fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Kicken op radio en zo (7)

Radio in je bloed

Afgelopen woensdagmiddag. Een zwembad. Met daarin een paar volwassenen, een paar kinderen en ik. En loeihard Radio 10 uit de speakers. Althans, dat dacht ik. In het begin vond ik het wel gezellig. René Froger. Abba. Bee Gees. Jan Smit. Dolly Dots. Dat werk. Ik denk is Somertijd al begonnen, maar nee, het was pas 14:00 uur. En ik hoorde bijna geen stemmen tussendoor.

Op de radio dan hé, in mijn hoofd wel. Maar had in de tussentijd ook nog een kind bij me om te vermaken en kreeg dus constant een bal naar mijn hoofd of water in m’n gezicht. Dus liet het maar even gaan. Je kunt als radio in je bloed zit nergens heen of je bent toch met een half oor aan het luisteren naar processing, luidheid, welke jock, welk station of wat het format is. Ook al ben je op vakantie en in een zwembad.

Feesttentmuziek

Ik dacht dus ineens ‘dat ‘je zingt ze allemaal mee’ waarmee Radio 10 tegenwoordig adverteert, betekent dat nu dat er de hele dag fout goud te horen is?!’. Eenmaal afgedroogd en thuis aangekomen ging ik op onderzoek. Zou er wellicht een hitlijst bezig zijn bij 10. Of hebben ze ’s middags een fout uurtje. Dit kón toch niet hun (nieuwe) format zijn? Ik werd er namelijk zelf, ondanks dat ik deejay ben en dus graag alleen maar vrolijkheid draai, na een half uur kriegel van.

Alleen maar uptempo feesttentmuziek die je het best kunt verdragen met wat bier op en een plaksnor. Kon er niks over terugvinden op de website en liet het gaan. Totdat ik ’s avonds, nadat de kinderen op bed lagen en dat beetje haar dat ik nog heb geföhnd was me bedacht dat het wel eens een themastream geweest kon zijn die daar zo luid de badgasten aan het vermaken was!

Themastreams

Iets wat ik overigens de laatste tijd steeds meer tegenkom in de horeca: themastreams van landelijke stations die ze daar lekker aan hebben staan, want bijna geen reclame, geen discjockeys en leuke lange items: gewoon muziek. Wat mij dan ook meteen brengt bij het grote manco van deze ontwikkeling: wil je als station wel dat je naam gekoppeld wordt aan een format dat je op FM helemaal niet uitzendt?

Als ik wel van Fout Goud zou houden, zou ik bij het terugrijden naar huis Radio 10 opzoeken op FM en dan waarschijnlijk teleurgesteld worden, want een ander format; andersom als ik als luisteraar denk ‘zal ik Radio 10 eens uitproberen’ ik meteen na dit uurtje badderen de associatie heb met ‘foute’ muziek die mijn vader vroeger grijs draaide op zijn ReVox bandrecorder.

Reclamevrije variant

Ander voorbeeld: Sky Radio LoveSongs. Sky is eindelijk na jaren adverteren af van het ‘station van Celine Dion’ imago, waar je moeder naar luistert. Zou ik dus niet doen, zo’n themastream met louter ballads. Maar misschien is het wel slim gescheduled met alleen de downtempo Sky Hits en komt The Rose van Bette Midler never nooit niet voorbij.

Ander ding: wil je dat je luisteraar de keuze heeft tussen een reclamevrije variant van jouw station en het station waarmee toch de centen verdiend moeten worden, mét reclame, non-spot acties en discjockeys? Of zeg je laat ze maar vijf euro per maand betalen om hun kleding- of horecazaak te vermaken zonder reclame, net als 192TV dat doet online. En ook Sublime FM dat themastreams aanbiedt tegen betaling, reclamevrij.

Wat zou je dan wel doen, als je het voor het zeggen had PK? Nou ik zou de themastreams bij landelijke zenders eens loskoppelen van andere, afwijkende muziek-formats die je imago zouden -kunnen- schaden en kiezen voor het promoten van je eigen content.

Vaker willen horen

Waarom geen ‘Het beste van Evers Staat Op’ stream, of een ‘Somertijd stream’ ? Leuk zo’n best-of op zaterdagochtend, maar waarom kan ik daar op zondagmiddag tijdens het vissen niet naar luisteren? Ik zou als Evers of Van Someren fan mijn vrienden van de radio best wat vaker willen horen. Het maakt me dan niet eens uit of ik dingen hoor die ik al eerder gehoord heb, ik word er blij van en ik vermaak me ermee.

En wie weet dat ik er mijn visvrienden ook nog mee aansteek en zo extra fans creëer. Ik verheug me bijvoorbeeld altijd op de Southpark marathon op Comedy Central in het weekend en die zender staat dan ook steevast aan op zaterdagavond.

Op rotatie

Een TV station als ID (Investigation Discovery) scoort ook een enorme kijktijd, want de hele dag hetzelfde. Melk het uit! Knip alle items los, gooi ze op rotatie. Of herhaal gewoon complete shows, 24 uur per dag. Waarom niet? Ook nog goed voor het ego van je sterren. En het versterkt hun band met de luisteraar. Ook BNR nieuwsradio zou themastreams kunnen lanceren, zonder muziek, maar toegespitst op interesses: BNR Politiek. BNR Geldzaken.

Gewoon de programma’s die je nu al aanbiedt als podcast in shuffle, wat promo’s voor andere programma’s ertussen en hoppakee: lanceren die handel. Het kost je een PC of Mac die staat te streamen, wat bandbreedte en een stagiair die de programma’s even kort knipt en op rotatie zet. Het lekkere van ‘ergens invallen wat je interesseert’ is nou juist de kracht van radio en als je de stream ook naar YouTube stuurt kunnen je luisteraars nog tot vier uur terugspoelen, ook al schakelen ze net in.

Een andere naam

De andere oplossing is je online themastreams een volledig andere naam geven. Radio Veronica deed dat bijvoorbeeld slim met Wave Radio. Ik zou hoe-dan-ook oppassen je huidige jingles te gebruiken op de online kanalen, met een korte voice-over erachter die zegt ‘guilty pleasures’. Dit laatste valt weg en niet op, want je bent als station vaak niet het enige wat te horen is.

Zo heb ik dat in het zwembad echt niet kunnen horen en doof ben ik nog niet. En je ziet hoe je (onbewust) toch onthoudt dat Radio 10 de hele dag klinkt als een feesttent. Tenzij dit natuurlijk het imago is dat je wil uitstralen, dan heb ik niks gezegd.

Dedicated

Het laatste wat de themastreams sterker voor je merk zou kunnen maken is: schedulen. Niet zomaar de vijfhonderd titels uit een genre op rotatie gooien, de shuffle knop aan en gaan. Er hoort bij ieder format flow te zijn. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat, door gebrek aan tijd of mankracht de themastreams er ‘vaak even gauw bijgedaan worden’.

Zonde! Je kunt er zoveel meer uithalen als je even logisch nadenkt wat het voor je merk doet. Zeker met de komst van ongelimiteerde data onderweg, 5G en DAB+ is nu het moment ze eens onder de loupe te nemen. Er een dedicated mannetje (of vrouwtje, sorry) op te zetten. Kan je in de toekomst wel eens een heel interessant en goed beluisterd extra station opleveren! Tegen die tijd kom ik wel even langs om te voice-tracken.

 

Patrick Kicken – radio.nl


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kicken op radio enzo – 95

Gerard Ekdom ook naar Qmusic? Al maanden gonst het gerucht: in september gaat een Grote Lees verder

Kicken op radio en zo – 94

De zomerhit van 2020 komt uit Zuid-Afrika, maar Nederlandse radio draait hem niet Ieder jaar Lees verder

Kicken op radio en zo – 93

Vervangers in vakantietijd, de mindere goden? Lekker he, vakantie! Vooral omdat je dan als freelancer Lees verder

Kicken op radio en zo – 92

Tim Hofman ineens overdag op 3FM, zonder radioervaring. Giel Beelen ineens naar NPO Radio 2, Lees verder

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok Dat de Nederlandse radiostations op z’n Lees verder

Kicken op radio en zo – 89

Is DAB+ nu al ten dode opgeschreven? We zitten midden in ‘De Week van de Lees verder

Kicken op radio en zo – 88

Frank Dane, ga je schamen Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio Lees verder

Kicken op radio en zo – 87

Genee, Gijp en Derksen, het échte verhaal Het is maandagavond, even na acht uur. Het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in nederland
Het Avondblad van 30 juli (audio)

Radio Bloemendaal opnieuw uit de lucht

Digitale sidekick bij Qmusic Nederland (video)

Nostalgische column Hans Knot – 32 (video)

Het Avondblad van 26 juli (video)

‘Radioboefjes’ uit hoogspanningsmast geplukt

Sluiten