RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kicken op radio en zo – 100 (video)

538, Barend van Deelen en de cancel-cultuur

Het is weer zover. Een DJ van Radio 538, Barend van Deelen, ligt al sinds zijn radioshow van dinsdagavond onder vuur op Twitter. De hashtag #538iscancelledparty is sindsdien trending. Wat heeft de beste man gedaan? Gezegd dat corona allemaal de schuld is van de Chinezen? De moeder van iemand beledigd? Zijn geslachtsdelen laten zien voor de webcam? Nee. Hij zei iets over een plaatje dat hij draaide. Dat hij het niet kon verstaan.

Het gaat over de Zuid-Koreaanse popgroep BTS. Voluit Bangtang Boys, die in 2018 nog in een bomvol ZiggoDome stonden. En aardig wat fans hebben die ieder radiostation lopen te stalken om hun muziek te draaien. Maar dat is blijkbaar niet genoeg, je moet er ook nog enthousiast over zijn als deejay. Want owee als je zegt dat je iemand niet verstaat, dan krijg je er van langs. Mij gebeurde exact hetzelfde een maandje geleden. Een glappig bedoeld woordglapje mag niet eens meer. Allemaal meteen racisme.

Barend (foto onder) kwam er daarna nog op terug op de radio en zei dat als dit racisme was ze maar morgen naar het politiebureau moesten gaan om aangifte te doen. Way to go Barend, ik ben trots op je. Want als we zelfs hiervoor excuses moeten gaan maken, of beticht worden van xenofobie, dan is werkelijk het einde zoek. Als ik als Limburger ergens op een terras Limburgs zit te lullen met een paar ex-collega’s die ook datzelfde dialect praten en iemand roept ‘ik versta er geen zak van, wat is dat voor een taal’ dan voel ik mij heus niet in mijn eer en waardigheid aangetast.

De pijn bij de Koreaanse en Chinese bevolking zit natuurlijk veel dieper. Met name in China is er de overheid die jou dagelijks de mond snoert, om over Noord-Korea maar te zwijgen. Mensen uit die regio die in Nederland wonen zouden een gat in de lucht moeten springen dat we hier vrijuit met elkaar mogen discussiëren, debatteren, bekritiseren, ja ook bespotten. We bespotten hier al wekenlang onze Minister Grapperhaus die dom was op zijn huwelijksfeest. We bespotten al jarenlang ‘Wacko Jacko’. Maar owee als er tegenwoordig iets gezegd wordt over iemand uit het verre oosten. Dat is blijkbaar buitencategorie, zij moeten met zijden handschoentjes behandeld worden.

Dat pubermeisjes zich op hun teentjes getrapt voelen als je ook maar iets verkeerds zegt over hun haar of favoriete boyband is niet raar. Ze hebben al zo weinig om zich aan vast te houden, de hormonen gieren de hele dag door dat lijf maar ze mogen er van papa en mama nog niks mee. Dus dan maar fantaseren rondom zeven knappe jongens. Doen alsof ze van jou zijn, allemaal!

Overigens laten ze zich bij Broadcast Magazine weer van hun meest politiek correcte kant zien. De schrijver van dit artikel meent dat deze oproer ‘wederom de vinger op de zere plek legt bij Talpa Radio’, na het gezeik om het ‘Voorkomen is Beter Dan Chinezen’ lied van Lex Gaarthuis. Later twittert ie nog ‘Overigens moeten we niet heel @TalpaRadio over één kam scheren. Bij Sky Radio is nog nooit een dj beschuldigd van racisme’.

Ga toch weg man. Er is veel mis bij Talpa Radio maar dit zouden we juist moeten toejuichen, een deejay die zich juist -niet- de mond laat snoeren! Ken je de vrijheid van meningsuiting nog? En dat noemt zich dan journalist. Ik ga mijn medewerking aan de jury van de Zilveren Reissmicrofoon, waar Roeland ook deel van uitmaakt, maar eens heroverwegen. Wat moet je met de mening van zo’n angsthaas en meeloper. Voor dit soort types zouden we juist waakzaam moeten zijn, daar lopen er nét iets teveel van rond in Hilversum. ‘Kijk mij eens lekker kleuren naar de waan van de dag!’. Bij 3FM proberen Frank & Eva ook nog even een graantje mee te pikken van de rel. Leuk geprobeerd.

Ironisch is wel dat Barend van Deelen dit zegt bij een radiostation waar het bewind vaak dezelfde tactieken toepast als de Noord-Koreaanse en Chinese overheid: alles in de doofpot stoppen. Vrolijk doorgaan! Niks aan de hand. Zou het een stukje karma zijn dat er nu dan zo’n explosie aan hatelijke tweets richting de radiozender ontstaat die de PR afdeling van Talpa Radio niet weggecensureerd krijgt?

Patrick Kicken

° Het audiofragment waar je Barend zelf kunt horen beluister je onder andere op de website van het AD. Terugluisteren naar de bewuste uitzending van Barend van Deelen, doe je hier.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 99

Waarom Q de wedstrijd aan het winnen is 31 augustus, niet alleen de datum dat Lees verder

Kicken op radio en zo – 98

Van Menno naar Coco bij 538 Het gaat sinds het vertrek van Evers niet goed Lees verder

Kicken op radio en zo – 97

Nieuwe programmering 538, volle kracht achteruit? Het begint eentonig te worden he? Die kritiek van Lees verder

Kicken op radio en zo – 96 (audio)

Zelfoverschatting heeft een naam: Ruud de Wild Was ik net van plan om even een Lees verder

Kicken op radio en zo – 95

Gerard Ekdom ook naar Qmusic? Al maanden gonst het gerucht: in september gaat een Grote Lees verder

Kicken op radio en zo – 94

De zomerhit van 2020 komt uit Zuid-Afrika, maar Nederlandse radio draait hem niet Ieder jaar Lees verder

Kicken op radio en zo – 93

Vervangers in vakantietijd, de mindere goden? Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer Lees verder

Kicken op radio en zo – 92

De Vriendjespolitiek bij NPO 3FM en NPO Radio 2 Tim Hofman ineens overdag op 3FM, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x