RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Kicken op radio en zo – 83

Ontslagen bij Talpa, wat nu?

Van de week was het dan zover. De langverwachte ontslagronde bij Talpa kreeg vorm en sloeg in als een bom. Het leek wel alsof iedereen in medialand in rep en roer was. Velen vonden het sneu, zielig en onterecht. John de Mol kreeg de zwarte piet toegespeeld want ‘iemand met zoveel geld zou toch gewoon iedereen kunnen betalen?!’. Ja wat denk je zelf?

Vooropgesteld dat ook ik natuurlijk iedereen z’n baantje in Hilversum gun, riepen insiders al langer dat er eigenlijk gewoon teveel mensen rondliepen op de Bergweg. Allerlei functies waarvan je dacht ‘hmm, nog nooit van gehoord, maar het zal wel ergens toe dienen’. Discjockeys die al jaren hetzelfde op de radio zaten te doen, met weinig impact. Een talentenopleiding waar nog nooit iemand van naam- en faam of met enige originaliteit vandaan was gekomen. Waarom zou dit dan allemaal in de lucht gehouden moeten worden?

Het is geen sociale werkplaats, het is een commercieel bedrijf met maar één doel: winst maken. Nog meer winst maken. En dan op het laatst nog eens een keer winst maken en het bedrijf dus meer waard maken. Jij hebt misschien wel een relatie met je werk, maar je werkgever heeft geen relatie met jou, hoelang je er ook werkt. Wel een transactie: dit is wat we je betalen, dat is wat we er voor terugverwachten. Zolang we het nodig achten. En anders is daar de deur.

Dat is natuurlijk wat het wel extra zuur maakt, als deze coronacrisis eigenlijk stiekem gebruikt wordt om iets in gang te zetten wat al eerder op de planning stond. Zou me echt niks verbazen. Je ziet het overal gebeuren.. Managers die hun minst favoriete werknemers de deur wijzen. Lange wachtrijen bij telefonische helpdesks ineens (want ja, corona). Gekkigheid in winkels waar je nog net niet weggesnauwd wordt (ja meneer, corona he). Terrasjes waar we voor moeten reserveren, restaurants waar je gesommeerd wordt binnen 3 kwartier je bord leeg te eten en allerlei ambtenaren die hun kans schoon zien om jou toch echt even het gevoel te geven dat zij het voor het zeggen hebben en dat je heel erg moet oppassen want anders…

Terug naar Talpa: zoals ik in de vorige blog al beschreef gaat het daar toch ook gewoon niet goed? Worden er toch ook volop fouten gemaakt? Waarom dan niet eens even schoon schip maken en kijken of je er wellicht in de toekomst met een andere vorm of organisatie inrichting wél een succesvollere onderneming van kan maken. Natuurlijk hebben we het hier over mensen en niet alleen over functies en voor die mensen is het zuur. Maar toch denk ik dat er ook iets positiefs voor je in zit, als je nu ontslagen bent. Ik denk zelf terug aan het moment dat ik na 12 jaar ‘in goed overleg’ mijn contract beëindigde met en bij Radio Veronica. Dat was ook de enige uitweg. Ik zat er niet meer op m’n plek, kon niet meer met zoveel passie en energie datgene doen wat de eerste 10 jaar me wel goed af ging.

We gaan er altijd maar vanuit dat het bedrijf geholpen is als je ergens wordt ontslagen, maar stiekem word jij er ook mee geholpen. Want soms heb je gewoon even die schop onder je kont nodig om jezelf opnieuw uit te vinden. Had ik ook nodig. En wat betreft radio- en beleidsmakers die op straat komen te staan, waar dan ook, vind ik dat je op z’n minst jezelf eens deze vraag mag stellen: heb ik er werkelijk alles uitgehaald wat erin zat? Heb ik mezelf genoeg bijgeschoold? Heb ik genoeg nieuwe dingen durven uitproberen?

Of heb ik ieder jaar of uitzending maar weer op safe gespeeld en hetzelfde riedeltje afgedraaid. Heb ik mezelf met allerlei duur taalgebruik in een functie gemanoeuvreerd waar ik toch eigenlijk niet zo geschikt voor was? Of voelde ik stiekem ook wel dat die functie eigenlijk toch gewoon niet zoveel toevoegde, maar hield ik braaf m’n mond en deed ik leuk mee in vergaderingen, want tsja ik vind het toch wel lekker hier met dat salaris enzo. Een gouden regel in medialand, bij wat voor functie dan ook is: maak jezelf onmisbaar. Zorg dat ze niet zonder je kúnnen. Blijf in beweging, wordt steeds beter in wat je doet en tik je contract zo af dat je niet zomaar bij het grof vuil gezet kunt worden.

Misschien is het te vroeg om dit allemaal zo te zeggen tegen je en je mag jezelf best even zielig vinden en alles zwaar onterecht, of mij voor rotte vis uitmaken dat ik dit zo tegen je zeg, maar onthou dat het voor jou eigenlijk nog de makkelijkste uitweg is. Het moeilijkste wordt het nu voor de mensen die wél nog bij Talpa Radio/Media/Networks/Hutsefluts werken, met nog minder mensen hetzelfde moeten gaan doen en iedere dag denken ‘dadelijk ben ik de volgende’.

Killing natuurlijk voor je creativiteit, angst. En voor de werksfeer, onderlinge relaties en ‘alle neuzen dezelfde kant op’. Ik wens dan vooral ook de mensen die (nog) niet te horen hebben gekregen dat ze niet meer welkom zijn op de Bergweg in Hilversum sterkte, met de rest komt het echt wel goed. Als je tenminste wel uit de slachtofferrol en je comfortzone kruipt. Je kunt veel meer en andere dingen dan je tot dusver deed. En stel jezelf de vraag: ‘wil ik ergens werken waar wat ik doe zo weinig gewaardeerd wordt dat ze me eruit mieteren?’.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo – 82

De missers van Talpa Radio Het zijn zware tijden voor de radio. En dus zeker Lees verder

Kicken op radio en zo – 81

Waarom de NTR beter kan stoppen met Dream School Wat?! Gaat Kicken zich ineens in Lees verder

Kicken op radio en zo – 80 (audio & video)

Dave Donkervoort, ouderwets vakmanschap Ik weet dat er lezers zijn die vinden dat ik me Lees verder

Kicken op radio en zo – 79

Arme Mark Labrand, arme Coen Swijnenberg Alsof de coronatijd nog niet verdrietig genoeg is, is Lees verder

Kicken op radio en zo – 78

10 en Veronica, Romp of Ramp programmering? Wat al een tijdje in de lucht hing Lees verder

Kicken op radio en zo – 77

Waarom Slam! een prijs verdient Dat we in Nederland niet hoeven te verwachten dat de Lees verder

Kicken op radio en zo – 76

Er wordt nu niet méér naar radio geluisterd, integendeel Wat waren we opgelucht, toen de Lees verder

Kicken op radio en zo – 75

Rumag op de radio Zo dat was even een mokerslag van Arjen Lubach, richting het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x