet dat achter de schermen bij de Gouden RadioRing ook meestal een-tweetjes gesloten worden tussen de vertegenwoordigers van de diverse radiozenders bij de nominaties dan kun je niet anders dan je schouders ophalen bij het zoveelste uitreikingsmomentje. En de stemmers maar volop bellen of sms’en naar een betaalnummer van de publieke omroep. Het is toch iets om je de ogen voor uit je kop te schamen. De luisteraar over het algemeen al niet zo serieus nemen, maar als het even uitkomt, hem of haar wel voor je karretje proberen te spannen om nog even lekker te kunnen shinen. De oplossing? Laten we de rollen omdraaien. Luisteraars mogen bepalen wie ze niet meer op de radio willen horen, in plaats van iedere dag maar iemand in hun oren geduwd krijgen waar ze niet veel mee op hebben. 

Of: laten we eens een prijs uitreiken aan die luisteraar die de leukste input voor een radioshow heeft gegeven, het leukste telefoontje pleegde dat daarna viraal ging, zoals zo vaak bij Frank Dane als bij Wietze op Radio 538. Of die ene keer dat Frank van der Lende grappig was, ook dankzij een luisteraar. Dát zijn de mensen die een prijs verdienen, niet jij. Ere wie ere toekomt! Welke ster durft er bij de uitreiking van het zoveelste nietszeggend plastic stukje egoprut het ding in stukken te smijten en te zeggen ‘aan deze schijnvertoning doe ik niet meer mee!’. Bram Krikke? Dennis Schouten? Johan Derksen? Kom op mannen, jullie kunnen deze narcistische vorm van zelfbevlekking veranderen.

Patrick Kicken


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 105

Het mislukte huwelijk van Veronica en Giel Vrijdag jongstleden was het zo ver. Iets wat Lees verder

Kicken op radio en zo – 104

De ochtend van Veronica, het mag niks kosten Nou, gisteren donderdag om 06:15 uur kwam Lees verder

Kicken op radio en zo – 103

Corona bij 3FM en ander non-nieuws Het leek me leuk om eens een beetje van Lees verder

Kicken op radio en zo – 102

Veronica Inside, de nieuwe ochtendshow De grote vraag die radioland nu bezig houdt is: wie Lees verder

Kicken op radio en zo – 101

Martijn La Grouw, te oud voor de ochtend van Slam! De zomervakantie is voorbij dus Lees verder

Kicken op radio en zo – 100 (video)

538, Barend van Deelen en de cancel-cultuur Het is weer zover. Een DJ van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 99

Waarom Q de wedstrijd aan het winnen is 31 augustus, niet alleen de datum dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 98

Van Menno naar Coco bij 538 Het gaat sinds het vertrek van Evers niet goed Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 6 oktober… 1977 (audio)

2009: Verdwijnt de radioverkeersinformatie?

Het radiodagboek van 6 oktober – 278 (video)

Sluiten