RadioVisie

  • .
    .

Kicken op radio en zo – 105

Het mislukte huwelijk van Veronica en Giel

Vrijdag jongstleden was het zo ver. Iets wat al een jaar of twee gonsde en waar Giel regelmatig zelf de spot mee dreef (op de laatste vrijdag van de maand roepen ‘dit was de laatste’) is dan toch gebeurd: het moeizame huwelijk tussen Beelen en Radio Veronica werd ontbonden. De boedel werd verdeeld. En Giel zwaaide af met piepende bandjes, zijn harnas achterlatend. Waar ging het mis en wat kunnen we daarvan leren?

Ook ik was blij voor mijn oude cluppie waar ik toch twaalf jaar ziel en zaligheid in gestopt heb toen Giel in de herfst van 2017 aan boord kwam bij Veronica. Het was zelfs een persalarm bij het ANP. Dat belooft wat, dacht ik nog toen. Het station werd weer geleid door de man die ook de succesjaren van Radio Veronica mede veroorzaakt had (6,5% marktaandeel), Uunco Cerfontaine. Kon niet meer misgaan dacht ik nog. Toch rommelde het al een beetje achter de schermen. De rest van de jocks was bij de overname door de Talpa Radiogroep van Veronica & Sky beloofd dat het station een soort 538 uit de 90’s zou worden. Met de lekkere (dance) kneiters van toen. Vergezeld door de stemmen van Van Nieuwenhuize, Ruyer en Klijn zou je dat gevoel weer kunnen oproepen.

Dat werd het niet. Cerfontaine koos logischerwijs voor datgene waarmee Radio Veronica zo succesvol werd in de periode 2003-2010 en dat was pop/rock. Daar stond en staat het station natuurlijk bekend om. Giel Beelen paste perfect in dat plaatje, met zijn imago van iedere dag in een tentje slapen en aftellen tot het festivalseizoen weer begint. De andere jocks legden zich er morrend bij neer, maar echt motiverend is het niet als je iets anders beloofd is natuurlijk. Dus daar begon al het ‘gedoe’.

Het is natuurlijk altijd cool als zo’n beetje de bekendste deejay van Nederland de gelederen komt versterken. Dat tilt jou als jock ook op, zo’n sterspeler in het team. Maar Giel wilde graag weer Giel zijn uit de succesjaren van 3FM en daar maakte hij de eerste denkfout. Dit is Radio Veronica, geen 3FM. Dus pas je je aan aan de Radio Veronica luisteraar, niet andersom. Je onderzoekt wat je doelgroep wil, je duwt ze niet iets in hun gezicht want ‘ik ben nou eenmaal Giel’. Zoals die livebandjes ’s ochtends vroeg. In de succesjaren van 3FM, met een stuk jongere doelgroep, kwam je daar wel mee weg. Maar in het verleden is al keer op keer gebleken dat bijna niemand bij Veronica daar ’s ochtends op zit te wachten. Waarom het dan toch doen, tot vervelens aan toe? Of lange telefoongesprekken met hippe artiesten die jij wel kent en tof vindt, maar de doorsnee Veronica luisteraar niet.

Dan was er nog de ‘live vergadering’ van 05:30 tot 06:00 uur op de zender. Waar het team van Giel samen met hem on-air ging bespreken wat ze allemaal gingen doen in de show. Leuk voor een keertje, hooguit. Maar niet iedere dag. Tune out factor. Je zit daar niet voor je eigen lol, je zit daar voor de luisteraar. En die wil gewoon effe lekker aan zijn of haar dag beginnen, met een goeie mix van leuke items en gave muziek. Ook zo vroeg ja. De on-air vergadering die ook nog voor regelmatig voor een rel zorgde, omdat Giel onvoorbereid over de Michael Jackson docu ging zitten praten.

De zoveelste rel was geboren, iets waar Giel in zijn Veronica tijd maar moeilijk vanaf kwam. Amper een half jaar nadat hij in de ochtend startte bij de commerciële zender was daar al de stripteaserel met Tim Knol. Waar de toon werd gezet en Beelen aardig wat kwaad bloed zette. Radio Veronica had eigenlijk beter moeten weten na het fiasco met Robert Jensen eind 2010, waarna ik begin 2011 weer halsoverkop de ochtend moest gaan doen omdat na een half jaar bleek dat Jensen en het Veronica radiopubliek geen match was. Die houden van vriendelijke radio namelijk, niet te moeilijk, niet te highbrow, met een likeable figuur. En je kan veel zeggen van Giel, hij is superbekend, heeft fans, maar ook veel haters. Dat hij een ‘imagoprobleem’ heeft daar kwamen ze na anderhalf jaar ook achter bij Radio Veronica, hij kon weinig goed doen bij hun luisteraars, veel goed bedoelde dingen werden ook verkeerd uitgelegd.

In plaats van daar wat aan te doen maakte Giel het eigenlijk voor zichzelf alleen nog maar erger, door niet alleen on-air maar ook online vooral met zichzelf bezig te zijn. Iedere dag een foto uit de sportschool. ‘Kijk mij eens in de touwen hangen’. En ik vergeet vast nog wel wat relletjes. Giel zei in zijn afscheidsshow dat dit niet de plek is waar hij zou moeten zitten. Dat hij weer radio wil gaan maken zonder harnas, lekker vrij, met luisteraars lullen en allerlei soorten muziek draaien in plaats van de commerciële goed geteste platen. Toch vind ik dat een brevet van onvermogen. Dan ben je dus geen professionele discjockey maar een verwende hobbyist die vooral wil doen waar hij zelf zin in heeft.

Het is ook bijna niet te doen, om na twintig jaar 3FM, grote succesjaren, veel (muzikale) vrijheid ineens naar de commerciëlen te gaan. Ik heb het geluk gehad dat ik in mijn tien jaar bij 3FM nooit echt verder kwam dan weekends, invallen overdag en nachtshows, waardoor ik die vrijheden graag opgaf voor een vast tijdstip in de ochtend. Ik haalde mijn lol uit de items, bellers korter knippen, een/tweetjes met de sidekick/nieuwslezer en vooral veel (positieve) free publicity scoren voor het station. De muziek was voor mij secundair. Giel dacht van Radio Veronica wel een soort 3FM voor volwassenen te maken, zeker met hoop op de komst van Rob Stenders en/of Michiel Veenstra. En ja ook ik heb me er schuldig aan gemaakt de muziek de schuld te geven, toen de lol voor mij ophield na een jaar of tien Veronica. Maar de muziek is nooit de schuldige. De luisteraar ook niet. Jij bent de schuldige, omdat je niet meer kunt brengen wat je ooit zo succesvol maakte.

Wat nu bij Veronica?

Laten we er dan toch maar meteen twee-blogs-in-een van maken, aangezien we het ook even moeten hebben over de opvolging van Giel. Zoals al dik twee weken geleden aangekondigd wordt het Wilfred Genee in combinatie met Florentien Goedhart (zo blijf ik haar noemen, het is toch je artiestennaam) wat we hier ook al meldden. In een ochtendshow van twee uurtjes. Vier keer per week. Hmm, ja da’s wel heel schraal. Een twee uur durende ochtendshow, ik zou er de wekker niet eens voor zetten. Als je goed en wel bent opgestart (want dat moet je ’s ochtends) is het alweer afgelopen. Heel andere dynamiek dan aan het einde van de dag. Het is dat ik Wilfred zeer mag dat ik hem het voordeel van de twijfel gun in deze constructie, maar het is wel weer ‘op zijn Talpa’s’. Waar ze blijkbaar heilig geloven in twee uur durende radioshows, naar publiek voorbeeld. Zucht. En dan nog ook met vier verschillende stemmen, bellers en veel reclame: dat wordt hooguit zes/zeven platen per uur.

Het middagshow timeslot komt nu vrij, eigenlijk hebben ze een discjockey tekort nu bij Veronica maar daar weten ze vast intern wat op te verzinnen. In Duitsland zetten ze gewoon een strakke jock neer die de highlights uit de ochtend herhaalt. Zou hier ook makkelijk kunnen. Gewoon ook Veronica Inside in de middag, ik kijk de TV variant ook wanneer het mij uitkomt. Maar moderne manieren van radio terughoren bij de landelijke commerciële zenders daar hoop ik al tijden niet meer op. Vooral lekker ouderwets blijven denken!

Gewoon een jock met een sidekick en een nieuwslezeres, vrolijke muziekjes, prijsjes weggeven, plaatjes draaien, telefoontjes in de show en slijmen met BN’ers, zoals dat al 25 jaar te horen is. Wat dat betreft kan je net zo goed ons aller Eddy Keur daar neer zetten. Als we dan toch voor die stijl kiezen, dan is dat de man die dat nog steeds het beste kan: sfeervolle personality radio. Alleen of Rob van Someren daar zo blij mee is? De twee Talpa stations 10 en Veronica beconcurreren elkaar al vaak op muziekgebied, met bijvoorbeeld allebei een 80’s lijst, dan dus ook nog op stijl van middagshow.

Patrick Kicken

Lees ook: Giel Beelen reageert op Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Kicken op radio en zo – 104

De ochtend van Veronica, het mag niks kosten Nou, gisteren donderdag om 06:15 uur kwam Lees verder

Kicken op radio en zo – 103

Corona bij 3FM en ander non-nieuws Het leek me leuk om eens een beetje van Lees verder

Kicken op radio en zo – 102

Veronica Inside, de nieuwe ochtendshow De grote vraag die radioland nu bezig houdt is: wie Lees verder

Kicken op radio en zo – 101

Martijn La Grouw, te oud voor de ochtend van Slam! De zomervakantie is voorbij dus Lees verder

Kicken op radio en zo – 100 (video)

538, Barend van Deelen en de cancel-cultuur Het is weer zover. Een DJ van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 99

Waarom Q de wedstrijd aan het winnen is 31 augustus, niet alleen de datum dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 98

Van Menno naar Coco bij 538 Het gaat sinds het vertrek van Evers niet goed Lees verder

Kicken op radio en zo – 97

Nieuwe programmering 538, volle kracht achteruit? Het begint eentonig te worden he? Die kritiek van Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Giel Beelen
Giel Beelen
30 september 2020 - 07:24 07:24

Patrick kicken

Het valt niet mee om elke keer alle fouten van patrick kicken zijn hersenspinsels te verbeteren op feitelijke onjuistheden. Dat doe ik dus ook niet. Maar nu gaat het over mezelf en moet ik toch even. En dan heb ik niet over de jaloezie die hij blijkbaar heeft omdat ik wel naar de sportschool ga want dat is een mening.
Maar het gaat hier over zogenaamd onprofessioneel gedrag mijnerzijds en een zogenaamd ongelukkig huwelijk.
Om te beginnen heb ik de langstlopende ochtendshow ooit bij het commerciële Veronica gehad. 3 jaar heeft geen enkele andere jock volgehouden. Zoals bekend had Talpa het contract graag willen verlengen dus hoe mislukt is het dan.
Toegegeven ik had er zelf ook een ander beeld van toen ik destijds met rob Stenders samen besloot de stap t zetten.
Het liep allemaal anders…
Veronica moest het oude 3fm gevoel laten herleven. En dus werd mij gevraagd Het item de Gielmobiel en de dagelijkse bandjes voort te zetten. Niet mijn one trick maar het idee van Dave & Uunco.
Toen dit inderdaad niet bleek aan te slaan en te passen heb ik het laatste jaar met veel liefde Veronica radio gemaakt met voetbal formule 1 en de wat oudere muziek met af en toe wat nieuws. 
Van hobbyisme is geen sprake van beperking natuurlijk wel.
Dat wist ik vantevoren en heb je me nooit horen piepen. Er kwam gewoon voor mij een grotere uitdaging
Als je elke relatie die uit gaat ziet als mislukt en ook nog eens op zoek gaat naar ‘de schuldige’ dan is leven zonder stress niet te doen.
We delen de kracht om niet perse geliefd te worden. Maar ik heb dat persoonlijk liever door m’n spel in plaats van door het gezeik langs de zijlijn. 
Zonnegroet,
Giel 

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x