RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kicken op radio en zo – 101

Martijn La Grouw, te oud voor de ochtend van Slam!

De zomervakantie is voorbij dus startten ze bij diverse radiostations, net als bij TV, met een nieuwe programmering. Waar 538 begon met ouderwetse twee uurs blokken, begonnen ze bij Slam! met een nieuwe ochtend- en middagshow. Onderschat talent Dimitris Kops heeft eindelijk een dagelijkse middagshow, radioveteraan Martijn La Grouw doet de ochtend. Maar is hij daar gezien de jonge doelgroep van Slam! niet veel te oud voor?

Het blijft een heikele discussie. De leeftijd van discjockeys en het station waar ze te horen zijn. Martijn is 36 en volgde Joey van der Velden op in de ochtend, die net een half jaartje 33 is. Het mooiste was natuurlijk geweest als Slam! Bram Krikke voor de ochtend had kunnen strikken. Hij is net 26 jaar en vooral heel populair onder de beoogde doelgroep van het jongerenstation. 

Ik schrok trouwens wel toen ik zag welke foto de PR afdeling van Slam! van La Grouw verspreidde. Daar had wel een filtertje overheen gemogen! Lieve Martijn, ik ken je niet persoonlijk, maar scheer toch in godsnaam die baard af. Je lijkt wel een drugsdealer van 50 met dat petje op:

Foei PR afdeling bij RadioCorp. Had dan deze frisse foto van zijn website gebruikt. Zo slordig allemaal.. Bij NU.nl en AD.nl hebben ze hem maar gespaard en een foto van een microfoon gebruikt. Bij marketingsite FONK niet. Daar hebben ze hem wel zelf wat extra kleur gegeven, zodat hij er niet zo ‘grauw’ uitziet. Mocht weer niks kosten zeker, geen visagie en gauw effe een foto met de iPhone net voordat het persbericht verstuurd werd?

Dan kan die andere Martijn, Zuurveen, stationdirector bij de radiozender wel roepen dat La Grouw ‘een groot Slam! hart heeft’ maar daar gaat het natuurlijk niet om. Heeft hij aansluiting bij de jongere doelgroep? Gaat hij (meer) jonge mannen en vrouwen zover krijgen om ’s ochtends Slam! aan te zetten. Laten we even zijn socials erbij pakken: op YouTube heeft hij 35 abonnees en zijn filmpjes, zelfs met grote namen in zijn taxi, zijn hooguit 200 keer bekeken. Op Instagram doet hij het íets beter, maar voor de jeugd is 4000 volgers eigenlijk ook verwaarloosbaar. Op TikTok heeft hij 0 volgers en 0 video’s. In 2007 werkte La Grouw ook al bij Slam!, toen als 23 jarige. Nu 13 jaar later opnieuw. Is Martijn Zuurveen, die deze week 40 wordt, eigenlijk niet ook te oud om Slam! te leiden? De belevingswereld van een veertiger is natuurlijk heel anders dan die van een twintiger of dertiger. 

En ik blijf erop hameren, net als in de blog ‘De ondergang van 538’: voor het eerst vader worden een maand geleden en nu succesvol een ochtendshow lanceren, het is bijna niet te doen. Zie de struggles van Frank Dane, die ook net een kleine had. Waarom? Je werk zit er echt niet op als je shift klaar is. Dan begint het pas, de populariteitswedstrijd: luisteraars zelf terugbellen of beantwoorden, meegaan met sales naar belangrijke klanten, stunts bedenken, free publicity scoren, fans voor je show en merk creeëren. Zorgen dat je zichtbaar en geliefd wordt komt niet vanzelf, da’s hard werken! Is er nou werkelijk geen jonge, frisse jock van een jaartje of 25 te vinden die bereid is álles op alles te zetten voor een succesvolle ochtendshow? Martijn, die al veel andere shifts bij Slam! deed waaronder de middagshow, zegt in een interview bij RadioFreak: ‘Ik ben geen ochtendmens, maar je moet alles in je leven een keer geprobeerd hebben’. Hmm.

Ik schrijf dit allemaal niet op om ‘nu even Martijn La Grouw lekker door het slijk te halen’. Ik vind het namelijk een goeie discjockey. En vroeger dacht ik ook dat dat het enige moest zijn waarop je iemand moest beoordelen. Maar bij een station als Slam! dat het, ondanks het beperkte marktaandeel, als zender heel goed doet bij jongeren online in video zou je natuurlijk naar een twintiger op zoek moeten gaan als boegbeeld voor je radiozender. Niet een kersverse vader van 36 met een baard. Dimitris was dan met z’n 30 jaar oud nog net geschikt geweest voor de ochtenduren, alhoewel zijn online presence ook nihil is. Nu zou je natuurlijk met het stokpaardje kunnen komen ‘jongeren luisteren niet meer naar de radio en zeker niet ’s ochtends’ maar daar is helemaal geen bewijs voor. Misschien werken we het wel zelf in de hand door dit soort onstrategische keuzes. Had ik de naam van meervoudig RadioRing winnaar Bram Krikke (26) al laten vallen? Die zat er nota bene ‘s avonds al!

Ook ik verlang terug naar een tijd dat je om een stem op de radio zelf iemand heen verzon. Helaas is dat niet meer, je bent het visitekaartje van je station, zeker online. Hand in eigen boezem: ik ben eigenlijk ook veel te oud voor een station als Wild FM. Ik merkte dat al toen ik daar twee jaar terug in 2018 na een stop van 3 jaar als 44 jarige weer eens achter de microfoon kroop. Een van de eerste bellers die ik aan de telefoon kreeg sprak me met U aan. Inmiddels is het profiel van Wild wat breder geworden, dus kan het wel weer, maar eigenlijk is het nog steeds op het randje. Net als bij de laatste keren dat ik stond te draaien ergens. ‘Telefoontje in de lucht en de vraag ‘kunt U deze voor mij draaien?’. Genant en een teken dat je dat niet meer moet doen voor dat publiek. Te oud. Martijn’s voorganger Joey van der Velden was ook niet het succes in de ochtend waar ze op gehoopt hadden, maar hij was dan ook vooral bekend van zijn acteerprestaties, waar de vorige generatie hem van kent, niet de huidige. En bekendheid zorgt niet automatisch voor populariteit.

Wie ze dan voor de ochtend hadden moeten vragen bij Slam!? Ja Bram Krikke natuurlijk. Bijna een miljoen volgers op Instagram! Dat is een held bij de jongeren, interessant voor de pers en hij heeft talent voor leuke content. Desnoods de rest van de dag nonstop en alle budget en spreektijd (Slam! heeft ook een pittige spraakclausule) richting hem. Helaas leven we in een land waar iedere radiozender, ondanks de crisis waar we ons in bevinden, denkt nog steeds de hele dag jocks te moeten programmeren, alles moet live, voicetracks uit den boze en nonstop al helemaal. En nu is Bram dus gestrikt door Qmusic om daar op vrijdagavond z’n ding te doen.

Zonde! En de Slam! ochtendshow moet natuurlijk gewoon om 06:00 uur starten in plaats van 07:00 uur, kids vertrekken om 08:00 uur al naar school. Ook nog fijner voor hem, want de spraak- en muziekclausule is van 07:00 tot 19:00 uur. Kan hij voor zevenen lekker veel actuele hits pompen en praten dat het een lieve lust is om zo op gang te komen. Ken je Radiopedia? Daar vind je alle info over de beperking op het Slam! kavel, A5

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 100 (video)

538, Barend van Deelen en de cancel-cultuur Het is weer zover. Een DJ van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 99

Waarom Q de wedstrijd aan het winnen is 31 augustus, niet alleen de datum dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 98

Van Menno naar Coco bij 538 Het gaat sinds het vertrek van Evers niet goed Lees verder

Kicken op radio en zo – 97

Nieuwe programmering 538, volle kracht achteruit? Het begint eentonig te worden he? Die kritiek van Lees verder

Kicken op radio en zo – 96 (audio)

Zelfoverschatting heeft een naam: Ruud de Wild Was ik net van plan om even een Lees verder

Kicken op radio en zo – 95

Gerard Ekdom ook naar Qmusic? Al maanden gonst het gerucht: in september gaat een Grote Lees verder

Kicken op radio en zo – 94

De zomerhit van 2020 komt uit Zuid-Afrika, maar Nederlandse radio draait hem niet Ieder jaar Lees verder

Kicken op radio en zo – 93

Vervangers in vakantietijd, de mindere goden? Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x