RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo – 102

Veronica Inside, de nieuwe ochtendshow

De grote vraag die radioland nu bezig houdt is: wie of wat gaat Giel Beelen toch opvolgen in de ochtend bij Radio Veronica, over minder dan twee weken? Alhoewel ik drie maanden geleden op Lex Gaarthuis (nu in de avond van Radio 10) inzette, zegt de Hilversumse tamtam iets anders: Tóch Wilfred Genee & zijn swingende sidekicks, op het pareltje van de radiotijdvakken.

John de Mol. Die naam hoor je nog wel eens vallen hier en daar. Het is en blijft een TV man. Die zijn TV regels ook toepast op de radio. Hij vindt dat er eigenlijk veel sneller en vaker van programma’s gewisseld kan worden dan wij bij de radio gewend zijn. En ik ben dat eigenlijk wel met hem eens. Over radio wordt altijd gezegd ‘slow business’, maar in een tijd dat je nog maar heel even hebt om indruk te maken, want 101 andere mogelijkheden, is dat niet meer zo. Je moet gewoon met iets goeds komen.

Dus heeft onze Ome John een hoop mogelijkheden beluisterd voor het gat dat Giel achterlaat vanaf maandag 28 september aanstaande. De volgende combinaties hebben een demo ingeleverd: Barend van Deelen & Wijnand Speelman, die al eerder een duoprogramma deden bij 3FM: afgekeurd. Martijn Muijs & Marisa Heutink (de ex van Giel): afgekeurd. 3FM’s Mark van der Molen & Rámonnamen naar verluidt ook iets op, ook niet. Is ook veel te elitaire radio voor Veronica. Lex Gaarthuis: helaas. Dan kunnen we maar één ding concluderen en dat is dat Uncle John al lang en breed zijn keuze heeft gemaakt: Wilfred Genee, zijn bekendste en meest spraakmakende ster naar de ochtend.

Vanuit Genee gezien zou het ook een verstandige keuze zijn. Ik kan me zo voorstellen dat hij best wel geschrokken is van het tumult rondom zijn TV show. Als die onverhoopt stopt na dit seizoen dan heeft hij ‘in ieder geval de radio nog’. Ook gaan er geruchten dat de radiovariant van Veronica Inside eveneens op TV bij Veronica of SBS uitgezonden gaat worden, als een soort van Hallo Nederland. Het zou kunnen werken, maar dan moet je wel iets aan die studio doen. Een paar scheve webcams gericht op de studio is daar natuurlijk niet genoeg voor.

Wat dat betreft geven Mattie & Marieke het goede voorbeeld: geen dikke knotsmicrofoons meer voor je neus maar gewoon een klein microfoontje op je wang. Je zou dit nog verder kunnen uitbreiden door niet achter zo’n logge mengtafel te gaan zitten maar gewoon lekker met z’n allen aan een desk te gaan staan. Greenscreen erachter waarop de regisseur foto’s van de mensen kan laten zien waar je het over hebt. Radio 2.0. Visual radio, maar dan écht goed.

Maar goed, de TV studio van Hart van Nederland en Shownieuws is er nu ook op de Bergweg, dus gewoon een deurtje verder. Misschien wordt TV wel leading in deze en wordt het naast een van de Talpa TV zenders ‘ook’ op de radio uitgezonden, al dan niet met een andere naam. Waarom niet? Het is 2020! Goedemorgen met Genee, hoppakee. En De Mol is niet vies van TV op de radio, denk aan het integraal uitzenden van The Voice op Radio 538.

Ja, ik begin er steeds enthousiaster over te worden, Genee in de ochtend. Vooral ook omdat het radioprogramma, sinds de tumult van de TV versie voor de zomerstop, ook nauwlettend in de gaten gehouden wordt door het journaille. En dus om de haverklap free publicity scoort met uitspraken die erin gedaan worden, al dan niet door de sidekicks of de host zelf, over actuele zaken. En die urgentiewaarde missen veel ochtendshows. Een grote ‘schouder ophaal’ factor. Gerard Ekdom met zijn ‘leukste hondje van Nederland verkiezing’. Gaap. De 538 ochtendshow die gaat ‘buikschuiven’ met haar luisteraars. Oninteressant voor de krant. Behalve het Nieuwsblad van IJmuiden

Ik deed ooit het NK Typemachine werpen bij Veronica in de ochtend, maar wel op Nationale Secretaressedag. Haalde de voorpagina van De Telegraaf. Omdat Radio Veronica eigendom was van TMG? Nee, dat was in 2006 nog niet het geval. Omdat ik het was? Nee omdat ik slim inspeelde op iets wat al leefde, iets wat maar niet in die hoofden van de huidige ochtenddeejays en hun team lijkt te zitten. Speel toch eens in op wat er al gaande is, daarvoor zit je daar! Niet om steeds arrogant zelf proberen het wiel uit te vinden. Daar zou echt munt uit geslagen kunnen worden door Radio Veronica. Wiens stationmanager, Niels van Baarlen, ook nog eens deel uitmaakt van het on-air team van Genee. Lekker ding Celine Huijsmans is ook graag op TV dus die staat nu al in de make-up.

Dus het is wachten op het persbericht waarin dit groots aangekondigd wordt. Bij BNR NieuwsRadio is de hand inmiddels ook volop op de knip dus Genee zal daar dan wel stoppen met zijn The Friday Move. Veronica Inside, de radioshow, vanaf maandag 28 september 2020 iedere werkdag op Radio Veronica. Voor de TV variant ook weer goede promotie, zeker bij structuele kruisbestuiving. De meest logische stap en, op Evers na, ook het enige wat je kunt op korte termijn, zonder grote investeringen in talent van andere stations. Way to go John, slimme beslissing. Zeker als je je radiostation nog wil opleuken voor verkoop. Dennis Ruyer naar de middag, 10:00-12:00 uur nonstop in verband met de spraakclausule, kat in ’t bakkie.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 101

Martijn La Grouw, te oud voor de ochtend van Slam! De zomervakantie is voorbij dus Lees verder

Kicken op radio en zo – 100 (video)

538, Barend van Deelen en de cancel-cultuur Het is weer zover. Een DJ van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 99

Waarom Q de wedstrijd aan het winnen is 31 augustus, niet alleen de datum dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 98

Van Menno naar Coco bij 538 Het gaat sinds het vertrek van Evers niet goed Lees verder

Kicken op radio en zo – 97

Nieuwe programmering 538, volle kracht achteruit? Het begint eentonig te worden he? Die kritiek van Lees verder

Kicken op radio en zo – 96 (audio)

Zelfoverschatting heeft een naam: Ruud de Wild Was ik net van plan om even een Lees verder

Kicken op radio en zo – 95

Gerard Ekdom ook naar Qmusic? Al maanden gonst het gerucht: in september gaat een Grote Lees verder

Kicken op radio en zo – 94

De zomerhit van 2020 komt uit Zuid-Afrika, maar Nederlandse radio draait hem niet Ieder jaar Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x