Kicken op radio en zo (19) Te lelijk voor de radio

Leestijd: 4 minuten

De mooiboy

Ja hoor, het is zover. De radio zoals wij die kennen uit de 80’s, 90’s & 00’s is dood. Reden? De mooiboy. Met z’n kekke kapsel. De juiste sneakers, gewaxte borstkas en hippe jasje. Dat ie toevallig ook nog weet hoe een mengpaneel werkt is mooi meegenomen. En geef toe, het ziet er flitsend uit, zo’n knappe kerel met een gebleekt gebit.

Dat ie op de radio klinkt als dertien-in-een-dozijn doet er niet toe. Het oogt lekker op de poster, studiocam en website. En wat dacht je van de filmpjes voor facebook!


Lees verder onder de advertentie


Een modepop

Een nadeel van al deze fotomodellen achter de microfoon is dat ze niet alleen qua mode de laatste trends volgen, maar zich op de radio ook conformeren aan wat de gemiddelde Nederlander braaf doet iedere dag: netjes blijven! Niet buiten de lijntjes kleuren. Vooral vrolijk zijn, geen foute grapjes maken, vriendelijk tegen iedereen en gewoon de orders opvolgen van het management.


RadioVisie

En zo is de meeste radio in Nederland verworden tot één pot braafheid. Niets meer waar je je aan stoort. Niets wat je tot nadenken dwingt of wel eens zou kúnnen irriteren. Je kunt er de klok op gelijk zetten, als ze bij QMusic weer een nieuw talent aan boord hijsen zou het net zo goed een modepop kunnen zijn die de nieuwe onderbroekenlijn in de Hema folder staat aan te prijzen.

Knappe koppen

Zouden potentiële jocks daar soms eerst langs programmabaas Dieuwertje moeten en als zij natte oksels van je krijgt dan mag je horizontaal. Op de radio dan he. Ik hoor van diverse jongeren die afgewezen worden bij hun opleidingstraject QCollege dat het gewoon één grote vleeskeuring is.

Ga maar weg, je bent te lelijk voor ons. Schandalig. Er wordt dus bij landelijke commerciële zenders niet alleen op leeftijd maar ook op uiterlijk gediscrimineerd. Ervaring? Eigen mening of stijl? Wegwezen! We zoeken knappe koppen zonder inhoud die we zelf kunnen programmeren tot de perfecte, goedlachse plaatjesrobot. De serie ‘WestWorld’ is er niks bij.

Het perfecte plaatje

‘Jij bent gewoon jaloers omdat je zelf kaal en dik bent en niet op de landelijke radio nu!’ hoor ik je denken. Zou kunnen. Maar ik maak me het meeste zorgen over hoe ons fijne medium, wat tot een jaar of tien geleden nog een mooi toevluchtsoord was voor lelijke mensen mét talent, nu ook weer helemaal kapotgestyled wordt ware het een Bijenkorf etalage.Onder leiding van de marketingafdeling natuurlijk, die alleen maar voor het perfecte plaatje gaat. Als we maar uitstralen dat we hip & happening zijn worden we vanzelf succesvol. Dat werkt misschien als je tieners tot je merk probeert te verleiden, maar de gemiddelde weldenkende volwassene prikt daar zo doorheen.

Een sekssymbool

Je huurt gebotoxte fotomodellen misschien in voor je postercampagne, maar toch niet voor achter de microfoon zeg. Waar is dat nou weer goed voor? Hoe plastic wil je het krijgen op je zender? Mag er dan niks meer authentiek en imperfect zijn?

Tuurlijk, Adam Curry en Gijs Staverman waren in hun jonge jaren ook een sekssymbool voor de ladies, maar daartegenover stond ook Rob Stenders met z’n boksersneus en Daniël Dekker met z’n vleeshelm. Het maakte niet uit want ze deden waar ze goed in zijn: leuke radio maken.

Je bent erbij!

Laten we met z’n allen een tegenbeweging starten. We gaat met crowdfunding langs de digitale deur, halen genoeg geld op voor een FM frequentie en nemen alleen maar lelijke mensen aan. Ben je kaal en dik net als ik, loop je mank net als Matijn Nijhuis, of ziet je gezicht eruit als een poffertjespan? Stuur een demo.

Radio Quasimodo. Zo gaan we het noemen. De uur-opener hebben we ook al! Met een fragment uit de après-ski hit ‘we hebben een clubske opgericht voor mensen met een lelijk gezicht, je bent erbij!’.

Swingende radioshow

Wanneer worden radiomakers nou weer eens op de eerste plaats afgerekend op wat ze aan eigenheid laten horen op de radio? Giel was in deze tijd als jonge jongen echt niet aan de bak gekomen met z’n neptanden. Jack Spijkerman ook niet. Een radiomaker hoort vet haar te hebben, minstens naar alcohol of zweet te ruiken en z’n garderobe bestaat uit precies 1 verwassen trui en 2 kapotte spijkerbroeken.

Hij misdraagt zich op de kerstborrel en maakt seksistische opmerkingen tegen de receptioniste. Rijdt zo nu en dan als de luistercijfers gezakt zijn een paaltje uit de grond of slaat een gat in de muur van de studio. Als hij niet bij de radio had gewerkt was die nu waarschijnlijk vaste klant bij het GGZ of de Gall & Gall. Maar oh wat maakt hij iedere dag weer een leuke, spannende, swingende radioshow waar de luisteraars nog dagen, soms maanden later over napraten.

Tijd voor actie!

Omdat hij echt en zichzelf is. Brutaal en betrokken bij zijn luisteraar in plaats van nep en ijdel. Dus waarderen we dat en proberen we hem niet om te stylen tot een of andere modepop zonder rimpels. Of nog erger: te vervangen door iemand die wel netjes in de pas loopt. Die zich druk maakt of z’n petje wel bij de rest van de kleding past, voor de dagelijkse studio selfie op Instagram.

Laat die types lekker de Backstreet boy uithangen op YouTube voor puberende tienermeisjes en geef de radio weer terug aan de luisteraar mét schaamhaar. Tijd voor actie! Anders interesseert zich dadelijk niemand met meer dan een hersencel zich nog voor ons mooie medium.

Patrick Kicken – (mei 2018 – spreekbuis.nl)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kicken op radio en zo (18) De Zoete Inval Concentratie Na een radiostilte van die jaar (de tijd vliegt als je op de bank zit) nu een paar radioshows achter de rug op vrijdagavond bij Wild FM en dat bracht me tot het sch...
Kicken op radio en zo (17) Herhaling bij de radio ‘Nieuw voor u!’ In de zomertijd zien we veel herhalingen op TV. Normaalste zaak van de wereld. En helemaal niet zo erg als het lijkt. Wat maakt mij het nou uit of iets voor een ...
Kicken op radio en zo (16) Geen verbeelding Onnozel en ijdel gedoe Iets wat we in de radiowereld vergeten lijken te zijn is dat alles mogelijk is. Het is entertainment dus we kunnen het zo gek en spannend maken als we zel...
Kicken op radio en zo (15) Het manco van radio-coaching Radio-liefhebbers Oh wacht, volgens mij is er één groep mensen in radioland die ik nog niet voor het hoofd heb gestoten met mijn kleine schrijfsels online en dat zijn de... radi...
Kicken op radio en zo (14) Vernieuwing bij de radio Vernieuwing bij de radio. Doen we daar eigenlijk nog wel aan? Of kiezen we toch allemaal voor de veilige, bekende weg? En valt er eigenlijk wel wat te vernieuwen aan radio? We zijn...
Kicken op radio en zo (13) De onzekere jock Een circusmeester Het blijft een raar vak radio. Wij jocks staan over het algemeen te boek als luie honden die het liefst nog willen dat hun brood voor ze gesmeerd wordt en zich...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder – 46 (video)
De Playa Papers – 16 (véél audio)
Het vinylmoment van Manneke Pop – 40 (video)
Nostalgische column Hans Knot – 43 (audio)
Dick is (nog steeds) radio actief – 5 (audio)
De zaak Natsie (8)
Sluiten